Plan gratis adviescall link
Menu link link

Gezonde
leefstijl.

Een goede leefstijl zorgt voor een betere gezondheid. Wil je medewerkers helpen hun gedragsverandering vol te houden? Focus dan niet alleen op leefstijl, maar óók op vitaliteit. Ontdek op deze pagina wat leefstijl precies is en hoe je een duurzaam gezonde leefstijl stimuleert binnen je organisatie.

Ins en outs van leefstijl

 

Wat wordt er bedoeld met een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is een leefstijl waarbij iemand voldoende beweegt, niet rookt, geen of weinig alcohol drinkt, voedzaam eet, goed slaapt en ontspant. 

Een gezonde leefstijl heeft veel voordelen:

  • Voldoende bewegen is belangrijk voor de gezondheid van het hart- en vaatstelsel en het behoud van spieren en conditie. Daarnaast vermindert bewegen stress- en angstklachten en depressieve gevoelens. 
  • Voldoende bewegen verbetert ook de slaapkwaliteit
  • Voedzaam eten is belangrijk om genoeg energie en voedingsstoffen binnen te krijgen en om chronische aandoeningen en overgewicht te voorkomen. Met voedzaam eten bedoelen we het eten van voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten en energie. 
  • Voldoende ontspanning is belangrijk. Daarom is een goede slaapkwaliteit van groot belang. 

De verschillende onderdelen van een gezonde leefstijl beïnvloeden elkaar ook, je slaapkwaliteit kan bijvoorbeeld verbeteren door voldoende te bewegen.

Roken is slecht voor de gezondheid en past daarom niet bij een gezonde leefstijl. Ook het drinken van alcohol wordt afgeraden. 

 

Welke factoren hebben invloed op je leefstijl?

Leefstijl is een manier van leven, maar er worden meestal gedragingen mee bedoeld die invloed hebben op onze fysieke gezondheid. Namelijk de BRAVO-factoren: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Bij Adaptics vullen we deze aan met slaap.

 

Wat zijn de effecten van een gezonde leefstijl op een medewerker?

Medewerkers met een gezonde leefstijl hebben minder last van gezondheidsklachten en melden zich minder vaak ziek. Ook zijn deze medewerkers vaak vitaler (al leidt gezondheid niet per se tot vitaliteit), waardoor zij productiever zijn. 

 

Wat zijn de symptomen van een ongezonde leefstijl?

Het is lastig om specifieke symptomen als gevolg van een ongezonde leefstijl te benoemen. Je kan namelijk niet altijd aan de buitenkant zien dat iemand een ongezonde leefstijl heeft. 

Wel hebben mensen met een ongezonde leefstijl bepaalde kenmerken:

  • Te weinig bewegen;
  • Roken;
  • Drinken van (te) veel alcohol;
  • Niet voedzaam eten;
  • Of slecht slapen en ontspannen.

Vaak beïnvloedt het een het ander. Zo heeft het drinken van alcohol bijvoorbeeld invloed op de slaapkwaliteit en eetlust. 

Gezonde leefstijl ontwikkelen en volhouden

 

Hoe ontwikkel je een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl ontwikkel je door te focussen op de BRAVO-factoren bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.

Wanneer je een doel voor ogen hebt wil je deze natuurlijk bereiken en ook op lange termijn vol blijven houden. Om een leefstijlverandering vol te houden is het noodzakelijk dat je vanuit een autonome motivatie wilt veranderen. Dit betekent dat je dit wilt omdat je het leuk vindt, de verandering past bij je waarden of past bij een persoonlijk doel. Ben je autonoom gemotiveerd? Dan voelt de gewenste gedragsverandering als een vrije keuze en ben je vaak in staat het gedrag langer dan twee jaar vol te houden.

Ben je niet autonoom gemotiveerd? Dan houd je gedragsaanpassingen niet vol (maximaal 6 maanden).

Het is belangrijk dat de motivatie leidt tot duurzame veranderingen in de leefstijl. De nieuwe leefstijl moet echt een onderdeel worden van je leven door dit in te bouwen in je gewoontes.

 

Hoe kun je een goede leefstijl bij je medewerkers beïnvloeden?

Een goede leefstijl stimuleren bij je medewerkers? Bied hen gezonde opties aan. Denk aan het aanbieden van fruit op het werk, het stimuleren van het meenemen van gezonde lunches, het stimuleren van lunchwandelen en het ontmoedigen van roken en alcohol. Je kunt ook door middel van nudging je medewerkers bewegen richting een goede leefstijl.

 

Hoe zorg je dat medewerkers leefstijlveranderingen daadwerkelijk volhouden?

