Offerte aanvragen link
Menu link link
Portretfoto van marketeer Iris Bouman.
Iris Bouman 25 maart, 2021

Coaching in coronatijd: meer hulp bij organiseren werkdag

De coronacrisis zorgt voor verandering en vraagt om aanpassingsvermogen van medewerkers. Onze vitaliteitscoaches zien dan ook een duidelijke verschuiving in soorten hulpvragen. Meer mensen hebben vragen rondom thuiswerken, leefstijl en zelfreflectie. In dit artikel gaan we met vitaliteitscoach Patricia de Regt in gesprek over deze nieuwe hulpvragen en over de overstap naar online coaching.

Nieuwe hulpvragen

De coronamaatregelen en thuiswerken zorgen voor een duidelijk verandering in soorten hulpvragen van medewerkers. “Voorheen speelden er vooral vraagstukken rondom stress, energie, ontspannen, persoonlijke ontwikkeling, grenzen aangeven en zelfvertrouwen. Wat ik nu vooral merk, is dat mensen het lastig vinden dat zij door thuiswerken alles zelf moeten organiseren. Dat geeft verlies van overzicht en focus. Hun vaste werkritme is weggevallen. Wanneer neem ik pauze? Hoe behoud ik contacten? Wat werkt hierin voor mij? Daarnaast krijg ik meer vragen rondom zelfreflectie. Zet ik mijn kwaliteiten goed genoeg in? Zit ik op de goede plek? Deze vraagstukken hebben te maken met de basisbehoeften autonomie, binding en competentie. Een tekort aan een van deze behoeften zorgt voor een lagere vitaliteit. Ik achterhaal samen met de medewerker wat het belangrijkste punt is om nu mee aan de slag te gaan, zodat we de balans in basisbehoeften kunnen herstellen”, vertelt Patricia.

 

Willen én doen

Daarnaast merkt Patricia dat mensen wel degelijk weten dat het belangrijk is om voldoende te bewegen, slapen en gezond te eten. Maar dat ze het lastig vinden om dit ook daadwerkelijk te doen. Patricia: “Ik merk vooral dat veel mensen minder bewegen. Nu ze niet naar de sportschool kunnen, vinden zij het bijvoorbeeld lastig om hier een alternatief voor te vinden. Hoewel er natuurlijk veel meer mogelijkheden zijn om te bewegen. In dit geval leer ik ze hoe ze meer kunnen bewegen, hoe ze dit daadwerkelijk doen én hoe ze dit gedrag volhouden.”

Op zoek naar emotionele beleving

Ook vroeg de coronacrisis om aanpassingsvermogen van onze vitaliteitscoaches. Zij moesten namelijk omschakelen naar online coaching. Als vitaliteitscoach heeft Patricia een helder doel: mensen in staat stellen om zelfstandig aan de slag te gaan met een vitaliteitsvraagstuk en, nog belangrijker, dit gedrag vol te houden. Krijg je dit ook voor elkaar met online coaching? “Dit kan zeker met online coaching. Je gaat allereerst op zoek naar de emotionele beleving van de medewerker. Wat beweegt iemand nu echt? Normaliter zie ik aan de manier waarop iemand binnen komt lopen al hoe het gaat. Online coaching maakt dit wat lastiger, omdat je niet de volledige lichaamstaal kunt zien. Maar toch blijkt dit alsnog goed te achterhalen”, vertelt Patricia.

"Emoties zijn de brandstof voor verandering."

Vertrouwensband nog belangrijker

Hierin is een goede relatie tussen coach en medewerker van groot belang. “Dat is natuurlijk altijd al het geval geweest,” vertelt Patricia “maar binding is nu nog belangrijker geworden. Door een vertrouwensband op te bouwen, voelen mensen zich vrijer om dingen te delen. Nu we elkaar via een scherm leren kennen besteed ik hier extra aandacht aan. Ik merk dat mensen zich hierdoor meer openstellen en soms zelf ook actief aangeven dat een vraag emotioneert. Dat helpt natuurlijk enorm. Zowel positieve als negatieve emoties zijn namelijk brandstof voor verandering. Uiteindelijk resulteert de opgebouwde vertrouwensband in heel mooie online trajecten.”

 

Nog meer voldoening

Nu meer mensen met vraagstukken rondom vitaliteit kampen, maakt dit het werk van een vitaliteitscoach nog dankbaarder. Patricia: “Je kunt in deze tijd echt iets voor mensen betekenen. Mijn werk geeft mij altijd al heel veel voldoening, maar nu nóg meer. Het bijzondere is dat je mensen heel veel dingen leert met betrekking tot de zes basisbehoeften van de mens. Kennis die iedereen eigenlijk zou moeten hebben, omdat het je helpt om je leven te leven. Zien dat medewerkers echt met hun vitaliteit aan de slag gaan en erachter komen hoe ze dit vol kunnen houden, vind ik het mooiste wat er is. Nu ik online coach kan ik mijn dag effectiever en efficiënter inrichten waardoor ik nog meer mensen kan helpen. En nu zelfs door het hele land. Dat is toch wel een heel mooi voordeel.”

Verwante artikelen.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top