Vind snel de info waar jij naar op zoek bent:
Ins en outs van onregelmatige werktijden >>
Effecten van onregelmatige werktijden >>
Jouw rol als werkgever >>
Onregelmatige werktijden hebben grote invloed op de vitaliteit van medewerkers. De juiste focus hierop verkleint gezondheidsrisico’s en voorkomt verzuim. Ontdek op deze pagina wat de effecten van werken in onregelmatigheid zijn en wat hierin jouw rol als werkgever is.
Vind snel de info waar jij naar op zoek bent:
Ins en outs van onregelmatige werktijden >>
Effecten van onregelmatige werktijden >>
Jouw rol als werkgever >>
Onregelmatige werktijden zijn roosters waarbij de werktijden wisselen en niet alleen maar overdag en doordeweeks zijn. Daarbij maken we onderscheid tussen ploegendiensten en nachtwerk.
Nachtarbeid kan plaatsvinden in ploegendiensten.
Onregelmatige werktijden komen met name voor in de medische sector, de industriële sector, de transportsector en bij de brandweer en politie.
Onregelmatig werken kan invloed hebben op de gezondheid. Op korte termijn ervaren medewerkers voornamelijk slaapproblemen. Op de middellange termijn komen gezondheidseffecten voor als: reproductiestoornissen, chronische vermoeidheid, sociale problemen, psychische klachten (depressie, angst), verminderde weerstand, maagdarmstoornissen en chronische slaapstoornissen. Dit is toe te schrijven aan het verstoren van de biologische klok (24-uurs ritme). Op lange termijn zijn gezondheidseffecten als hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker mogelijk.
Enkele mogelijke voordelen zijn:
Mogelijke nadelen zijn:
Op de middellange termijn komen gezondheidseffecten zoals reproductiestoornissen, chronische vermoeidheid, sociale problemen, psychische klachten (depressie, angst), verminderde weerstand, maagdarmstoornissen en chronische slaapstoornissen voor. Dit is toe te schrijven aan het verstoren van de biologische klok (24-uurs ritme). Op lange termijn zijn gezondheidseffecten als hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker mogelijk.
Medewerkers die onregelmatig werken kunnen hierdoor last krijgen van fysieke, psychische of sociale klachten. Dit zorgt voor een verminderde vitaliteit, wat weer zorgt voor een verminderde inzetbaarheid. Mogelijke gevolgen zijn:
Door je bewust te zijn van deze risico’s, kun je hieraan werken. Geef medewerkers zelf de regie om hun vitaliteit te vergroten. Besteed aandacht aan de psychologische basisbehoeften – autonomie, binding en competentie – en zorg voor voldoende en betrouwbare informatie over onregelmatig werken en de effecten daarvan.
Voorkom verzuim door werken in onregelmatigheid met deskundig advies.
Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om aandacht te besteden aan de arbeids- en rusttijden van hun medewerkers. Er moet een RI&E en plan van aanpak opgesteld worden.
De Arbeidstijdenwet stelt een maximum aan het aantal uren dat een medewerker mag werken. Daarbij zijn er extra regels voor jonge werkenden, zwangeren en nachtarbeiders. Uit de Arbeidstijdenwet volgen een aantal regels specifiek voor nachtwerk. Zo mag er per nachtdienst niet meer dan 10 uur gewerkt worden. Als een nachtdienst eindigt na 02.00 uur mag de medewerker minimaal 14 uur niet werken. Eens per week mag dit ingekort worden tot 8 uur, als de omstandigheden dit noodzakelijk maken. Na nachtdiensten die voor 02.00 uur eindigen en dagdiensten mag er 11 uur niet gewerkt worden. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een medewerker minimaal 46 uur niet werken.
De gevolgen van onregelmatig werken zijn evident en helaas ongunstig; zowel fysiek als mentaal. De kans op langdurig verzuim wordt naarmate medewerkers ouder worden steeds groter. Een focus op het bevorderen van vitaliteit is van groot belang om jouw medewerkers inzetbaar te houden én vitaal hun pensioen te laten behalen.
Waar valt dan de winst te behalen en zijn er stappen te nemen om de verstoring van de werking van de biologische klok tegen te gaan? Ja, die zijn er. Hoewel we het probleem van werken in onregelmatigheid hier niet mee oplossen, delen we graag een aantal tips:
Onregelmatig werken vraagt nogal wat van je medewerkers. Daarom is het belangrijk dat jij medewerkers met onregelmatige werktijden ondersteunt en faciliteert om zo vitaal mogelijk te blijven. Te veel organisaties staan nog niet genoeg stil bij dit onderwerp. Dit komt vaak doordat leidinggevenden zelf geen ervaring hebben met onregelmatige werktijden. Start daarom bij bewustwording. Bewustwording bij leidinggevenden én bij medewerkers met onregelmatige werktijden. Zo leren beide groepen wat de gevolgen en risico’s van onregelmatig werken zijn.
Geef medewerkers vervolgens de handvatten en tools om met de facetten van een onregelmatige werk- en leefstijl om te gaan.
Blijf daarnaast met je medewerkers in gesprek. Vraag waar verbetering mogelijk is en houd rekening met persoonlijke voorkeuren. Daarnaast kun je medewerkers ondersteunen tijdens hun werk. Bied hen bijvoorbeeld een gezonde werkomgeving. Denk daarbij aan de fysieke belasting, omstandigheden zoals temperatuur, lichtinval en straling, psychosociale arbeidsbelasting en cognitieve belasting. Daarnaast is een goed rooster cruciaal. Door middel van een goed rooster wordt de biologische klok zo min mogelijk verstoord en is er genoeg ruimte voor herstel en een sociaal leven.
Voorkom verzuim door werken in onregelmatigheid met deskundig advies.