Offerte aanvragen link
Menu link link
Portretfoto van adviseur vitaliteit Joske Duifhuizen.
Joske Duifhuizen 23 augustus, 2021

Medewerkers te druk om te ontstressen? Zo ga je hier mee om.

Biedt jouw organisatie medewerkers mogelijkheden om te ontspannen en stress te managen? Maar merk je dat de collega’s die dit het hardst kunnen gebruiken niet aansluiten? We hebben het al snel ‘te druk’ om aan de slag te gaan met negatieve stress. Hoe komt dat? En hoe kan jouw organisatie hier effectief aan bijdragen? Ik vertel het je in deze blog.

Overzicht en controle kwijt

Sharpen the saw. Eén van de meest treffende van de 7 Habits van Covey. Misschien omdat het zo beeldend is: het kost erg veel moeite om een boom om te zagen met een botte zaag. En het probleem is: het lúkt vaak wel, dus de noodzaak om de zaag aan te pakken blijft klein. Negatieve stress ervaar je wanneer je zaag bot is. Je bent het overzicht en de controle kwijt. Je herstelt niet meer voldoende na het werk. Je energieniveau is laag en je productiviteit loopt terug.

 

Tips om medewerkers met negatieve stress te helpen

Werkstress is een belangrijk thema voor veel leidinggevenden en HR-professionals. Je wilt medewerkers die in deze situatie zitten immers helpen. Hoe groot is het bos? Hoe dik zijn de bomen? Welke moet eerst? En om lekker te kunnen zagen, moet je goed in je vel zitten, op fysiek, mentaal, sociaal en emotioneel vlak.

“Een organisatie die aandacht besteedt aan stressmanagement, geeft de medewerkers handvatten om vanuit eigen regie op individueel niveau stress te managen, omdat stressoren voor ieder individu anders zijn.”

Vaak is er binnen organisaties veel mogelijk. Van training tot coaching, van webinars tot intervisie. Maar hoe stimuleer je juist de medewerkers die het ‘te druk’ hebben om te werken aan hun stressmanagement? Ik geef je 6 tips:

 

1. Werk aan cultuur

Work hard, play hard. Zo wordt in veel organisaties de cultuur omschreven. Niks mis mee, als spelen en ontspanning maar écht onderdeel van die balans is. Maak samen ontspannen belangrijk, maar geef ook ruimte aan medewerkers die dat liever alleen doen. Of haal inspiratie uit dit soort acties. Maak hard en veel werken nooit de norm, en zet er altijd iets tegenover. Dit helpt medewerkers zich vrij te voelen om met negatieve stress aan de slag te gaan.

 

2. Houd medewerkers een spiegel voor

Het helpt om medewerkers een spiegel voor te houden hoe zij persoonlijk scoren op het gebied van stress en vitaliteit. Zet daarom geregeld vragenlijstonderzoek in met directe persoonlijke terugkoppeling aan de medewerker. Koppel de resultaten direct aan passende interventies zodat een medewerker die gemotiveerd is, meteen dóór kan.

 

3. Geef leidinggevenden handvatten in signaleren

Hoe bot de zaag is, verschilt van persoon tot persoon. Tijdelijk een wat te hoge ervaren werkdruk hoeft geen probleem te zijn. Leidinggevenden spelen een grote rol in het signaleren van de ernst. Het is altijd beter als een medewerker zelf erkent dat er actie nodig is. Maar soms moet je als leidinggevende iets “strenger” optreden. Met name voor medewerkers met nog weinig werkjaren achter de rug.

 

4. Voldoende passende interventies

Ontwikkel een set aan passende interventies: gericht op groepen en op het individu. Met webinars en workshops geef je een eerste stimulans; met trainingsprogramma’s en coaching kunnen de medewerkers echt de diepte in.

 

5. Stimuleer voorbeeldgedrag

Voorbeeldgedrag van leidinggevenden is cruciaal. De drempel om gebruik te maken van de hulp die HR zo secuur heeft samengesteld, kan hoog zijn. Het helpt wanneer leidinggevenden zich openlijk aanmelden en communiceren over hun eigen ervaringen.

 

6. Benoem de (eventuele) weerstand

Bied je interventies aan op het gebied van stressmanagement? Benoem meteen de weerstand die het kan oproepen. “Deze training is speciaal voor medewerkers die er eigenlijk geen tijd voor hebben.

Verwant artikel

De drie stappen van stressmanagement

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top