Help jouw medewerker met werkstress om weerbaar en vitaal te worden
Iedere medewerker krijgt te maken met druk of tegenslag. Maar uitval is geen gegeven. In deze blog lees je hoe je als leidinggevende of HR-professional medewerkers helpt om grip te krijgen op hun werk én leven. Met praktische inzichten, voorbeelden uit de praktijk en uitleg over kernbegrippen als veerkracht, weerbaarheid en passie. Zodat jouw team niet alleen blijft draaien, maar echt tot bloei komt.


De expert: Femke den Besten, Manager sales vitaliteit & inzetbaarheid
Zij wordt blij van een duurzame relatie met de klant die ontstaat vanuit de klantvraag.
"k werk op de PMO-projecten en coach daarnaast online medewerkers
van onze klanten. Ik spreek mensen uit alle lagen van heel verschillende
organisaties en krijg zo een kijkje in de keuken van al die interessante
beroepen: superleuk! Het liefst heb ik mooie gesprekken waarin ik samen
met de coachee tot inzichten kom: dat is de start van blijvende veranderingen.
Met de juiste interventies stuur ik mijn coachee dan weer op pad;
als we in het volgende gesprek merken dat ze aanslaan is mijn dag weer goed".
Vraag Femke om advies
Grip op je werk is grip op je leven
Werkstress en tegenslagen zijn onvermijdelijk. Maar uitval of stilstand hoeft dat niet te zijn. Medewerkers die in de overlevingsstand blijven raken sneller uitgeput. Als leidinggevende help je deze medewerker door ze stil te laten staan bij wie ze zijn en wat ze doen. Zodat ze weten wat ze nodig hebben en waar ze goed in zijn. Je leert ze vanuit daar keuzes te maken en actie te ondernemen. Het liefst onder begeleiding van een coach die objectief meekijkt en ze helpt op een manier te werken die bij hen past.
De basis van vitaliteit
Onze coaches begeleiden medewerkers naar duurzame vitaliteit vanuit waardigheid. Dat is het besef dat je ertoe doet, keuzes hebt en leeft op jouw manier. Medewerkers hebben allemaal basisbehoeften zoals autonomie (zelf mogen kiezen), binding (je verbonden voelen met anderen), competentie (je ergens goed in voelen) en rechtvaardigheid (eerlijk behandeld worden).
Blijven ze langdurig onvervuld? Dan raakt jouw medewerker uitgeput en loopt het gevaar vast te lopen. Als leidinggevende heb jij de kracht om dit te doorbreken. Door veerkracht en weerbaarheid centraal te zetten help je mensen grip terug te pakken. Ze maken weer keuzes vanuit vertrouwen en blijven in beweging. Wie stevig staat, kan meer aan. En wie floreert, werkt met energie en passie. Adaptics helpt organisaties en medewerkers om die beweging mogelijk te maken. Niet afwachten, maar gericht bouwen aan vitaliteit. Van overleven naar floreren.
Uitleg over veelgebruikte vitaliteitsthermen
De termen veerkracht en weerbaarheid worden veel door elkaar gebruikt. Binnen de wereld van vitaliteit verdienen ze echt een eigen plek. Floreren en passie zijn ook woorden die je vaak tegenkomt met verschillende definities. We leggen de termen aan je uit:
Veerkracht is het vermogen om na tegenslag terug te veren. Niet opgeven, maar doorgaan op een manier die bij jou past en in lijn is met jouw waarden.
Wendbaarheid is de kracht om met druk om te gaan en op tijd je grenzen te bewaken, hulp te vragen of juist ‘nee’ te zeggen..
Floreren is niet alleen ‘het goed volhouden’, maar juist jezelf ontwikkelen, zin ervaren en passie voelen.
Passie is die diepe energie waarmee je iets doet omdat het echt bij je past en je het belangrijk vindt, hier gaat jouw vuurtje van branden!
We delen graag twee coachingstraject voorbeelden met je over veerkracht en passie.
Voorbeeld 1 – Sophie en veerkracht
Sophie is teamleider in een zorginstelling. Door ziekte in haar team moest ze ineens veel extra taken oppakken. Ze voelde zich gestrest, machteloos en begon te twijfelen aan zichzelf. In een coachingstraject bij Adaptics leerde ze onder andere de 3R-aanpak:
- Relax: Ze nam bewust een moment om rustig te ademen en haar gevoel te benoemen.
- Reframe: Ze ontdekte dat haar stress voortkwam uit haar betrokkenheid en zorg voor haar team.
- Resume: Ze nam actie door met haar team te overleggen over een andere taakverdeling.
Door te luisteren naar haar gevoel en trouw te blijven aan haar waarden, herwon Sophie haar kracht. Ze bleef niet hangen in overbelasting. Ze vond een duurzame manier om haar team én zichzelf te ondersteunen.
Voorbeeld 2 – Karim en passie
Karim werkt op een IT-afdeling en levert professioneel werk af. Toch voelde hij zich steeds vaker moe en leeggezogen. Tijdens een coachingstraject bij Adaptics ontdekte hij dat zijn passie voor creativiteit en innovatie was verdwenen. Samen brachten ze zijn persoonlijke waarden in kaart: nieuwsgierigheid, groei en betekenisvol werk.
Met kleine, gerichte aanpassingen zoals meer ruimte voor creatieve projecten en het oppakken van een mentorrol vond Karim zijn energie en plezier terug. Dit is floreren: je talenten benutten op een manier die écht bij je past.
Hoe versterk jij vitaliteit op de werkvloer?
Vitaliteit vraagt om actie. Vanuit de aanpak van Adaptics delen we drie praktische bouwstenen waarmee jij direct aan de slag kunt — voor jezelf én je team:
- Zorg voor een stevige basis
Vitaliteit begint bij een goede gezondheid. Ga het gesprek hierover aan met je medewerkers, bijvoorbeeld in aanloop naar een PMO onderzoek. Praat over het creëren van een goede basis zoals minimaal 8 uur slaap, voldoende beweging, gezonde voeding en regelmatig pauzeren. Het zijn geen extraatjes, maar randvoorwaarden voor veerkracht. Herinner je team hieraan en moedig ze aan om hun verantwoordelijkheid hierin te nemen. - Breng waarden in kaart
Wat is voor jou en je medewerkers écht belangrijk in het werk? Waarden geven richting en helpen bij het maken van heldere keuzes, juist onder druk. Bedenk het samen met je team, schrijf het op en deel het op een virtueel bord of als fysieke poster op kantoor om het altijd bij de hand te hebben. - Gebruik de 3R’s bij stress
Leer jouw medewerkers de 3R aanpak te gebruiken: Relax, Reframe, Resume. Even stilstaan, betekenis geven aan wat er speelt en vervolgens doelgericht in beweging komen.

Tot slot
Je medewerkers hoeven geen superhelden te zijn om vitaal te blijven. Maar zonder richting, herstel en ondersteuning raken ze uitgeput. Ze verliezen hun energie of vallen zelfs uit.
Als HR-manager of leidinggevende kun jij dat voorkomen. Vitaliteit vraagt om inzicht in wat er toe doet. Een stevige basis. De ruimte om bij te sturen als dat nodig is. Wie werkt aan waardigheid, werkt aan duurzame inzetbaarheid. Het gevoel dat je ertoe doet. Dat je keuzes hebt. En dat je op een manier mag werken die echt bij je past.
Wil je jouw mensen helpen om niet alleen overeind te blijven, maar ook te groeien? Om vanuit kracht bij te dragen? De coaches en adviseurs van Adaptics staan voor je klaar.