Plan gratis adviescall
Menu link link

Zo zet je medewerkers in de overgang in hun kracht

Overgangsklachten worden nog veel te vaak onvoldoende herkend. Zelfs bedrijfsartsen geven vrouwen tussen de 45 en 65 jaar soms onterecht het label ‘burn-out’. Hiermee doen zij niet alleen de vrouwen tekort, maar het kost organisaties ook onnodig geld. Want als je weet hoe je effectief kunt omgaan met de overgang, dan kun je uitval voorkomen. Wil je weten hoe? Lees de tips van vitaliteitscoach Brigitte van Ommen van Adaptics.

Van opvliegers (het plotseling opkomen van hitte en transpiratie) is bekend dat het bij de overgang hoort, maar het is slechts één van de symptomen van de overgang. Minder bekend zijn stemmingswisselingen, onzekerheid, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, woordvindingsproblemen, paniek- en angstaanvallen en spier- en gewrichtsklachten. Veel te vaak worden deze klachten afgedaan als (beginnende) depressie, burn-out of iets wat hoort bij het ouder worden. En mensen weten onvoldoende dat klachten kunnen verbeteren door onder andere een gezonde leefstijl.

34% van de verzuimklachten bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar is een gevolg van klachten die samenhangen met de overgang

Bijkomende uitdagingen én kansen

Ook hebben vrouwen in de overgang vaak bijkomende uitdagingen, zoals puberende kinderen of de zorg voor ouders of een zieke partner. Tegelijkertijd worden vrouwen in de overgang door een dalend oestrogeen minder zorgzaam. Vrouwen willen meer voor zichzelf opkomen, zelf beslissingen nemen en vaak worden ze daadkrachtiger. We zien dan ook dat het aantal scheidingen in deze periode van het leven toeneemt.

Vrouwen in de overgang willen in deze fase van hun leven vaak andere keuzes maken. Nog één keer een carrièreswitch maken, een nieuwe opleiding volgen, bestaande talenten verder ontwikkelen. Ze willen hun kennis en jarenlange werkervaring optimaal kunnen inzetten. Hoe beter organisaties aansluiten bij deze behoeften, hoe effectiever zij omgaan met vrouwen in de overgang.

'Ik raad het leidinggevenden af om zomaar aan vrouwen te vragen of ze misschien in de overgang zijn'

Maar hoe ga je als leidinggevende om met vrouwen in de overgang? Want het voelt toch erg ongemakkelijk om hierover te praten met vrouwelijke medewerkers. Zeker als de leidinggevende een dertigjarige man is. Ik raad het leidinggevenden dan ook af om zomaar aan vrouwen te vragen of ze misschien in de overgang zijn. Aan de andere kant zou het mooi zijn om dit taboe de wereld uit te helpen.

 

Werkgerelateerde behoeften

Je kan wel prima met elkaar in gesprek over de behoeften en wensen van de vrouwelijke medewerker. Vraag wat vrouwen nodig hebben en willen in hun werk. Wat geeft hen energie en hoe willen zij hun jarenlange werkervaring het liefste inzetten in de organisatie? Bij sommige van onze klanten krijgen de vrouwen bijvoorbeeld de gelegenheid om hun kennis en expertise te documenteren voor collega’s. Als je hen op de juiste manier inzet, voorkom je uitval.

Zorg daarnaast voor goede informatie over de overgang op intranet. Daar kunnen vrouwen rustig lezen welke klachten kunnen optreden tijdens de overgang en hoe zij hier het beste mee kunnen omgaan. Geef aan dat vrouwen voor advies op maat terecht kunnen bij onafhankelijke vitaliteitscoaches. Vaak zijn één of twee gesprekken al voldoende. Het is belangrijk dat vrouwen in vertrouwen kunnen praten over hun klachten en samen oplossingen uitdenken. Zonder dat meteen alle collega’s geïnformeerd hoeven te worden.

 

Eenvoudige oplossingen

De meeste oplossingen kunnen vrouwen gemakkelijk zelf oppakken. Meer bewegen in de vorm van wandelen en fietsen (het liefst in de natuur) en vezelrijke voeding eten bijvoorbeeld. Vezels in groenten, fruit, volkoren producten vlakken de klachten af. Belangrijk is ook om aan te geven dat ontspanning een positieve invloed heeft op de klachten en dat stress de klachten kan verergeren. Een korte mindfulnessoefening of ademhalingsoefening, maar ook lekker lezen, hobby’s of uitstapjes kunnen zorgen voor vermindering van klachten. Ontspanningsoefeningen hebben bovendien een gunstig effect op de kwaliteit van slapen.

Als vrouwen zelf weten welke klachten samenhangen met de overgang en inzicht hebben in hoe zij een nieuwe balans kunnen vinden, dan ontstaat vaak ook de behoefte om de overgang bespreekbaar te maken met de leidinggevende en collega’s. Zo ontstaat er op een natuurlijke manier meer openheid over het onderwerp.

 

Programma De Overgang

Voor de Week van de Overgang 2023 ontwikkelden wij een laagdrempelig en effectief programma rondom de overgang. Het programma De Overgang richt zich op vrouwen én het management binnen jouw organisatie:

  • Training Overgang: luister naar je lichaam (gericht op vrouwen)
  • Opvolging deelnemers training met twee korte digitale coachgesprekken
  • Optioneel Training Overgang: rol van de werkgever (gericht op management)

Meer informatie >>

 

Tipboekje voor medewerkers

Wil je de overgang meer aandacht geven binnen je organisatie? Sla onderstaand tipboekje op en maak deze beschikbaar voor je medewerkers.

Verwant artikel

Hoe zorg je dat langer doorwerken haalbaar wordt?

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top