Plan gratis adviescall
Menu link link
Portretfoto van Jacco Tempelman.
Jacco Tempelman 19 februari, 2024

Dit zijn de effecten van onregelmatige werktijden op vitaliteit medewerkers

Onregelmatige werktijden beïnvloeden de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Met enkele negatieve effecten, zoals overgewicht en slaapproblemen, ben je waarschijnlijk bekend. Maar wist je dat het zelfs kan lijden tot kanker? Gelukkig zijn negatieve effecten te minimaliseren en zijn er ook pósitieve effecten. In deze blog neem ik je mee in mogelijke effecten én hoe je medewerkers ondersteunt.

Wat zijn de effecten van werken in de onregelmatigheid?

Het werken in onregelmatige diensten vergt nogal wat van de medewerker. Er is sprake van werken in onregelmatigheid wanneer men in de avond, nacht of weekenden werkt. Maar liefst 5 miljoen mensen werken in onregelmatigheid. Hiervan voeren zo’n 1,3 miljoen mensen minimaal 1 uur nachtwerk uit. Werken in onregelmatigheid heeft mogelijke vervelende gevolgen. Denk aan een hoog ziekteverzuim, fouten maken op de werkvloer of medewerkers op oudere leeftijd die geen nachtdiensten meer willen draaien of aangeven slecht te slapen. Dit zijn allemaal signalen om het gesprek aan te gaan en te onderzoeken of en hoe er een oplossing kan komen.

 

Wat zijn de nadelen van werken in de onregelmatigheid?

Als mensen werken in onregelmatige diensten kan dit gevolgen hebben op de algehele gezondheid. De nadelen hiervan zijn onderhand wel bekend. De biologische klok wordt ontregeld, wat de interne lichaamsprocessen kan verstoren. Dit kan leiden tot minder kwalitatieve slaap en vermoeidheid, een grotere kans op overgewicht en diabetes type 2 en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar wist je dat er zelfs DNA schade kan ontstaan? Met hierdoor een grotere kans op het ontstaan van kanker op latere leeftijd.

Gelukkig kun je de negatieve effecten minimaliseren.

Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk een vast ritme te behouden als het aankomt op voeding en slaap buiten de ploegendiensten. Maar ook door zoveel mogelijk daglicht mee te pakken, gezond te eten, genoeg te bewegen en het plannen van sociale activiteiten.

 

Wat zijn de voordelen van werken in de onregelmatigheid?

Vaak ligt de focus op de nadelen van het werken in onregelmatigheid. Zijn er ook voordelen? Zeker! Een van de voordelen is een hoger salaris. Een nachtdienst kent in sommige gevallen een toeslag van 50 tot 70% van het standaard uurloon. Met dat geld kunnen medewerkers leuke dingen doen om hun batterij weer op te laden. Daarnaast hebben medewerkers vaak een aangesloten periode vrij of een langer weekend. Ze kunnen uitslapen en rusten als de rest van het land aan het werk is. Maar ook boodschappen doen en sporten op rustigere tijden. Vanwege de onregelmatigheidstoeslag is het zelfs mogelijk om minder uren te werken.

 

Wat kun je doen als werkgever?

Het lijkt soms of door zowel werkgevers als medewerkers wordt geaccepteerd dat er alleen negatieve bijkomstigheden zijn van onregelmatige werktijden. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Met de juiste keuzes en interventies, gericht op eigen regie en het verstrekken van kennis, kunnen onregelmatig werkenden namelijk net zo gezond, gemotiveerd en vitaal aan het werk zijn als regelmatig werkenden. Lees hier hoe je medewerkers ondersteunt om vitaal te blijven bij werken in onregelmatigheid.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
Verwant artikel

Onregelmatig werken: zo ondersteun je medewerkers

top