Om leefstijlveranderingen vol te houden is het belangrijk dat je de juiste motivatie hebt om te veranderen. Namelijk een autonome motivatie: je moet iets leuk vinden, belangrijk vinden of de verandering moet een persoonlijk doel ondersteunen.

Om een leefstijlverandering vol te houden is het tevens noodzakelijk dat de gewenste verandering haalbaar is. Ook moet er voldoende variatie zijn (bijvoorbeeld voldoende variatie in lekkere, gezonde voeding). Tot slot is het belangrijk om voorzien te zijn in de psychologische basisbehoeften: autonomie, binding en competentie.

 

Wat is de rol van vitaliteit in het volhouden van gedrag?

Vitaliteit gaat vooral over de motivatie, energie en veerkracht waarmee je in het leven staat (definitie TNO) en is een voorwaarde voor het hebben van een blijvend goede leefstijl. Wil je een gezonde leefstijl stimuleren onder je medewerkers? En wil je zorgen dat zij dit gedrag ook volhouden? Focus dan op leefstijl en vitaliteit.

In veel gevallen werkt het niet optimaal om direct met leefstijl aan de slag te gaan. Alleen wanneer een medewerker al een goede vitaliteit heeft, is deze in staat om een gezondere leefstijl vol te houden. Dit komt doordat vitale mensen vaak handelen vanuit autonome motivatie (ze vinden iets leuk, belangrijk, of de gedragsverandering ondersteunt een persoonlijk doel). Is de vitaliteit nog niet goed? Dan handelt men vaak vanuit schaamte, omdat het moet of voor een beloning. In dit geval vervalt men vaak na een tijd weer in het oude patroon.

Neem de leiding over het welzijn van je medewerkers.

Voorkom verzuim door een ongezonde leefstijl met deskundig advies.

Plan een gratis adviescall link
Een portretfoto van adviseur Joske Duifhuizen.

Gezonde leefstijl stimuleren binnen je organisatie

 

Hoe richt je je organisatie in om een gezonde leefstijl van medewerkers te stimuleren?

Door gezonde opties zichtbaar te maken kun je een gezonde leefstijl stimuleren. Denk aan gezond eten en bewegen tijdens het werk. Geef hierin zelf het goede voorbeeld.

Ook helpt de inzet van ‘nudging’. Nudges zijn subtiele zetjes die je iemand geeft om positief gedrag te stimuleren. Je creëert als het ware onbewuste short-cuts richting gezond gedrag. Denk aan gekleurde lijnen op de vloer die je onbewust leiden naar de trap in plaats van de lift.

Maar let op! Wist je dat je met een focus op enkel leefstijlinterventies de plank volledig mis kan slaan? En medewerkers er in de meeste gevallen op de lange termijn zelfs minder gezond door worden? Wil je duurzame gedragsverandering? Focus dan óók op vitaliteit. Benieuwd hoe dat precies zit? Lees de blog: Leefstijl zonder vitaliteit? Baat het niet, schaadt het wél.

 

Wat zijn effectieve interventies op het gebied van leefstijl?

Wil je effectieve interventies op het gebied van leefstijl inzetten? Bied interventies aan:

  1. Die zich naast leefstijl óók focussen op vitaliteit
  2. Waarin aandacht is voor de achterliggende motivatie van de deelnemer om te veranderen
  3. Die medewerkers voorzien in de juiste kennis en tools om met hun vitaliteit aan de slag te gaan

Zorg er daarnaast voor dat er voldoende draagvlak is voor interventies die op organisatieniveau worden aangeboden. Communiceer duidelijk over de mogelijkheden die er zijn en zorg dat de activiteiten geborgd worden binnen de organisatie.

 

Wat zijn gecombineerde leefstijlinterventies?

Gecombineerde leefstijlinterventies zijn programma’s voor mensen met overgewicht of obesitas, gericht op gedragsverandering. De programma’s focussen op gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Bij Adaptics geloven wij niet in de inzet van gecombineerde leefstijlinterventies. Reden hiervoor is dat deze interventies zich puur op leefstijl focussen, zonder aandacht voor vitaliteit. Hierdoor is het lastiger om de veranderingen daadwerkelijk vol te houden.

Neem de leiding over het welzijn van je medewerkers.

Voorkom verzuim door een ongezonde leefstijl met deskundig advies.

Plan een gratis adviescall link
Portretfoto van adviseur vitaliteit Marrit Berg.
Verwant artikel

Leefstijl zonder vitaliteit? Baat het niet, schaadt het wél!

Verwant artikel

Stimuleer een gezonde leefstijl met ‘nudging’

top