Beluister onze
podcasts.
Samen met onze Prevermo Groep zusjes ontwikkelen wij podcasts rondom diverse vitaliteitsthema’s. Beluister ze onderstaand.
Werkstress bestaat niet >>
Inflatie en werk: financieel fit door aandacht >>
Arbeidsconflict: die is niet ziek, die moet gewoon aan het werk
De overgang en werk: praat erover! >>
Verlooppreventie
Stress en de werking van het brein
Zwanger en werk; gezond doorwerken tot het verlof
Onregelmatige werktijden & Vitaliteit >>
Podcast Werkstress bestaat niet
Begint een medewerker aan een nieuwe baan, dan is er in het begin altijd gezonde spanning, maar vooral energie en enthousiasme. Maar kijk je een jaar later, dan meten we vaak stress. Hoe komt dat? En nog belangrijker, hoe voorkomen we dat? Dat bespreken we in deze podcast met drie organisaties van Prevermo Groep: Amplooi, Onzecoach en Adaptics.
Podcast Inflatie en werk: financieel fit door aandacht
De hoge inflatiepercentages hebben invloed op organisaties én medewerkers. Een medewerker met financiële zorgen kan zich moeilijk concentreren, maakt vaker fouten, is vaker ziek, en heeft een negatief effect op de werksfeer. Tegelijkertijd is er door de krapte op de arbeidsmarkt een slag om menscapaciteit gaande. Het gevolg: werkgevers strijden om personeel. Een strijd die wordt gewonnen door organisaties die zich het beste weten te onderscheiden op hun mensgerichtheid. Hoe ga je hier als organisatie mee om? Dat bespreken we tijdens deze podcast samen met Daan de Boer, directeur Adaptics en Caroline Hertog, budgetcoach OnzeCoach.
Podcast Arbeidsconflict: die is niet ziek, die moet gewoon aan het werk
Een arbeidsconflict kan hoog oplopen. Regelmatig heeft het een ziekmelding tot gevolg. Dit is voor niemand leuk en draagt niet bij aan structurele oplossingen. In deze podcast bespreken we wat een arbeidsconflict precies is, hoe je het voorkomt en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.
Podcast De overgang en werk: praat erover!
Overgangsklachten worden nog veel te vaak onvoldoende herkend. Zelfs bedrijfsartsen geven vrouwen tussen de 45 en 65 jaar soms onterecht het label ‘burn-out’. Hiermee doen zij niet alleen de vrouwen tekort, maar het kost organisaties ook onnodig geld. Want als je weet hoe je effectief kunt omgaan met de overgang, dan kun je uitval voorkomen. Hoe zorgen we ervoor dat overgangsklachten beter worden herkend? Dat er makkelijker over wordt gesproken? En wat kun je hier als organisatie in betekenen? Dat bespreken we tijdens deze podcast samen met Brigitte van Ommen-Hagoort, vitaliteitscoach bij Adaptics en Aukje Huurman, Bedrijfsarts bij Capability.
Podcast Verlooppreventie
Podcast Stress en de werking van het brein
Een burn-out duurt gemiddeld 9 maanden. Het is vreselijk om zo’n lange tijd uit de running te zijn vanwege stressklachten. Daarnaast hangt er voor werkgevers een serieus kostenplaatje aan psychisch verzuim. Hoog tijd voor actie! Toch is de kreet “Dan doe je toch gewooneven rustig aan” een veelgehoorde. Is rust wel echt de remedie bij stressklachten?
Daarover praten we met Breinregisseur Jurgen Waisfisch en toegepast psycholoog Kirsten van der Put. We bespreken wat stress precies is en leren dat rust nemen en vermijden twee verschillende dingen zijn. Van de lichamelijk reactie van stress tot het op zoek gaan naar wat je energie geeft, het komt allemaal voorbij in deze podcast.
Een ding staat vast: van bingewatchen wordt het niet beter, dus actie in de taxi!
Podcast Zwanger en werk; gezond doorwerken tot het verlof
In deze podcast praten we met bedrijfsartsen Maritsa Buijs en Freek Broekman over het onderwerp zwanger en werk. We nemen de waarschuwingssignalen door en bespreken wat werknemers en werkgevers kunnen doen om de risico’s van het werk te beperken, zodat zwangere gezond kunnen doorwerken tot het verlof. Een urgent onderwerp en een verantwoordelijkheid die we als maatschappij moeten dragen!
Podcast Onregelmatige werktijden & vitaliteit
In Nederland werken 5 miljoen mensen in onregelmatige werktijden, waarvan 1.5 miljoen in nachtdiensten. Dat zijn behoorlijk wat werknemers die hun dagelijkse ritme regelmatig moeten aanpassen voor hun werk.
Een verstoord bioritme, slapeloosheid, mentale klachten en eenzaamheid: een kleine selectie uit de negatieve invloed die werken in onregelmatigheid op de vitaliteit en gezondheid van medewerkers kan hebben. Helaas ontbreekt het veel medewerkers én werkgevers aan kennis om de negatieve effecten zo klein mogelijk te houden. Tijdens deze podcast nemen arts Elles Daamen en vitaliteitskundige Jacco Tempelman jou mee in de vragen:
- Wat betekent onregelmatig werken precies?
- Welk effect heeft werken in onregelmatigheid op de vitaliteit en gezondheid?
- Wat kunnen medewerkers zelf doen om hun vitaliteit te bewaken?
- En wat kunnen werkgevers doen om werknemers te ontlasten en zo het werken in onregelmatige diensten minder slecht te maken?
Onze zusjes
Vitaliteit en gezondheid: Rienks Arbodienst, De Bedrijfspoli, Capablity, OnzeCoach en Qragt
Cultuur en leiderschap: Nolost en IHTOM
Competenties en wendbaarheid: Amplooi