HAN en Adaptics: een samenwerking voor het leven
Al sinds ons ontstaan werken wij samen met de HAN; de partij waar de wortels van Adaptics liggen. Een samenwerking die door de jaren heen steeds breder is geworden. Van onderwijs tot onderzoek en het uitlenen van mankracht. In dit artikel vertellen Daan de Boer, directeur van Adaptics, en Vincent Bastiaans, eindverantwoordelijke van HAN Seneca, over deze speciale samenwerking.
We go way back
De samenwerking tussen Adaptics en HAN gaat way back en bestaat al meer dan tien jaar. Eigenlijk is ‘samenwerking’ nogal een understatement. Adaptics is namelijk ontstaan vanuit de HAN. Oprichter Chiel van Kollenburg was ten tijden van de oprichting van Adaptics in dienst bij HAN Seneca, het expertisecentrum van HAN Sport en Bewegen. Zij namen destijds al gezondheidstesten af en zochten een manier om deze mobiel te maken. Iets wat binnen de HAN niet in te richten was. Chiel zag een kans en zo ontstond Adaptics. Een kans die tot op de dag van vandaag tot een intieme samenwerking leidt.
Kennisdeling in onderwijs
Sinds het ontstaan van Adaptics is deze relatie uitgegroeid tot een heel brede samenwerking. Onderdeel hiervan is onderwijs. ‘Veel van onze medewerkers hebben les gegeven bij de HAN en een groot deel van onze medewerkers is afgestudeerd aan de opleiding SBE, SGM op Sportkunde. Ook bieden wij veel studenten een stageplek aan’, vertelt Daan. Vincent vult aan: ‘Binnen de HAN is het de bedoeling om onderwijs, onderzoek en dienstverlening onder één dak samen te brengen. Rondom onderwijs en onderzoek kunnen wij dit zelf heel goed. Rondom dienstverlening haken wij experts aan vanuit het werkveld, zoals Adaptics. Zo horen en leren studenten van degenen die ook daadwerkelijk uitvoeren. Dit biedt meerwaarde aan ons onderwijs.’
Gezamenlijk onderzoek
Daarnaast speelt data een belangrijke rol in deze samenwerking. Adaptics voert per jaar veel gezondheidsonderzoeken uit en beschikt dus over de nodige data. HAN Seneca gebruik deze geanonimiseerde data voor hun onderzoeken. ‘Zo deden we recentelijk nog onderzoek naar het effect van onregelmatig werken op de mens’, vertelt Vincent. De resultaten van deze onderzoeken bieden ook voordelen voor Adaptics. ‘Groot voordeel is dat wij altijd op de hoogte zijn van ontwikkelingen in ons werkveld. We staan heel dichtbij en zijn zo in staat om onze dienstverlening altijd up-to-date te houden. Deze kennis helpt ons om een brug te slaan tussen de toegepaste wetenschap en het bedrijfsleven. Het voelt voor ons heel natuurlijk en logisch om op deze manier met elkaar samen te werken.’, aldus Daan.
Mankracht en ontzorgen
Tot slot is de samenwerking deels praktisch. HAN Seneca zet namelijk de gezondheidsprofessionals van Adaptics in voor het uitvoeren van gezondheidstesten bij hun klanten. Ook heeft Adaptics een van de mobiele testbussen van HAN Seneca gebouwd. Dit praktische deel ervaart Vincent als groot voordeel van de samenwerking: ‘Het is voor ons heel fijn dat we de medewerkers van Adaptics in kunnen zetten voor het uitvoeren van gezondheidstesten voor onze klanten. In dit proces neemt Adaptics ons veel regelwerk uit handen. De mensen waarmee ik hierover schakel vertrouw ik en stellen zich zeer flexibel op.’
Meer weten over onze samenwerking met de HAN? Neem dan contact met ons op.