Offerte aanvragen link
Menu link link

Stress en
burn-out.

Medewerkers die stress kunnen managen zijn effectiever, productiever en zorgen voor een succesvollere organisatie. Bekijk hier hoe je negatieve stress binnen je organisatie duurzaam aanpakt.

Groot deel verzuim gevolg van stress

Verzuim als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het aantal mensen met klachten als gevolg van hoge werkdruk en stress is nog nooit zo hoog geweest. 36 procent van de werknemers geeft werkdruk of werkstress als reden voor verzuim (factsheet Week van de Werkstress TNO, 2020). Dit komt per jaar neer op 11 miljoen dagen verzuim en 3,1 miljard euro verzuimkosten door werkstress.

Ook burn-outklachten komen veel voor. In 2019 hadden 1,3 miljoen werknemers hier last van. Voldoende reden om als organisatie beleid rondom stress te voeren. Focus je hierin niet alleen op het minderen van stress, maar juist ook op het managen.

Plan een adviescall in >>

De oplossing? Minderen én managen

Stress is niet altijd slecht. Het helpt ons te focussen en optimaal te presteren. Zorgelijk wordt het wanneer we overzicht en gevoel van controle verliezen en signalen van het lichaam negeren. Leer medewerkers dus stress te managen, niet alleen te minderen. Medewerkers die dit goed kunnen zijn effectiever én productiever (Rajaratnam, et. al, 2014).

Als organisatie help je jouw medewerkers door aandacht te besteden aan stressmanagement. Geef hen de nodige handvatten. Dit maakt je organisatie in de toekomst succesvoller. Maar hoe pak je dit aan? Wij helpen je met onderstaande diensten en interventies. Deze zijn gekoppeld aan onze integrale aanpak.

Aanbevolen diensten en interventies:

Onderzoeken

Vragenlijstonderzoek

Met een Preventief Medisch Onderzoek krijg je inzicht in de Psychosociale Arbeidsbelasting van jouw medewerkers. Ook vragen we de stressbeleving van de medewerker uit. Ervaren medewerkers stress? En leidt dit tot mentale of fysieke klachten? Met een fysieke stresstest gaan we het gesprek met jouw medewerkers aan en formuleren we gerichte en concrete acties op maat.

Adviseren

Rapportages

De resultaten van het onderzoek ontvang je in een groepsrapportage. Hierin vind je overkoepelend hoe jouw werknemers scoren op Psychosociale Arbeidsbelasting en stressbeleving. Waar liggen de risico’s? Hierin geven we gerichte adviezen.

Deelnemers ontvangen een individuele rapportage die hen op weg helpt om met aandachtspunten aan de slag te gaan.

Interveniëren

Trainingen

Wij hebben een uitgebreid aanbod trainingen op het gebied van stressmanagement. Deze bieden we zowel op locatie als online aan:

  • Training stressmanagement op locatie
  • Training Ontspanning
  • Online programma stressmanagement, bestaand uit 4 online sessies.
Interveniëren

Vitaliteitscoaching

Kampen medewerkers met een hulpvraag rondom stress? Onze Vitaliteitscoaches helpen hen om de oorzaak te achterhalen en hier gericht actie op te ondernemen. Zij brengen hiervoor de gehele vitaliteit in kaart. Tijdens een traject van 6 tot 9 maanden gaan medewerkers aan de slag met hun doelen. Onze coaches focussen zich tijdens het traject op blijvende gedragsverandering.

Monitoren

Vital Cycle

Met Vital Cycle meet je kort-cyclisch (bijvoorbeeld eens per maand) hoe de inzetbaarheid van medewerkers zich ontwikkelt. In Vital Cycle wordt ook het thema stress uitgevraagd. Zo hebben zowel medewerkers als organisatie op tijd inzicht in eventuele risico’s. En meet je het effect van gerichte interventies. Zo ben je in staat om hier op tijd actie op te ondernemen.

Monitoren

Effectmeting

Binnen de interventie Vitaliteitscoaching werken wij met een 0-meting en 1-meting. Zo zijn we in staat om het effect van coaching in kaart te brengen op groepsniveau. En weet ook de medewerker welk resultaat deze heeft geboekt. Als organisatie krijg je overkoepelend een beeld van het effect van de interventie.

Advies rondom het thema stress/burn-out?

Wil jij advies over een vitaliteitsvraagstuk binnen jouw organisatie?

Maak gebruik van onze gratis adviescall.

Een van onze adviseurs staat 30 minuten voor jou klaar als sparringpartner. Deze inventariseert de huidige stand van zaken en adviseert gericht op jouw organisatie.

Gebruik maken van deze kans?

Gratis adviescall link
top