Offerte aanvragen link
Menu link link

Vitaal leiderschap: is jouw zaag nog scherp?

Pas als jouw zaag scherp is, kun je een vitaal leider zijn die impact heeft op haar medewerkers. In deze blog legt Rob van Drunen, trainer Vitaal Leiderschap van Adaptics, uit hoe je als leider de zaag scherp houdt.

Met zweet op zijn voorhoofd is de houtzager druk in de weer om bomen om te zagen. Het zagen gaat moeizaam, maar stug ploetert hij door. Zijn zaag is eigenlijk te bot, maar tijd om de zaag te slijpen gunt hij zichzelf niet. Deze herkenbare anekdote uit het boek ‘7 Eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey laat zien dat effectiviteit vraagt om een investering. Daardoor zijn we tijdelijk minder productief, maar uiteindelijk zullen we veel meer bereiken.

'Herken jij de signalen van een ‘botte zaag’?'

Ben jij je als leidinggevende bewust van hoe het is gesteld met jouw zaag? Voel jij je bijvoorbeeld al een tijdje minder betrokken bij het werk? Ben je de laatste tijd sneller geïrriteerd als collega’s bij jou aankloppen met dilemma’s? Heb je het gevoel dat je meer leeft naar de agenda van iemand anders dan naar die van jezelf? Dat zijn allemaal symptomen van een ‘botte zaag’. Deze gevoelens liggen gemakkelijk op de loer als je 80 uur per week werkt, veel verantwoordelijkheid draagt, vaak buiten de deur eet en weinig tijd hebt om te sporten. Gun jij jezelf op die momenten de tijd om te luisteren naar de signalen van je lichaam? En neem jij de tijd om je energie weer op te laden? Of gaat werk voor zelfzorg?

 

Vier energiebronnen

Stel dat jij graag meer aandacht wilt besteden aan jouw vitaliteit. Je wilt je energieker voelen, met meer plezier naar je werk gaan en samen met je medewerkers gemotiveerd aan de slag gaan met de doelen van jouw bedrijf of afdeling. Maar hoe pak je dat aan? Allereerst is het belangrijk je te realiseren dat mensen vier energiebronnen hebben, waaruit zij kunnen putten om zich vitaal te (blijven) voelen:

  1. Fysieke energiebron: voldoende slaap, gezond eten, voldoende beweging en ontspanning
  2. Emotionele energiebron: in staat zijn je emoties te delen met de mensen om je heen (thuis en op het werk)
  3. Mentale energiebron: je aandacht kunnen richten, focus, overzicht en rust
  4. Spirituele energiebron: zingeving, weten waarom je doet wat je doet

Vitaliteit is de motivatie, energie en veerkracht waarmee je in het leven staat en het vermogen om jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te ontwikkelen.

De meeste mensen denken bij vitaliteit aan voldoende slaap, gezond eten en voldoende beweging. Natuurlijk draagt dit bij aan je vitaliteit, maar minstens zo belangrijk is het om aandacht te besteden aan je emotionele, mentale en spirituele energiebronnen. En daar nemen we vaak geen tijd voor. Terwijl de consequenties hiervan soms grote impact hebben op ons leven. Het gaat ten koste van de band met familie. We lopen rond met het gevoel dat we niet ons ‘eigen leven’ leiden. Sommige mensen verliezen hierdoor relaties die hen dierbaar zijn of er ontstaan verstoorde werkrelaties.

 

Voorleven

Tijdens onze cursus Vitaal Leiderschap helpen we leidinggevenden tijdens een visualisatieoefening een beeld te krijgen van hun vier energiebronnen. In hoeverre geven zij die voldoende ruimte in hun leven? Soms krijgen we de vraag: maar we zijn hier toch om onze medewerkers te helpen met hun vitaliteit? Ja, dat klopt. Maar dat kun je alleen als je als leidinggevende het goede voorbeeld geeft. Als je voorleeft, wat je wilt bereiken: vitale medewerkers die gemotiveerd en energiek naar hun werk gaan.

'Een leidinggevende ontdekte dat zij op het werk nooit kwetsbaarheden deelt.'

Terwijl de deelnemers hun ogen sluiten en muziek luisteren, vragen we hen hun pijn en fijn te visualiseren. Dit kunnen zowel omstandigheden uit hun privéleven zijn als situaties op het werk.

 

Fysieke energiebron

Zo realiseerde een leidinggevende tijdens de visualisatieoefening hoezeer hij het mist om twee keer per week te sporten. Sinds de overname van een bedrijf kwam hij hier eigenlijk niet meer aan toe. Het gevolg was dat hij zich aan het eind van de week vaak uitgeput voelde en geen energie meer had om met zijn kinderen te spelen (PIJN). Hoe druk we ook zijn, als we blijven sporten, zullen we meer energie hebben (FIJN).

 

Emotionele energiebron

Een andere leidinggevende ontdekte dat zij op het werk nooit kwetsbaarheden deelt, omdat zij vreesde dat dit haar gezagsverhouding zou verstoren. Zij maakte hierdoor geen gebruik van haar emotionele energiebron (PIJN). Terwijl het gedoseerd delen van twijfels of zorgen leidt tot een betere vertrouwensrelatie met medewerkers. Medewerkers durven dan zelf ook sneller hun zorgen te delen, waardoor dillema’s kunnen worden opgelost en iedereen weer gemotiveerd en met meer energie aan de slag kan (FIJN).

 

Mentale energiebron

Ook horen we vaak dat mensen last hebben van drukte in hun hoofd. Ze kunnen zich slecht concentreren en missen focus. Steeds weer worden ze afgeleid door binnenkomende mails, telefoontjes en overleggen. Dat kost veel energie (PIJN).

Als deze mensen hun FIJN mogen formuleren, dan zeggen ze dat ze graag meer dingen met aandacht willen doen. Eerst een taak afronden, voordat ze aan een nieuwe beginnen. Ze willen opgaan in het moment, flow en een innerlijke rust ervaren.

'Hij liep er onbewust al jaren mee rond.'

Spirituele energiebron

Een andere leidinggevende ontdekte dat hij steeds meer moeite heeft met de vervuilende manier van produceren binnen zijn bedrijf. Veel liever zou hij bijdragen aan een duurzaam productieproces, waardoor hij van betekenis kan zijn voor anderen. Hier liep hij onbewust al jaren mee rond, zonder er met anderen over te praten. Omdat hij bang was voor de financiële consequenties, als hij zou besluiten zijn baan op te zeggen. Hierdoor kon hij al die jaren geen gebruik maken van zijn spirituele energiebron (bijdragen aan een duurzame wereld).

 

Vitaal leider

Tijdens de training Vitaal Leiderschap worden mensen zich vaak pas echt bewust van hun energielekken. In het hectische leven van alle dag vallen zij terug op ingesleten patronen. Af en toe tijd nemen om je te bezinnen op je energiebronnen, voelt vertragend, maar levert uiteindelijk veel meer op. Pas dan ben je staat in om de juiste keuzes te maken. Dan ben je een inspiratiebron voor medewerkers om zelf aan de slag te gaan met hun vitaliteit.

top