Plan gratis adviescall link
Menu link link

"Door houvast ben ik weer in balans en gelukkig"

Werk en privé weer in balans brengen; dat was het doel van Ronald. “Ik zat niet meer lekker in mijn vel en wilde hier graag iets aan doen. Toen ik de kans kreeg aangeboden om een traject bij een Vitaliteitscoach te volgen heb ik deze met beide handen aangegrepen! Ik ben nu weer in balans en gelukkig.”

Lekker werken en lekker leven

Ronald is 42 jaar oud, vader van 3 kinderen en werkt als docent bij een scholengemeenschap waar hij sportlessen en keuzevakken geeft op het gebied van voeding en beweging. Ondanks dat hij al veel weet van deze onderwerpen was onder andere hierin toch nog winst te behalen. “Ik wilde gewoon weer lekker werken en lekker leven. Dat was voor mij het hoofddoel.”

 

Lockdown en coaching voorkwamen burn-out

“Het moest allemaal beter. Maar ik wist eigenlijk ook niet hoe. Ik was ongelukkig, zat niet lekker in mijn vel. Ik miste houvast, focuste vooral op mijn kinderen, sliep slecht en piekerde veel. Ik had het gevoel dat ik tegen een burn out aan zat. Gelukkig werd mij via het werk een Vitaliteitscoach aangeboden.” Daarnaast kwam de eerste lockdown vorig jaar maart voor Ronald ook als een uitkomst. “Ik kreeg rust door thuis te werken en niet fysiek op locatie te zijn”, vertelt Ronald.

Sporten als uitlaatklep

Patricia, de Vitaliteitscoach van Ronald, liet hem zien dat hij ook meetelt: “Natuurlijk is het goed om je kinderen op nummer één te zetten, maar je moet jezelf zeker niet wegcijferen.” Op de vraag hoe Ronald hiermee aan de slag is gegaan antwoordt hij: “Ik hou er heel erg van om te sporten, dat is voor mij echt een uitlaatklep en manier van ontspanning. Als ik niet beweeg word ik chagrijnig en raak ik geïrriteerd. Voetballen kan nog even niet vanwege corona, maar het hardlopen heb ik weer opgepakt. Eerst eenmaal per week. Dat was natuurlijk veel te weinig om een beetje fit te blijven. Het advies van Patricia was om te kijken hoe ik hier meer van kon maken. Met de juiste handvatten lukt het me nu om twee keer per week te sporten.”

 

Een andere vader geworden

Het traject met de Vitaliteitscoach heeft thuis ook de nodige vruchten afgeworpen: “Als de kinderen zich niet hielden aan afspraken, zat ik er voorheen direct bovenop. Nu doe ik eerst een stapje terug of tel tot tien. Ik heb de verantwoordelijkheid en probeer ze goed op te voeden. Soms is dat even te streng, maar ik wil ook dat ze meehelpen in het huishouden. Daarnaast is er nu ook weer tijd om te genieten. Ik hou ervan om te dollen met de kinderen. Ze zien wel een andere vader dan een jaar geleden.”

 

Minder piekeren, beter slapen

Ook piekeren en slecht slapen zorgden ervoor dat Ronald niet lekker in zijn vel zat. Ronald: “Mijn hoofd zat altijd best wel vol. Ik sliep niet goed omdat ik veel piekerde. Patricia gaf mij de tip om piekermomenten in te bouwen door 10 minuten te schrijven wat er in mijn hoofd zit. Dit heeft mij geholpen om beter in slaap te vallen. Net als een evaluatiemoment voor mezelf om de dag door te nemen. Nu gaat dat een stuk beter en doe ik dat niet meer iedere dag.” Mijn kinderen merken het uiteraard ook als ik niet goed heb geslapen. Door dit uit te spreken en ze hierbij te betrekken ontstond er meer begrip.”

 

Echte interesse

Ook op zijn werk zit Ronald lekker in zijn vel en merkt hij verandering: “Ik ben nog veel meer naar de leerling zelf gaan kijken en het verhaal daarachter. Ze komen nu eerder met vragen of verhalen. Dat is heel mooi om te zien.” Ronald hoort ook positieve geluiden bij zijn collega’s: “Mijn teamleider vertelde dat ik vrolijker en meer open ben dan vorig jaar. Ik merk ook zelf dat ik de verbinding meer aan het zoeken ben.”

 

Het beste eruit halen

Ronald heeft veel aan het traject met de Vitaliteitscoach gehad: “Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik ook mee tel en dat ik de dingen op mijn manier in kan vullen om er het beste uit te halen. Zo bewandel ik mijn eigen weg. Wanneer er weer mindere periodes zijn kom ik er evengoed sterker uit. Het is ook mijn kracht dat ik altijd positief ingesteld ben.”

 

Kijken met een nieuwe blik

Aanrader, een Vitaliteitscoach? Ronald zegt volmondig en met grote zekerheid: “Ja absoluut! Het is vooral fijn dat ik alles met Patricia kon bespreken waar ik tegenaan liep. En oefeningen aangereikt kreeg die bij mij passen. Het is ook heel leerzaam om op een andere manier naar situaties of personen te kijken dan ik voorheen deed. Ik heb er heel veel aan gehad. En Patricia is een ontzettend goede coach met veel ervaring. Voor mij is dit traject echt een houvast geweest en dat heeft positief voor me uitgepakt”.

Verwante artikelen

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top