Zo beïnvloeden leidinggevenden het werkgeluk van hun team
Hoewel je altijd positieve bedoelingen hebt, kunnen onbewuste signalen het werkgeluk van je medewerkers negatief beïnvloeden. Dat wil je niet, want medewerkers die plezier hebben in hun werk zijn productiever, creatiever en verzuimen minder. Welke negatieve invloeden kun je als leidinggevende hebben op het werkgeluk van je medewerkers? En hoe werk je hier omheen? Dat vertel ik je in deze blog.
Wat zijn bewezen negatieve invloeden op werkgeluk?
Te weinig vertrouwen geven aan je team
Als je als leidinggevende geen vertrouwen schenkt aan je medewerkers, neemt de ervaren stress toe en daalt de collegialiteit. Het resultaat? Een minder presterend team, meer verzuim, lagere tevredenheid en minder werkgeluk.
Een omgeving waarin geen fouten mogen worden gemaakt
Wanneer werknemers niet de ruimte krijgen om fouten te maken leidt dit uiteindelijk tot een onveilige omgeving, verminderde autonomie, competentie en eigenwaarde. Dit heeft allemaal invloed op het werkgeluk en dus ook op de organisatie als geheel.
Negatief ombuigen naar positief
Creëer vertrouwen naar en van je medewerkers
Om een positieve invloed van vertrouwen te realiseren is het natuurlijk noodzakelijk om te werken aan het realiseren van een vertrouwensband. Dit doe je als volgt:
- Transparante communicatie
Vanuit een transparante communicatie bouw je aan meer vertrouwen en houd je je werknemers betrokken bij de organisatie. Hoe doe je dit? Deel je doelen, besluiten en uitdagingen, hanteer een open deur beleid. - Motiveer en delegeer
Motiveer medewerkers om uitdagende taken op te pakken. Zo vergroot je de verantwoordelijkheid van de medewerker. Hiermee vergroot je de verbondenheid die een werknemer met je organisatie heeft. Hoe doe je dit? Ondersteun professionele groei door je werknemers taken te geven die uitdagend zijn, geef ruimte om zelfstandig belangrijkere beslissingen te maken. - Erkennen en waarderen
Door je medewerkers te waarderen voor hetgeen wat ze uitvoeren en dit ook uit te spreken voelt een medewerker zich meer gewaardeerd, wat een van de belangrijkste psychologische basisbehoeftes is. Hoe doe je dit? Vier samen successen of spreek persoonlijk je waardering uit.
Ontwikkel een cultuur waarin je fouten mag maken
Het is ook mogelijk de negatieve effecten van een cultuur waarin geen fouten gemaakt mogen worden te voorkomen. Hoe? Je raadt het al: door een cultuur te ontwikkelen waarin medewerkers wél fouten mogen maken.
- Promoot een groei mindset
Fouten maken is oké en zorgt juist voor een versnelde kans om sterker uit een situatie te komen. Zolang de focus op de oplossing is gericht. Hoe doe je dit? Geef zelf fouten eerlijk toe en laat zien dat je leert van je fouten. Denk proactief mee aan oplossingen, vraag dagelijks naar wat er die dag fout is gegaan en bespreek gezamenlijk hoe dit te voorkomen. - Leid vanuit het goede voorbeeld
Als je als leider in staat bent je fouten toe te geven, overwegen medewerkers sneller hetzelfde te doen. Hoe doe je dit? Laat op een constructieve manier zien hoe je omgaat met tegenslagen binnen het bedrijf, geef niemand de schuld van gemaakte fouten - Implementeer een cultuur waar niemand elkaar de schuld geeft
Medewerkers zijn sneller geneigd om risico’s te nemen en te innoveren als ze weten dat ze hier niet voor gestraft worden. Hoe doe je dit? Communiceer duidelijk dat je wilt leren van je fouten, focus op processen die systematische problemen identificeren in plaats van individuele fouten.
Ben jij in staat om bovenstaande positieve ontwikkelingen te integreren? Dan zorg je voor vitale medewerkers. Vitale medewerkers halen meer voldoening uit hun werk, verzuimen minder vaak en zijn aantoonbaar productiever. Sta dus bewust stil bij de eventuele impact van jouw keuzes en zorg voor een succesvolle organisatie.