Offerte aanvragen link
Menu link link

Schatzoeken in HR-land (de vitaliteitsparadoxen)!

Het stimuleren van de vitaliteit van medewerkers is lastig. Zelfs wanneer je medewerkers meerdere interessante interventies op een presenteerblaadje aanreikt garandeert dit nog geen succes. Hoe los je dit op? Hoe zorg je voor impact binnen je organisatie? Er is helaas geen kant-en-klare oplossing. Maar door deze blog te lezen zet je alvast een kleine eerste stap.

Stimuleren van vitaliteit: een paradox

Zoals je zelf waarschijnlijk al hebt ervaren is het stimuleren van de vitaliteit van medewerkers lastig. Daarnaast is dit om veel redenen ook nog eens paradoxaal. Ik leg uit waarom.

  1. Ten eerste komen vaak alleen de medewerkers met een goede vitaliteit naar de door jou georganiseerde workshops, events of congressen over het verbeteren van de vitaliteit. Fijn dat zij aansluiten, maar je wilt eigenlijk meer dan graag dat de medewerkers met een lage vitaliteit ook participeren.
  2. Ten tweede lijken de acties die ogenschijnlijk het minst bijdragen aan de vitaliteit met het meeste enthousiasme ontvangen te worden. Denk aan een verzonden chocoladeletter, de tafeltennistafel of die leuke kerstborrel. Terwijl medewerkers veel minder enthousiast worden van jouw integrale vitaliteitsbeleid.
  3. Tot slot geloven veel managers wel dat vitale medewerkers bijdragen aan het succes van jouw organisatie. Maar wanneer je concreet de meerwaarde van de ingezette vitaliteitsinterventies wilt laten zien, blijkt het toch erg ingewikkeld om het ‘effect’ van deze interventies te duiden.

Herkenbaar? Lees dan vooral verder.

 

Geen kant-en-klare oplossing?!

Ik hoor je denken, “Leuk dat benoemen van die paradoxen, maar wat kan ik er nu tegen doen?”. Uitstekend punt.. Het antwoord: oneindig veel. Niet wat je wilde horen? Ik probeer het opnieuw. Jouw organisatie, organisatiecontext en de historie van jouw organisatie zijn uniek. Het is dus dwaas om te denken dat ik een kant-en-klare oplossing kan doorvoeren zonder hier rekening mee te houden.

 

Aan de slag met je kopzorgen

Ondanks dat ik je nu geen kant-en-klare oplossing kan bieden, heb ik wel iets anders interessants voor je. Ik geef je handvatten om zelf impact te creëren binnen jouw organisatie. Ik kader al je hiaten en eventuele kopzorgen in 3 categorieën:

  • Inzichtelijk maken bijdrage vitaliteit(sbeleid) aan het organisatiesucces

Denk hierbij aan een kosten/batentool die op maat gemaakt is voor jouw bedrijf. Ik neem je mee in hoe je zelf een gedegen businesscase kunt maken en deze met de gegevens van jouw organisatie kunt invullen.

  • Werkelijk organisatieverandering teweegbrengen

Ik reik je een verandermodel aan waarmee je werkelijke verandering kan bewerkstelligen.

  • Een betrouwbare sparringpartner zijn op gebied van vitaliteit

Dit doe ik door je mee te nemen in het model van dr. Nijp.

 

Zelf aan de slag

In mijn aankomende blogs neem ik je mee in deze categorieën en geef ik je concrete handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan. Voor nu: denk alvast even na hoe goed jouw organisatie scoort binnen deze categorieën. Gedaan? Mooi, dan ben je begonnen met je eerste stap om impact te realiseren en zoals altijd: “Every journey begins with a single step”.

Verwant artikel

Minder werkdruk resulteert niet in vitalere medewerkers: wat dan wel?

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top