Plan gratis adviescall link
Menu link link

Hybride
werken.

Hybride werken vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen van medewerkers. Dit heeft op iedereen een andere invloed. Ontdek op deze pagina hoe je hybride werken goed inricht binnen jouw bedrijf en hoe je de vitaliteit van medewerkers op peil houdt.

Ins en outs van hybride werken

 

Wat is hybride werken?

Door de coronacrisis werkte een groot deel van Nederland thuis. Organisaties zien hiervan de voordelen. Het gevolg? We werken vanuit huis, op kantoor, op een openbare werkplek of in het openbaar vervoer. Het wisselen tussen plaats en tijd noemen we hybride werken.

 

Wat zijn de voordelen van hybride werken?

Over het algemeen zien medewerkers meer voordelen dan nadelen van verplicht thuiswerken (van Veldhoven, 2020). Zo ervaren medewerkers meer flexibiliteit, zorgt de verminderde reistijd voor meer vrije tijd en is werk hierdoor makkelijker met privéverplichtingen te combineren.

 

Wat zijn de nadelen van hybride werken?

Hybride werken brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo is het voor leidinggevenden en HR managers lastiger om de vinger aan de pols te houden bij hun medewerkers. Zij zijn minder op de hoogte van belangrijke life-events. Het voorkomen van verzuim wordt hierdoor moeilijker.

Medewerkers worden getest op hun veerkracht. Ineens moeten zij zélf een dagindeling maken, lopen werk- en privé een stuk meer in elkaar over en hebben zij vaak een minder goede werkplek.

 

Hoeveel mensen in Nederland werken hybride?

Sinds de coronapandemie in 2020 is het hybride werken flink gestegen: van 37% in 2019 naar 47% in 2020. De jaren daarna is het hybride werken iets afgenomen, maar nog steeds hoger dan voor de pandemie: 45%.

Hybride werken binnen jouw organisatie

 

Zijn er wetten rondom hybride werken?

Dit staat beschreven in de Wet flexibel werken. Een medewerker heeft niet in beginsel recht tot thuiswerken, maar kan een schriftelijk verzoek indienen. Een werkgever mag dit verzoek alleen afwijzen als daar een goede reden voor is.

 

Hoe faciliteer je hybride werken voor je medewerkers?

Een gedegen plan rondom hybride werken is noodzakelijk om dit tot een succes te maken. Geef je medewerkers de ruimte om daar te werken, waar zij het beste resultaat kunnen halen. Bij hybride werken is het nodig om te sturen op resultaat in plaats van op aanwezigheid. Dat vraagt echter ook iets van de aansturing van de organisatie. Denk aan het introduceren van kortere en effectievere overlegvormen om te toetsen hoe het met iedereen gaat, waar iedereen mee bezig is, of er ondersteuning nodig is en hoe het staat met de belangrijkste KPI’s van het team en de organisatie.

Een werkgever heeft een zorgplicht. Dat houdt in dat er zowel thuis als op kantoor goede en veilige arbeidsomstandigheden moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische werkplek, maar ook aan het actief delen hoe een medewerker gezond en veilig kan werken.

 

Mag een medewerker altijd thuiswerken?

Een medewerker mag alleen thuiswerken als de aard van het werk dat toelaat. Als er in het contract of cao niets wordt genoemd over thuiswerken, kan een medewerker een verzoek voor thuiswerken indienen bij zijn werkgever. Daarbij gelden een aantal voorwaarden:

  • Minimaal half jaar in dienst
  • Minimaal 10 werknemers in de organisatie
  • Schriftelijk verzoek
  • Minimaal twee maanden van tevoren aanvragen.

 

Wat als je medewerker niet op kantoor wilt werken?

Als een medewerker niet op kantoor wil werken, is het allereerst belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Waarom wil de medewerker niet op kantoor werken? Kun je hier iets aan doen? Het kan zijn dat in het contract is vastgelegd dat de medewerker op kantoor moet werken of dat dit noodzakelijk is vanwege de aard van het werk. Probeer dan samen naar een oplossing te zoeken. Denk aan hybride opties of andere manieren om de medewerker tegemoet te komen.

