Persoonlijk leiderschap: zo versterk je jezelf én je team
Als leidinggevende ben jij het voorbeeld voor je team. Ze kijken naar jou en volgen jouw richting. Daarom is het cruciaal om een duidelijke visie te hebben, te weten wie je bent en waar je voor staat. Hoe scherper jouw zelfinzicht, hoe sterker je jouw team inspireert en motiveert. Dit zorgt niet alleen voor hun groei en ontwikkeling, maar ook voor die van jou. In deze blog ontdek je wat persoonlijk leiderschap is, wat het oplevert en hoe je het in de praktijk brengt met concrete tips.


Sta stil bij jouw persoonlijk leiderschap
Sommige mensen leggen de lat hoog voor zichzelf en voelen zich al snel een mislukkeling als iets niet loopt zoals gepland. Persoonlijk leiderschap betekent niet dat je alles perfect moet doen, maar dat je bewust stilstaat bij je aanpak. Weet waar je invloed op hebt, durf hulp te vragen en maak een plan voor zowel de goede als de lastige momenten. Kijk wat je kunt delegeren en waar je grip op hebt. Door hier actief mee aan de slag te gaan en je inzichten te delen, blijf je een inspirerend voorbeeld voor anderen.
5 kenmerken van persoonlijk leiderschap
1. Consistent leidinggeven
Zelfbewustzijn en een duidelijke richting kiezen is essentieel voor goed leiderschap. Doe je dat niet? Dan wordt het verwarrend voor je team. Door consistent te zijn dat geef je een gevoel van veiligheid aan je team.
2. Wees open
Veel leidinggevenden weten niet goed wat hun sterke en minder sterke kanten zijn. En als ze het wel weten dan zijn ze daar niet open over. Ze vragen niet snel om hulp. Wanneer ze dit wel doen staan ze een stuk steviger in hun schoenen. Kwetsbaarheid tonen en delen hoe het met je gaat is hier onderdeel van. Je hoeft niet je hele levensverhaal te delen. Maar vertel wat er wel en niet goed gaat.
3. Goed voorbeeld doet volgen
Vanuit het PMO (Preventief Medisch Onderzoek) bieden we een Vitcall aan. Uit de gesprekken die ik heb met leidinggevenden blijkt vaak dat zij zich bewust zijn van het probleem, maar hier niet actief iets mee doen. In veel organisaties ligt de werkdruk hoog. Ook bij leidinggevenden zelf. Als je zelf niet het goede voorbeeld geeft dan heeft dit ook effect op jouw medewerkers. Als na vijf uur ’s middags je laptop openslaan niet de bedoeling is, doe dit dan zelf ook niet. Practice what you preach en deel eerlijk hoe het met je gaat. Luister actief wanneer je team deelt hoe het met hen gaat. Toon oprechte interesse en empathie. Dat zorgt voor het gevoel van veiligheid en vertrouwen op de werkvloer.
4. Zeg wat je doet en doe wat je zegt
Communicatie maakt of breekt je betrouwbaarheid als leidinggevende. Als leidinggevende is het jouw taak om authentiek en betrouwbaar te communiceren. Echt te doen wat je zegt. Dingen alleen te beloven als je ze ook nakomt. Zo blijf je geloofwaardig en motiveer je je team. Het stimuleert een cultuur waarin iedereen durft bij te dragen.
5. Ken jezelf en je mensen
Openstaan voor kritiek en feedback van je medewerkers is een ander, belangrijk kenmerk van persoonlijk leiderschap. Het zorgt voor meer draagvlak. Mensen zijn van nature bang voor verandering. Ze voelen geen controle en autonomie over de keuzes die gemaakt worden. Ken jezelf én weet hoe je mensen erin staan. Zo schakel je sneller met je team wanneer er bijvoorbeeld grote veranderingen in je organisatie plaatsvinden.
Aan de slag met persoonlijk leiderschap
Begin met kleine stappen zetten. Ik had een gesprek met een leidinggevende die op zag tegen voortgangsgesprekken. De medewerker voelde dit feilloos aan en voelde zich niet serieus genomen. Vervolgens vroeg ik aan de leidinggevende: Wat kan jij op dit moment anders doen zodat je er niet tegenop ziet? Mijn advies is: maak het klein, wees eerlijk en ga het gesprek aan met je medewerker.
Ik deel 5 praktische tips met je om persoonlijk leiderschap toe te passen in de praktijk:
Wees de inspirerende leider
Leid vanuit je eigen waarden. Dit inspireert je team om hetzelfde te doen. Deel wat je kwaliteiten zijn en wat niet. Zorg dat je een visie hebt voor jezelf en het team. Een visie geeft duidelijkheid en vertrouwen aan je team. Het motiveert en enthousiasmeert je mensen om doelen te bereiken. Biedt een omgeving aan waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Geef niet te snel op wanneer je niet direct resultaat ziet van je inspanningen. Weet dat dit met vallen en opstaan gaat en blijf dit oefenen.
Zorg voor een goed plan
Zorg dat je een plan hebt voor wanneer het minder goed gaat. Pak je visie erbij en baseer daar je plan op. Hoe wil je graag werken? Wat verwacht je van je team hierin? Schrijf op welke situaties stress opleveren en wat voor jou werkt in zo’n situatie. Kijk of je tijdelijk iets moet terugschakelen. Weet hoe je in elkaar steekt. Check je eigen energieniveau en handel daarnaar.
Geef leiding zonder aannames
Denk niet voor de ander en doe geen aannames. Vraag door bij je medewerkers en onderzoek wat ze van jou nodig hebben om hun werk te doen. Check of jouw eigen gedrag, emoties of patronen bijdraagt aan het ontnemen van eigen regie bij je team. Prioriteer en delegeer taken. Boek een APK voor jezelf. Doe een coachtraject en gun jezelf die ruimte voor je eigen ontwikkeling.
Weet hoe je reageert onder druk
Het is belangrijk om vooraf te weten hoe je reageert op situaties. Ken je valkuilen. Weet wat je anders wil doen als je in een situatie onder druk komt te staan. Een praktische tip op het moment dat je de druk voelt is: sta stil. Voel je je onrustig? Haal eerst rustig adem. Maak een overzicht. Houd het bij in je agenda. Vraag bijvoorbeeld aan je intervisiegroep om op bepaald gedrag te letten waar je aan wil werken. Ga na waar je op reageert en of je reacties kloppen met hoe je zelf wil reageren.
Laat jezelf zien. Letterlijk.
Deel wie je bent en wat je doet met je team. Laat je gezicht zien op kantoor en tijdens teamdagen. Dit gaat niet zozeer over het podium pakken maar meer over aandacht geven. Geef je team de kans om een praatje met je te maken zonder afspraak.
Kortom, wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Deel de goede en minder goede dingen. Wees oprecht. Begin klein en praat met je mensen. Niet over to do’s maar over hoe het gaat. Sta stil bij wat je zelf doet en maak een plan. Persoonlijk leiderschap klinkt groot maar begint bij jezelf. Succes en vergeet niet te ademen!