Plan gratis adviescall
Menu link link

Fysieke
klachten.

Een kwart van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat. Dit leidt tot langdurige uitval. Ontdek op deze pagina hoe je fysieke klachten en verzuim voorkomt.

Ins en outs van fysieke klachten

 

Welke fysieke klachten door werk komen vaak voor?

Ziekteverzuim wordt voor 24 procent veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat, zoals klachten aan nek, armen, benen, heup en rug (Arbobalans TNO, 2020). Fysieke klachten worden veroorzaakt door een langdurig te hoge fysieke belasting. Bijvoorbeeld door tillen en kracht zetten, maar ook door onhandige werkhoudingen, zoals in de zorg, of te lang achter een bureau zitten.

 

Wat is de invloed van fysieke klachten op vitaliteit?

Fysieke klachten kunnen vitaliteit beïnvloeden. Vitaliteit gaat over motivatie, energie en veerkracht. Wanneer iemand fysieke klachten ervaart is het mogelijk dat zij met minder motivatie en energie aan het werk gaan. Ook veerkracht kan afnemen als gevolg van aanhoudende fysieke klachten.

Fysieke klachten en verzuim voorkomen

 

Hoe voorkom je verzuim bij fysieke klachten?

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om medewerkers een veilige en gezonde werkplek te bieden. Het is dan ook van belang om medewerkers te faciliteren in de middelen en handvatten om fysieke klachten te voorkomen. Zet in op preventie door medewerkers te voorzien van de juiste informatie rondom technieken en houdingen voorkom je dat zij fysieke klachten ontwikkelen.

Denk daarnaast aan het bieden van een ergonomische werkplek en richtlijnen voor het uitvoeren van zware fysieke arbeid. Op deze manier vergroot je ook de belastbaarheid. Het resultaat: productievere medewerkers met meer werkplezier die langer door kunnen én willen werken. Minder verzuim en dus minder kosten.

 

Hoe voorkom je klachten door beeldschermwerk?

De belangrijkste manier om klachten door beeldschermwerk te voorkomen is door de werkplek ergonomisch verantwoord in te richten. Dat houdt in dat het bureau en de stoel op elkaar afstelbaar zijn, het beeldscherm verstelbaar is en goed beeld geeft en er voldoende lichtinval is. Dit voorkomt verkeerde houdingen waardoor klachten kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om bij klachten aan de ogen een oogonderzoek te doen. Door regelmatig een pauze te nemen, staand en zittend werk af te wisselen en voldoende te bewegen, kunnen ook klachten aan het bewegingsapparaat voorkomen worden.

 

Hoe kun je medewerkers met fysieke klachten begeleiden?

Medewerkers met fysieke klachten kunnen begeleid worden door de bedrijfsarts, (bedrijfs)fysiotherapeut of (bedrijfs)ergotherapeut.

Zorg er daarnaast als werkgever voor dat medewerkers goed geïnformeerd zijn over bijvoorbeeld ergonomische werkhoudingen, voldoende pauzes nemen en tijd nemen voor herstel. Daarbij zijn ook leefstijlfactoren zoals voldoende eten, voldoende slapen en voldoende bewegen belangrijk.

 

Wat zegt de wet over fysieke belasting op de werkvloer

Arbowet

De Arbowet is gericht op het bevorderen van veilige en gezonde werkomstandigheden. De wet schrijft bijvoorbeeld voor dat werkgevers verplicht zijn een RI&E uit te voeren om de risico’s van fysieke belasting in kaart te brengen. Daarnaast zijn werkgevers verplicht om de fysieke belasting te minimaliseren door middel van preventiemaatregelen (bijvoorbeeld het aanpassen van processen of gebruik van hulpmiddelen) en voorlichting over juiste werkhoudingen. Indien er onvoldoende maatregelen worden genomen, kunnen werkgevers aansprakelijk worden gesteld voor schade die medewerkers hebben opgelopen door fysieke overbelasting. In het Arbobesluit wordt de algemene bepalingen verder uitgewerkt.

 

Arbocatalogi

Voor iedere branche is er een Arbocatagolus waarin wordt beschreven hoe zij voldoen aan de voorschriften van de overheid om gezond en veilig te werken. Er worden praktische oplossingen en maatregelen aangeboden die je als werkgever kan gebruiken. In het geval van fysieke belasting worden hierin bijvoorbeeld afspraken gemaakt over grenswaarden, richtlijnen voor herstel en gebruik van beschermingsmiddelen.

Neem de leiding over het welzijn van je medewerkers.

Voorkom verzuim door fysieke klachten met deskundig advies.

Plan een gratis adviescall
Portretfoto van adviseur vitaliteit Marrit Berg.

Creëren van fitte medewerkers en werkplek

 

Hoe creëer je een gezonde werkplek?

Waar een gezonde werkplek aan moet voldoen verschilt per doelgroep. Over het algemeen zijn er drie soorten maatregelen te nemen om een gezonde werkplek te creëren:

  1. Pak problemen aan bij de bron. Onderzoek de oorzaak van de fysieke klachten en pak deze aan. Daarbij zijn ook persoonlijke beschermingsmiddelen belangrijk.
  2. Neem organisatorische maatregelen, zoals de inrichting van het productieproces. Denk aan het voorkomen van onnodige verplaatsingen.
  3. Leer medewerkers juiste techniek voor fysieke arbeid. Denk aan de juiste tiltechnieken en het gebruik van hulpmiddelen. Wat betreft zittend en staand werken is het belangrijk dat medewerkers een ergonomisch instelbare werkplek hebben.

Bij een ergonomische werkhouding kun je met je voeten aan de vloer als je rechtop zit. Je zit in je stoel met je rug tegen de rugleuning. Je armen rusten in een hoek van 90 graden op het bureau en kunnen gemakkelijk bij je toetsenbord en muis. Je schouders moeten ontspannen zijn. Het beeldscherm staat op ooghoogte. Als je meerdere beeldschermen gebruikt, zet deze dan naast elkaar zodat je je hoofd niet te veel hoeft te bewegen tijdens het werken.

 

Hoe houd je je medewerkers fit?

Je kan medewerkers helpen om fit te blijven door hen te faciliteren in een gezonde leefstijl, met daarbij aandacht voor vitaliteit. Bijvoorbeeld door gezonde keuzes mogelijk te maken (maar niet op te leggen) en bewegen te stimuleren (maar niet verplichten). Om medewerkers fit te houden is het belangrijk dat leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Daarnaast is de juiste ondersteuning belangrijk, bijvoorbeeld van de leidinggevende, ergotherapeut of arbeidsdeskundige.

 

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers langer fysiek werk kunnen doen?

Om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden is het belangrijk dat zij op een veilige manier hun werk kunnen doen. Zij dienen goed op de hoogte te zijn van eventuele risico’s en hoe zij deze voorkomen. Met name voor fysieke belasting is het belangrijk om het werk op een juiste manier uit te voeren (techniek) en voldoende te herstellen. Daarbij is het ook belangrijk dat medewerkers indien zij fysieke klachten ontwikkelen, op tijd hulp krijgen om te voorkomen dat deze uitmonden in chronische klachten.

Neem de leiding over het welzijn van je medewerkers.

Voorkom verzuim door fysieke klachten met deskundig advies.

Plan een gratis adviescall
Portretfoto van adviseur vitaliteit Laura San Martin.
Verwant artikel

Productiemedewerkers vitaal naar het pensioen? Zet in op eigen regie en bewustzijn

top