Rijkswaterstaat: wetenschappelijk
onderbouwd inzetten op preventie.
Ook bij Rijkswaterstaat staat de vitaliteit van medewerkers op de agenda. Door gedegen onderzoek ligt er inmiddels een effectieve vitaliteitsaanpak. Adaptics levert hier sinds 2020 een bijdrage in de vorm van onderzoek én interventies. Door maatwerk te leveren voor alle medewerkers groepen wil Rijkswaterstaat de vitaliteitsaanpak verder aanscherpen. Tessa Sep, adviseur werk en gezondheid, neemt je mee in hun beleid en toekomstplannen.
Het vraagstuk
In 2020 krijgt Adaptics de aanbesteding van Rijkswaterstaat gegund. De opdracht? Het uitvoeren van het Preventief Medisch Onderzoek van Rijkswaterstaat: de Algemene Vitaliteitscheck (AVK). “Om te voldoen aan wettelijke arbeidsgezondheidskundig onderzoek, wilden wij al onze medewerkers een gezondheidsonderzoek aanbieden. Een mooie manier om ons huidige aanbod op het gebied van vitaliteit en preventie meer onder de aandacht te brengen”, vertelt Jitske Both-Nwabuwe, (destijds) projectleider bij het cluster Werk en Gezondheid van Rijkswaterstaat. “Wij vonden het belangrijk dat de vragenlijst wetenschappelijk onderbouwd was én dat mensen met een risicoprofiel direct te zien kregen met welke instrumenten het cluster hen kan ondersteunen. Dit was mogelijk bij Adaptics.”
“Snel schakelen met één vast aanspreekpunt en aanpassen was nooit een probleem.”
Opvolging resultaten
Rijkswaterstaat heeft een helder plan om opvolging te geven aan de resultaten van de AVK. Hierin speelt de wetenschap een belangrijke rol. “De resultaten van de AVK gaan we naast de resultaten van het medewerkersbelevingsonderzoek leggen. Vervolgens gebruiken we het Job Demands Research Model. Zo kunnen we in kaart brengen of we momenteel al de juiste dingen doen. We bieden onze medewerkers nu Mindfulness en Leefstijlcoaching aan. Mochten er andere aandachtspunten uit de resultaten komen gaan we opzoek naar extra oplossingen”, aldus Jitske.
Maatwerk per medewerkersgroep
Inmiddels, 3 jaar verder (november 2023), heeft RWS flinke vervolgstappen gezet. “De samenwerking met Adaptics is een stuk intensiever.”, vertelt Tessa Sep, huidig adviseur werk en gezondheid bij RWS. “We hebben het interventieaanbod uitgebreid en bieden maatwerk voor verschillende groepen. Naast een overkoepelend aanbod voor alle medewerkers bieden we ook interventies gericht op leidinggevenden én medewerkers in de operatie. Vooral die laatste groep vraagt om een andere aanpak en is een mooie uitdaging.”
Overkoepelende aanpak
Naast Leefstijlcoaching en Mindfulness biedt RWS inmiddels webinars aan voor alle medewerkers. “Iedere keer bieden we een nieuwe (actueel) thema. Zoals slaap, werkdruk, werkstress, de overgang en het herkennen van burn-out signalen. Ook het webinar over de overgang bieden we aan iedereen aan, zodat ook een leidinggevende of andere collega begrijpt wat het precies is en waar zij rekening mee kunnen houden. Deze webinars worden heel erg goed bezocht. Wanneer iemand na een training nog verder wil met het thema is inschrijven voor Leefstijlcoaching mogelijk.”, vertelt Tessa.
Bereiken collega’s met 24/7 dienstroosters
“Een van de grootste successen tot nu toe, is dat bij de operationele medewerkers steeds meer aandacht is voor vitaliteit.”, vertelt Tessa. “Deze groep heeft weinig autonomie in het werk en onregelmatig werken kent risico’s.
“Het is onze belangrijkste groep om te bereiken, maar tegelijkertijd ook de moeilijkste.”
Recent gaf Jacco, trainer bij Adaptics, een maatwerk training op locatie. De 24/7 diensten maakten het alleen lastig om veel mensen tegelijkertijd te bereiken. Het gevolg was een kleine groep deelnemers. We onderzoeken nu of we vitaliteit onderdeel kunnen maken van het onboarding proces van nieuwe medewerkers. Zij zijn dan namelijk nog niet ingeroosterd. Daarnaast roosteren we medewerkers met een 24/7 rooster uit om themadagen te bezoeken, waar we ook aandacht aan vitaliteit besteden. We blijven testen hoe we het zo makkelijk mogelijk maken om deel te nemen.”
Focus op leidinggevenden
RWS wil leidinggevenden zo goed mogelijk opleiden rondom vitaliteit. Wat is het precies? Hoe maak je vitaliteit bespreekbaar? Wat zijn signalen die je bij je medewerker kunt herkennen? Daarom bieden we het programma Vitaal Leiderschap aan. Ik heb zelf deelgenomen en was erg enthousiast. Ook van andere deelnemers krijg ik positieve reacties.”