Plan gratis adviescall link
Menu link link
Portretfoto van marketeer Iris Bouman.
Iris Bouman 7 april, 2021

"Loslaten gaf mij een leuker leven en meer controle"

“Ik ben gek als ik het niet doe”, dacht Evelyne toen zij vanuit haar werk een traject met een Vitaliteitscoach mocht volgen. En dat terwijl ze al veel over het onderwerp wist. “Je bent nooit af”, vindt ze. Dus startte ze een traject gericht op loslaten. Het resultaat: “een veel leuker leven en meer controle”.

Blijven ontwikkelen

Evelyne is moeder van drie kinderen en werkt als begeleider van nieuwe docenten bij een scholengemeenschap. Al vele jaren houdt zij zich bezig met vitaliteit. Zowel uit eigen interesse als voor haar werk. Evelyne: “Als trainer/coach is het belangrijk dat je jezelf altijd blijft ontwikkelen. Daarom heb ik de training NLP gedaan. Daarnaast heb ik al eerder een coach gehad en twee keer deelgenomen aan een gezondheidscheck vanuit mijn werk. Het is altijd goed om te weten of je gezond bent en je goed voor jezelf zorgt. Toen ik vorig jaar vanuit mijn werk een traject bij een Vitaliteitscoach mocht volgen dacht ik: ik ben gek als ik het niet doe, want je bent nooit af”.

 

Spiegel voorhouden

Het werd Evelyne al snel duidelijk dat er inderdaad nog winst te behalen was. Ze vertelt: “Tijdens de eerste sessie met mijn Vitaliteitscoach werd mij gevraagd hoe gelukkig ik was. Ik gaf mezelf toen een 7, maar tijdens de sessie gingen we hier dieper op in en bleek dit eigenlijk een 3 te zijn. Het besef dat je vaak uit de weg gaat hoe het écht met je gaat emotioneerde mij. Toen werd me echt even een spiegel voorgehouden.”

De kunst van loslaten

“Ik had nog geen concrete hulpvraag toen ik aan mijn traject begon. Door vragen te beantwoorden als ‘waar loop je tegen aan?’ en ‘wat wil je hieruit halen?’ heb ik samen met Vitaliteitscoach Patricia mijn doelen opgesteld. De rode draad in mijn traject was ‘loslaten’. In de breedste zin van het woord. Het loslaten van mensen in mijn omgeving, van dingen waar ik geen controle over heb en van oud zeer. Wanneer iets niet ging zoals ik het had bedacht had ik hier vaak last van. Op het werk gebeurt dit wanneer je met mensen samenwerkt natuurlijk vaak. Doordat dit mij telkens raakte kostte dat mij veel energie”, vertelt Evelyne.

 

Oefenen, oefenen, oefenen

Toen de doelen waren opgesteld, was het tijd om aan het werk te gaan. Evelyne: “Na elke coachsessie moest ik een reflectie schrijven. Een hoop werk, maar een mooie verplichting. Dit maakt namelijk heel concreet waar je mee aan de slag gaat. Tijdens de sessies bespraken we dingen waar ik tegenaan liep. Om hiermee aan de slag te gaan kreeg ik een oefening. Tussen de sessies door voerde ik deze oefening uit en zette ik in mijn hoofd alles op een rijtje. De sessie daarna konden we dan vaak door met een nieuw onderdeel. Patricia wist mij voor elke hulpvraag weer een nieuwe oefening te geven. Dit maakte het heel praktisch en persoonlijk. Het is echt een maatwerk traject.”

 

Controle versus geen controle

De nieuwe kennis kon Evelyne al snel toepassen in haar dagelijks leven. “Ik ben dingen bewust anders gaan doen. Zo focus ik mij nu op dingen waar ik zelf controle over heb. Daar organiseer ik alles zo goed mogelijk omheen. Tijdens een ochtendmeditatie denk ik na over wat ik aan het eind van de dag gedaan wil hebben. Daardoor heb ik een duidelijk plan in mijn hoofd en dat geeft me rust. Ik besef mij nu heel goed dat er ook dingen zijn waar ik geen invloed op heb. Dit besef maakt het leven een stuk aangenamer”, vertelt Evelyne.

 

Focus op wat écht belangrijk is

“Je helpt je omgeving door beter voor jezelf te zorgen,” ervaart Evelyne. “Ik ben een relaxter persoon geworden en dat heeft ook positieve invloed op werk en privé. Op mijn werk neem ik meer weloverwogen beslissingen. Ik kan beter onderbouwen waarom ik iets wel of niet wil doen. Hierdoor doe ik dingen meer uit vrije wil en mopper ik minder. Thuis leg ik me er bij neer dat niet alles vandaag moet. Daardoor straal ik een stuk meer rust uit. Ik focus me nu meer op wat ik écht belangrijk vind. Ik heb liever een gezellig moment met mijn kinderen dan dat mijn huis helemaal schoon is.”

 

Een Vitaliteitscoach voor iedereen

Op de vraag wat coaching Evelyne concreet heeft opgeleverd antwoord ze volmondig: “Een veel leuker leven. En controle over mijn leven”. Ook voelt Evelyne zich gelukkiger:  “Waar ik mezelf eerst een 7 gaf uit onwetendheid, scoor ik deze nu echt. En ik weet nu hoe ik daar een 8 van kan maken. Vitaliteitscoaching is als een grote schoonmaak waarbij je alles wat je in de weg staat bekijkt: helpt dit mij nog? Moet ik het bewaren of kan het weg? Dit zorgt voor een enorm opgeruimd gevoel. Wat ik het afgelopen jaar heb doorlopen dat gun ik elk mens. Ik denk dat de wereld een heel stuk mooier wordt als iedereen om de paar jaar een Vitaliteitscoach zou hebben.”

Verwante artikelen.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top