Plan gratis adviescall link
Menu link link

7 tips voor het verhogen van werkplezier binnen je organisatie

Resultaten zijn belangrijk. We willen allemaal dat er onderaan de streep winst wordt gemaakt, want dat maakt dat je organisatie kan blijven bestaan en dat salarissen betaald kunnen worden. Maar hoe houd je medewerkers gemotiveerd in het proces van ontwikkeling tot resultaat? Waar komen jouw medewerkers ‘s ochtends hun bed voor uit? Een essentieel onderdeel om je medewerkers bevlogen én betrokken te houden is werkplezier. Ik geef je 7 simpele tips om het werkplezier van jouw medewerkers te bevorderen.

Plezier wordt vaak geassocieerd met vrije tijd, vakantie, sport, familie en vrienden, maar uiteindelijke brengen we (bijna) allemaal een groter deel van onze tijd door op kantoor. Sta daar eens bij stil. In Nederland werken we gemiddeld 1.400 uur per jaar (CBS), hoe mooi zou het zijn als mensen daar ook plezier in ervaren. Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het belang van werkplezier. Gelukkig! Maar hoe geef je binnen je organisatie het juiste voorbeeld om werkplezier te vergroten?

 

1. Geef een oprecht compliment

Het geven van oprechte complimenten is het eerste punt wat bijdraagt aan werkplezier. Want ieder mens heeft behoefte aan waardering. Neem af en toe de tijd om iemand aan te kijken en een compliment te geven. Voor sommige mensen is complimenteren makkelijk, voor anderen niet, maar oefening baart kunst. Je kunt op drie niveaus complimenteren:

  1. Uiterlijk/wat je ziet (schoenen, kleding, auto, etc)
  2. Gedrag dat je ziet (op tijd zijn, goed werk leveren, communicatief zijn, etc)
  3. Karakter (jij bent zo’n creatief/vrolijk/ georganiseerd/ sociaal persoon!

Bang dat het gekunsteld overkomt? Probeer dan iemand zichzelf te laten complimenteren, door je compliment te verpakken in een vraag: ‘Dit document is echt nauwkeurig uitgewerkt. Ben jij altijd zo georganiseerd?’ Je zult zien dat je er steeds meer plezier in krijgt!

 

2. Neem spontaan iets lekkers mee

Samen eten verbindt: neem daarom af en toe de tijd om iets lekkers te bakken en te delen met collega’s. Gewoon, zonder specifieke reden. Geen zin om iets te maken? Dan koop je iets lekkers, het gaat uiteraard om het gebaar. Een lang of moeilijk overleg kan zo al een stuk leuker worden!

 

3. Speel

Ook spelen draagt bij aan werkplezier. Ja, ook op kantoor mag je af en toe ‘spelen’. Spelen betekent dat je iets doet waarbij de activiteit belangrijker is dan het doel. Het hoeft even niet nuttig of efficiënt te zijn. Dus: doe af en toe iets geks. Laat iemand schrikken door je achter de deur te verstoppen, neem bellenblaas mee naar kantoor of doe eens een wedstrijdje wie het eerst boven aan de trap is. Of zet die ping pong tafel (terug) op kantoor. Als volwassenen nemen we nog maar weinig tijd om te spelen terwijl het wetenschappelijk is bewezen dat spelen een van de beste manieren is om te ontspannen en jezelf weer op te laden. Daarnaast geeft het ook ruimte voor nieuwe ideeën.

 

4. Deel een positief verhaal

Het is bewezen dat het delen van positieve emoties mensen dichter bij elkaar brengt. Of het nu gaat over het vieren van een succes gerelateerd aan werk of juist iets leuks wat je afgelopen weekend mee hebt gemaakt, deel jouw positieve energie! Vertel over dat mooie concert, dat lekkere bijzondere wijntje, het uitje met je (klein)kind, je nieuwe PR in de sportschool of je nieuwe keuken. Het wordt vaak onderschat wat een leuk verhaal doet met de sfeer op kantoor en dus het werkplezier.

 

5. Maak een dansje

Je kent het wel, het moment vlak voor een belangrijke deadline. Iedereen is hard aan het werk, er wordt weinig gepraat, lunch achter de computer en de spanning loopt langzaam op. Zet spontaan een keer de muziek aan en maak een klein dansje! Niemand kan een volle dag geconcentreerd werken, iedereen heeft pauze nodig om daarna weer te kunnen knallen. Geen betere pauze dan het maken van een dansje. Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve impact van dansen, zowel op individueel niveau als voor de verbinding onderling. Dus kies een goed liedje en daag je collega’s uit op de dans/werkvloer! Als je het lastig vindt om een goed moment te kiezen en bang bent iemand te storen: start (of eindig) dan een vergadering met een dansje.

 

6. Zorg voor een gezamenlijk doel

Hoe groter de organisatie, hoe uitdagender het is om alle medewerkers onderdeel te laten voelen van het grotere geheel. Het is essentieel voor de motivatie van medewerkers om een duidelijke visie te hebben. Als medewerkers weten wat het gezamenlijke doel is én ze zich gewaardeerd voelen voor de bijdrage die zij leveren aan dit doel, dan is iedereen bereid om hard werken.

 

7. Lach

“Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.” Wat een dooddoener hoor ik je denken. Klopt, maar het is wel waar! Lachen geeft energie, maakt ruimte voor creativiteit en geeft je veerkracht. Je kunt na een goede lachbui meer aan. Bovendien verbindt het om samen te lachen. Even geen collega’s in de buurt om te lachen? Luister dan een grappige podcast in de pauze, kijk een grappig filmpje of luister een stukje cabaret tijdens het wandelen. Dit helpt je om de dag met meer plezier door te komen: probeer het uit!

Nog meer weten over het verhogen van werkplezier? Caroline nam tevens een inspirerende audioreeks in met hierin extra tips. Schrijf je onderstaand in en ontvang iedere dag een korte tip in je mailbox!

Andere interessante artikelen

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top