Offerte aanvragen link
Menu link link
Portretfoto van senior vitality consultant Caroline Slikker.
Caroline Slikker 25 augustus, 2020

Het aantal verborgen burn-outs stijgt door corona: zo voorkom je uitval

Vier miljoen Nederlanders hebben volgens onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out een ‘verborgen burn-out’. Zij dreigen binnen een half jaar uit te vallen als er nu geen actie wordt ondernomen. Een gevolg van de coronacrisis, aldus het NCPSB. Zo voorkom je uitval binnen jouw organisatie.

‘Opeens’ omvallen

Deze vier miljoen staat gelijk aan 56% van de werkenden. In 2019 lag dit nog op 17%. NCPSB stelt dat corona de oorzaak is van deze stijging. 80% van de werkenden ziet een burn-out niet aankomen. Opvallend, maar wel logisch. Want wanneer de stress nog aanvaardbaar is, trekken de meeste mensen nog niet aan de bel. En wanneer iemand die grens voorbij is, ervaart men helemaal geen ruimte meer om alert te zijn op de signalen, of om hulp te vragen. Vooral als het vragen om hulp onveilig is (of voelt) door mogelijke negatieve consequenties, reacties, veroordeling of bagatelliseren van het probleem.

 

Burn-out voorkomen

Wil je het risico op burn-outs onder jouw medewerkers verminderen? Zet dan in op preventie. Sociale verbondenheid (= veiligheid) is hierin de basis. Dat wil zeggen:

  1. Medewerkers moeten het als veilig ervaren om met een leidinggevende over problemen en/of werkdruk te praten.
  2. Leidinggevenden moeten de beginsignalen van overspannenheid en burn-out (her)kennen en er alert op zijn bij hun medewerkers.

Leer beginsignalen burn-out herkennen

Om uitval door burn-outklachten te voorkomen, is het noodzakelijk dat leidinggevenden beginsignalen bij medewerkers herkennen. Download de Whitepaper Stressmanagement voor handvatten.

 

Download whitepaper link

Vanuit deze basis kunnen vervolgstappen richting meer vitaliteit worden gezet. Vitaal leiderschapstrainingen, vitaliteitstrainingen, groepscoaching en één-op-één coaching zijn aangewezen methoden om burn-outs tegen te gaan.

 

Creëer een veilige basis

De urgentie om in actie te komen is nog nooit groter geweest. Begin bij het zorgen voor een veilige basis:

  • Duidelijke bedrijfswaarden en een gezamenlijke missie
  • Een bedrijfscultuur waarin mensen zich veilig en verbonden voelen met elkaar en die missie
  • Medewerkers die zich gehoord en gerespecteerd voelen

Vanuit die basis kun je werken aan:

  • Leren presteren onder druk
  • Stressmanagement
  • Leefstijl (bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning/slaap)

 

Steek in op alle lagen

Echte vitaliteit, en zeker deze crisis, vragen om een integrale aanpak op iedere laag van het bedrijf. Negatieve stress en burn-out kunnen vele oorzaken hebben. De basis daarvan ligt altijd in tekorten van psychologische en/of fysieke basisbehoeften. Corona versterkt deze tekorten. Maar ironisch genoeg komt negatieve stress meestal ook door de leidinggevende. Zet daarom met je vitaliteitsbeleid in op elke laag binnen je organisatie.

 

Passende interventies

Met kort-cyclisch meten kunnen wij op een snelle manier de risicogroepen identificeren en direct passende en effectieve interventies plaatsen. Voor leidinggevenden kun je denken aan interventies als vitaal leiderschapstrainingen en (groeps)coaching. Voor medewerkers gaat het bijvoorbeeld om vitaliteitstrainingen en individuele vitaliteitscoaching of groepscoaching.

 

Wetenschappelijk onderbouwd

Voorwaarde voor duurzame impact is dat de kennis, tools en vaardigheden die worden gebruikt in de trainingen en coaching, zijn gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Geen losse flodders, maar aan de slag met een combinatie van psychologie, biologie, sociologie en neurologie. Het samenvoegen en begrijpen van de invloed van deze vakgebieden op menselijk gedrag is wat vitaliteit een vak maakt.

 

top