Plan gratis adviescall link
Menu link link

Onregelmatige
werktijden.

Onregelmatige werktijden hebben grote invloed op de vitaliteit van medewerkers. De juiste focus hierop verkleint gezondheidsrisico’s en voorkomt verzuim. Bekijk hier hoe je een effectief beleid ontwikkelt.

Invloed onregelmatige werktijden op vitaliteit

Ruim 5 miljoen mensen uit Nederland werken soms of frequent buiten kantoortijden (CBS, 2021). Waarvan 1,2 miljoen soms of frequent in de nacht. We weten inmiddels dat onregelmatige werktijden het biologische ritme verstoren. Dit heeft veel impact op de vitaliteit en gezondheid van medewerkers. Vooral op de lange termijn zijn deze gevolgen zichtbaar.

Wist je dat bijvoorbeeld een tekort aan slaap invloed kan hebben op de wilskracht, het voedingspatroon, beweegpatroon en de mate van stressmanagement van medewerkers? Daarnaast zorgt langdurig nachtwerk voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en mogelijk maag- en darmklachten.

De gevolgen van onregelmatig werken zijn evident en helaas ongunstig; zowel fysiek als mentaal. De kans op langdurig verzuim wordt naarmate medewerkers ouder worden steeds groter. Een focus op het bevorderen van vitaliteit is van groot belang om jouw medewerkers inzetbaar te houden én vitaal hun pensioen te laten behalen.

Plan een adviescall in >>

Onze resultaatgericht aanpak bestaat uit vijf te combineren fases: verkennen, onderzoeken, analyseren, interveniëren en monitoren.
Bewustwording medewerkers én organisatie

Onregelmatig werken vraagt nogal wat van je medewerkers. Daarom is het belangrijk dat jij medewerkers met onregelmatige werktijden ondersteunt en faciliteert om zo vitaal mogelijk te blijven. Te veel organisaties staan nog niet genoeg stil bij dit onderwerp. Dit komt vaak doordat leidinggevenden zelf geen ervaring hebben met onregelmatige werktijden.

Start daarom bij bewustwording. Bewustwording bij leidinggevenden én bij medewerkers met onregelmatige werktijden. Zo leren beide groepen wat de gevolgen en risico’s van onregelmatig werken zijn.

Geef medewerkers vervolgens de handvatten en tools om met de facetten van een onregelmatige werk- en leefstijl om te gaan. Maar hoe pak je dit precies aan? Wij helpen je met onderstaande diensten en interventies. Deze zijn gekoppeld aan onze resultaatgerichte aanpak. Zo gaan we voor duurzaam resultaat.

Aangeraden diensten en interventies:

Onderzoeken

Vragenlijstonderzoek

Met een Preventief Medisch Onderzoek of Vital Scan krijg je inzicht in de vitaliteit en gezondheid van jouw medewerkers. Hierin stellen we vragen die specifiek zijn gericht op werknemers met onregelmatige werktijden. Zo krijg je inzicht in hoe onregelmatigheid invloed heeft op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Interveniëren

Vitaliteitscoaching

Kampen medewerkers met een hulpvraag rondom vitaliteit? Denk aan het behouden van ritme, voldoende bewegen, gezonde voeding en slaapkwaliteit. Tijdens een traject van 6 tot 9 maanden gaan zij samen met een coach aan de slag met hun doelen. Onze coaches focussen zich tijdens het traject op blijvende gedragsverandering.

Interveniëren

Trainingen en online sessies

Wij bieden een uitgebreid trainingsaanbod. Zowel op locatie als online. De trainingen slaap, voeding en beweging verzorgen wij aan met een focus op medewerkers met onregelmatige werktijden. Daarnaast bieden wij trainingen aan over stress, ontspanning en motivatie.

Advies rondom onregelmatigheid?

Wil jij advies over een vitaliteitsvraagstuk binnen jouw organisatie?

Maak gebruik van onze gratis adviescall.

Een van onze adviseurs staat 30 minuten voor jou klaar als sparringpartner. Deze inventariseert de huidige stand van zaken en adviseert gericht op jouw organisatie.

Gebruik maken van deze kans?

Plan je adviescall in link
Verwant artikel

Onregelmatig werken: zo ondersteun je medewerkers

top