Offerte aanvragen link
Menu link link
Portretfoto van Daan de Boer.
Daan de Boer 30 september, 2020

Zo bereid je jouw organisatie voor op de 2e coronagolf

Het borgen van de continuïteit is nu meer dan ooit prioriteit van het bestuur van organisaties. Na maanden van omzetverlies is het binnen de meeste branches van vitaal belang om een goed najaar te realiseren. Met een 2e coronagolf van besmettingen en nog onvoldoende zicht op een vaccin is het verstandig om risicobeperkende maatregelen te nemen.

Thuiswerken is de norm

Sinds medio maart werkt Nederland zo veel mogelijk thuis. Ten minste, daar waar het werk dat toelaat. Iets wat eerst onhaalbaar leek is realiteit geworden. Deze disruptie heeft laten zien dat thuiswerken voor veel beroepen gemakkelijk kan.

Is de beweging terug naar kantoor straks nog wel realistisch?

Enerzijds baant een 2e coronagolf zijn weg door Nederland, waardoor we weer massaal thuiswerken. Anderzijds ervaren bedrijven voordelen van het thuiswerken en zetten zij een beleid neer waarin thuiswerken normaler wordt. Voor de helft thuiswerken wordt voor veel beroepen eerder regel dan uitzondering.

 

Ondersteun medewerkers

Het is hoe dan ook essentieel om medewerkers die structureel thuiswerken hierin voldoende te ondersteunen. Zorg voor een goede werkomgeving door bijvoorbeeld te faciliteren in een bureaustoel, bureau en scherm(en). Daarnaast is het belangrijk om deze werkplek te laten beoordelen door een deskundige. Eigenlijk zoals je dit op kantoor ook doet. Veel organisaties spelen hier al slim op in door digitale ‘thuiswerkplekchecks‘ aan te bieden.

 

Toename stress en burn-out

De fysieke werkomgeving is echter niet de enige bron van zorg. We zien het aantal stress en burn-out gerelateerde klachten flink toenemen. Volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out is dit zelfs een risico voor 56% van de werkenden in Nederland (versus 17% in 2019). Deze exponentiele stijging is volgens het NCPSB een gevolg van corona. Zorg er dus voor dat je medewerkers, ook als ze thuiswerken, goed in de gaten houdt. Dit kan door bijvoorbeeld kort frequente vragenlijsten in te zetten die de vitaliteit van medewerkers continu monitoren. Daarnaast is het belangrijk om leidinggevenden voldoende te equiperen om leiding te geven op afstand.

 

Beperk het risico

Voor een grote groep werkenden in Nederland is het niet mogelijk om thuis te werken. Medewerkers die normaal met ‘een snotneus’ gewoon aan het werk zouden gaan, zijn nu verplicht om thuis te blijven en zich te laten testen op corona. Hierbij is het belangrijk dat het proces van coronatesten goed en strak staat binnen je organisatie. Afhankelijkheid van de GGD teststraat biedt hierin vaak niet de gewenste (of nodige) snelheid, met veel en vaak onnodige kosten tot gevolg.

Het percentage mensen dat bij testen positief blijkt, schommelt tussen de 2,5 en 3,5 procent. Dat betekent dat in meer dan 95 procent van de gevallen een snellere testuitslag tot snellere werkhervatting leidt. Het loont dus om in snellere testen te investeren. Vaak is een dag eerder hervatten al voldoende om de kosten van een commerciële test te dekken.

Benieuwd hoe jouw organisatie continuïteit ten tijden van deze 2e coronagolf kan borgen? Wij denken graag met je mee. Bekijk onze aangepaste corona dienstverlening of neem contact met ons op.

Andere interessante artikelen.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief link
Werknemer
background
top