Als een medewerker echt niet op kantoor wil werken, kan hij zich beroepen op de Wet flexibel werken. Zij dienen dan een verzoek in om hun werkplek aan te passen. Als werkgever ben je verplicht om dit serieus te overwegen en erop te reageren. Afwijzen kan, met goede redenen.

Neem de leiding over het welzijn van je medewerkers.

Voorkom verzuim bij hybride werken met deskundig advies.

Plan een gratis adviescall link
Een portretfoto van adviseur Joske Duifhuizen.

Vitaal thuiswerken

 

Wat is de invloed van hybride werken op vitaliteit?

Om vitaal te blijven is het belangrijk om de psychologische basisbehoeften – autonomie, binding en competentie – te bevredigen. Over het algemeen leidt thuiswerken tot minder binding. Hybride werken, dus het kiezen waar je werkt, kan de autonomie verhogen.

  • Autonomie: om de autonomie te faciliteren kunnen medewerkers bijvoorbeeld leren om hun stress te managen of taken in te plannen die zij leuk vinden.
  • Binding: om de binding te faciliteren kunnen medewerkers zich bijvoorbeeld focussen op contact met collega’s, of als dat niet gaat door thuiswerken, met vrienden of familie.
  • Competentie: om de competentie te faciliteren kunnen medewerkers kijken naar hun eigen kwaliteiten. Waar ben je goed in en waar kan je dit meer inzetten?

Daarnaast is het belangrijk de fysieke basisbehoeften – slaap, natuur, bewegen en ademen – te bevredigen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een fijne avond routine voor het slapen gaan, wat planten op je werkplek, een wandeling in de natuur en even stilstaan bij je ademhaling.

 

Hoe behoud je teambuilding op afstand?

Een afname van binding is een risico bij werken op afstand. Denk hier dus een strategie voor uit. Bijvoorbeeld door een vaste dag in de maand of week op kantoor te werken of regelmatig andere activiteiten te plannen. Instrueer leidinggevenden om regelmatig te vragen hoe het met hun medewerkers gaat. Door teamdoelen te stellen neemt het gevoel van verbinding toe.

 

Hoe zorg je voor een goede werk-privé balans bij je medewerkers die hybride werken?

De balans tussen werk en privé kan vervagen bij medewerkers die thuiswerken. Toch is het heel belangrijk om deze grens te bewaken. Als werkgever kun je medewerkers adviezen meegeven over hoe zij dit kunnen doen. Bijvoorbeeld door een werkplek te maken die alleen voor werk wordt gebruikt, niet achter de laptop te lunchen en ‘s avonds niet meer te werken.

 

Wat zijn micropauzes?

Micropauzes zijn korte pauzes tijdens de werkdag. Daarbij neem je kort afstand van je werk en/of werkplek. Hiermee kun je klachten aan het bewegingsapparaat verminderen, doorbloeding stimuleren en beter concentreren. Stimuleer je medewerkers micropauzes in te lassen bij thuiswerken.

 

Hoe houd je als leidinggevende ook bij hybride werken vinger aan de pols bij medewerkers?

Hybride werken vraagt andere dingen van leidinggevenden. De leidinggevende moet vertrouwen hebben in zijn medewerkers en de medewerkers in hun eigen autonomie. 

Tips voor leidinggevenden:

  • Maak duidelijke afspraken
  • Blijf zichtbaar voor je medewerkers
  • Blijf letten op verbinding tussen collega’s

 

Wat zijn de eisen van een ergonomische (kantoor)werkplek?

In het arbeidsomstandighedenbesluit staat dat de werkgever een werkplek ter beschikking moet stellen bij plaatsonafhankelijke arbeid, zoals thuiswerken. “Tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd worden werkplekken ingericht volgens de ergonomische beginselen.” Dit geldt voor zowel de werkplek op kantoor als de thuiswerkplek. Een werkgever moet ook voorlichting geven over de risico’s van thuiswerken.

Neem de leiding over het welzijn van je medewerkers.

Voorkom verzuim bij hybride werken met deskundig advies.

Plan een gratis adviescall link
Portretfoto van adviseur vitaliteit Marrit Berg.
Verwant artikel

Hybride werken: de juiste balans tussen thuis en op kantoor

top