Health check: dit houdt het in
In veel gevallen wordt een Preventief Medisch Onderzoek of PAGO uitgebreid met een health check. Maar wat is een health check precies? Welke testen worden uitgevoerd? En is het verplicht om je medewerkers een health check aan te bieden? Ik vertel het je in deze blog.
Wat is een gezondheidscheck / health check?
Wanneer wordt gesproken over een gezondheidscheck of health check, betreft dit fysieke testen die specifieke elementen van je gezondheid inzichtelijk maken. Een health check wordt door een werkgever vaak afgenomen in aanvulling op een PAGO of PMO.
De testen zijn grotendeels leefstijl gerelateerd, zoals lengte, gewicht, BMI, bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker. Testen die medewerkers over het algemeen erg interessant vinden. Want bijna niemand gaat met regelmaat naar de huisarts om bijvoorbeeld eens de bloeddruk te meten. Dat terwijl dit een sluipmoordenaar kan zijn.
Een health check biedt medewerkers inzicht door verschillende elementen van gezondheid te meten. Slechte waarden op bijvoorbeeld bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker zijn niet altijd voelbaar. Een health check biedt op een gemakkelijke en directe manier inzicht, om zo vinger aan de pols te houden.
Naast dit soort leefstijl gerelateerde testen is het mogelijk om een health check naar wens uit te breiden en vorm te geven. In principe zijn we in staat om alle onderzoeken uit te voeren die een klein ziekenhuis ook uitvoert. Echter moeten de testen wel een doel hebben. We denken graag met organisaties mee welke elementen van gezondheid relevant zijn om te meten.
Hoe wordt de check uitgevoerd?
Een health check wordt uitgevoerd door één van onze professionals. Al onze professionals hebben een HBO diploma en zijn door Adaptics getraind om deze tests uit te voeren. Dit doen ze onder de arm van de bedrijfsarts. De health checks voeren wij op verschillende manier uit:
- In onze Vitaliteitsbussen. We hebben enkele grote en kleine Vitaliteitsbussen beschikbaar als mobiel testcentrum. Deze plaatsen we bij de klant op locatie.
- Inhouse bij de klant op locatie. In dit geval nemen we alle spullen mee en richten een ruimte in op locatie bij de klant.
- Medewerkers bestellen een thuistestpakket met hierin enkele testen om zelf uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld een vingerprik voor inzicht in cholesterol en bloedsuiker. Deze testen sturen zij terug en worden geanalyseerd in het lab.
- Benu Apotheken locatie. In dit geval kan de medeweker terecht bij een van de vele Benu Apotheken locaties door heel Nederland, waar de gezondheid check wordt uitgevoerd.
Het grote voordeel van een health check is dat de resultaten direct beschikbaar zijn. Dat wil zeggen dat de professional ook direct een toelichting geeft op de resultaten. Zijn resultaten heel bijzonder? Dan kan meteen actie worden ondernomen door de medewerker. Deze verwijst bijvoorbeeld door naar de bedrijfsarts of reguliere zorg.
Welke gezondheidstesten worden uitgevoerd?
Een basis health check bestaat uit de volgende gezondheidstesten:
- Lengte, gewicht en BMI
- Vetpercentage
- Bloeddruk en rusthartslag
- Buikomvang
- Cholesterol en glucose
Je hebt de mogelijkheid deze testen uit te breiden met aanvullende testen. We maken onderscheid tussen testen gericht op kantoormedewerkers en testen gericht op uitvoerende medewerkers.
Kantoormedewerkers:
- ECG op indicatie
- Visus
- Heart Rate Variability (HRV) stress test
Uitvoerende medewerkers:
- ECG op indicatie
- Audiometrie
- Spirometrie
Hoe vaak moet een health check gedaan worden?
Het uitvoeren van een health check ‘moet’ niet eens in de zoveel tijd. Echter combineren veel organisaties de health check met een PMO of PAGO. Deze onderzoeken worden vaak eens in de drie à vier jaar uitgevoerd.
Is een health check verplicht?
Een health check is niet verplicht. Zowel niet voor de medewerker om aan deel te nemen, als voor de organisatie om aan te bieden. Wanneer een organisatie medewerkers een health check aanbiedt, hebben de medewerkers áltijd de keuze of zij deel willen nemen. Ook mogen zij ervoor kiezen om tijdens de health check een specifieke test over te slaan.
Voor organisaties geldt dat het enkel wettelijk verplicht is om periodiek de arbeidsrisico’s in kaart te brengen met een PAGO. Je hebt zelf de keuze of je deze uitbreidt tot een PMO en/of hier health checks aan toevoegt. Veel organisaties kiezen hier wel voor, om zo het deelnemen aan het onderzoek interessanter te maken voor de medewerkers. Maar ook om aan de hand van meer data hun beleid rondom vitaliteit en preventie goed vorm te geven.