Plan gratis adviescall
Menu link link

Productiemedewerkers vitaal naar het pensioen? Zet in op eigen regie en bewustwording

We moeten allemaal langer doorwerken. Voor een grote groep werkenden is dit geen probleem. Maar voor mensen die fysiek zwaar werk uitvoeren kan dit een stuk lastiger zijn. Als HR manager ben jij je natuurlijk bewust van de vitaliteitsrisico’s die productiemedewerkers lopen naarmate zij ouder worden. Je onderneemt actie om te voorkomen dat zij uitvallen, maar je mist hierin bij de medewerker een stuk eigen regie en bewustwording. In deze blog vertel ik je hoe je hier als organisatie mee omgaat.

Risico’s onder productiemedewerkers

Het werkvermogen neemt af naarmate we ouder worden. Dit geldt voor alle medewerkers. Echter nemen bij productiemedewerkers ook de risico’s op het gebied van gezondheidsklachten en leefstijl toe. Het verzuim bij deze doelgroep is langer dan bij bijvoorbeeld kantoormedewerkers. Productiemedewerkers:

  • werken lang bij dezelfde werkgever;
  • behouden vaak dezelfde functie;
  • werken in ploegen- of nachtdienst;
  • en voeren fysiek zware werkzaamheden uit.
Kortgezegd: de kans om in deze sector fit en vitaal door te werken tot je 67e is kleiner.

Daarom is het als organisatie belangrijk om op tijd te acteren.

 

Eigen regie vitaliteit

Met bovenstaande feiten in het achterhoofd is het belangrijk dat (oudere) productiemedewerkers actief bezig zijn met hun vitaliteit. Staan zij weleens stil bij de vraag: ‘Kan ik mijn werk de komende jaren fysiek en/of mentaal blijven uitvoeren? Waarschijnlijk is het antwoord ‘nee’. Hoewel jij je als HR professional bewust bent van de risico’s van deze groep, hoor ik vaak dat het voor leidinggevenden lastig is om met een uitvoerend medewerker het gesprek aan te gaan over inzetbaarheid en vitaliteit. Deze groep pakt namelijk minder de eigen regie rondom hun inzetbaarheid. Ze geven vaak aan

‘mijn werkgever moet ervoor zorgen dat ik fit en inzetbaar blijf’

Hoe ga je hier als organisatie mee om?

Vaak levert de werkgever een bijdrage, zoals verplichte vrije dagen en geen nachtdiensten na je 60ste. Maar dat alleen zorg er niet voor dat de medewerker fit en inzetbaar blijft. Het is dus van belang om het bewustzijn van productiemedewerkers over hun vitaliteit, en hun eigen rol hierin, te vergroten.

 

Bewustzijn vitaliteit vergroten

Maar hoe vergroot je dit bewustzijn? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers meer openstaan om in gesprek te gaan over inzetbaarheid en vitaal ouder worden? Dit wordt makkelijker door hen de mogelijkheid te bieden om concreet inzicht te krijgen in hun vitaliteit. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een Preventief Medisch Onderzoek of vragenlijstonderzoek. De resultaten van zo’n onderzoek bieden mooie aanknopingspunten voor een gesprek. Natuurlijk is de medewerker niet verplicht om de resultaten te delen, maar leidinggevenden kunnen hierover wel met hen in gesprek. Heeft de medewerker heeft deelgenomen, zijn er bijzonderheden uitgekomen en is er ondersteuning nodig? Voor dit laatste punt is het tot slot van groot belang dat je medewerkers de mogelijkheid biedt om aan de slag te gaan met de resultaten. Stel dus een pakket van interventies samen waar zij gericht gebruik van kunnen maken.

Kortom: stimuleer de medewerker en blijf vooral in gesprek over vitaliteit. Langzaamaan zal de medewerker de regie gaan pakken en gaan nadenken over zijn inzetbaarheid tot zijn 67ste.

Andere interessante artikelen.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top