Plan gratis adviescall link
Menu link link
Portretfoto van medewerker servicebureau Sytze Malda.
Sytze Malda 31 juli, 2023

De lunchwandeling: is eten tijdens wandelen bevorderlijk of niet?

Is een (gezamenlijke) lunchwandeling al geïntegreerd binnen jouw organisatie? De lunchwandeling geeft de voordelen van beweging en frisse lucht. Maar hoe combineer je dit nou goed met het eetmoment? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van de lunchwandeling, of eten tijdens het lopen goed of slecht is, delen we tips om deelname aan de lunchwandeling te bevorderen én bieden we alternatieven voor degenen die geen fan zijn van dit initiatief.

lunchwandeling
lunchwandeling

“Wie gaat er mee wandelen?” Deze oproep hoor je vrijwel dagelijks bij Adaptics, nadat we samen hebben geluncht. Bijna iedere dag wandelen we tussen de middag met collega’s door het Sonsbeekpark in Arnhem. Een routine die al lang bestaat en door velen wordt gekoesterd; de bloedsuikerspiegel daalt, we hebben goede gesprekken en je komt opgefrist terug.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van de lunchwandeling?

De lunchwandeling heeft verschillende voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Ten eerste bevordert het de fysieke gezondheid. Door tijdens de lunchpauze een wandeling te maken, krijgen medewerkers de kans om hun lichaam in beweging te zetten. Dit stimuleert de bloedcirculatie, verhoogt de stofwisseling en bevordert de spijsvertering. Regelmatige lichaamsbeweging vermindert ook het risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.

Daarnaast heeft de lunchwandeling ook positieve effecten op de mentale gezondheid. Een korte wandeling in de buitenlucht kan stress verminderen, de stemming verbeteren en de productiviteit verhogen. Het biedt werknemers de mogelijkheid om even los te komen van hun werkplek en hun gedachten te verfrissen. Zo kunnen ze na de lunchpauze met hernieuwde energie aan de slag.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan de lunchwandeling. Niet alle werknemers ervaren voldoende tijd te hebben om een lange lunchwandeling te maken, vooral als ze een strakke planning hebben of verplichtingen buiten het werk. Het is essentieel om flexibiliteit te bieden, zodat werknemers kunnen beslissen hoe lang ze willen wandelen.

 

Is eten tijdens het lopen goed of slecht?

Wel of niet eten tijdens het lopen is een persoonlijke keuze. Er zijn enkele factoren om rekening mee te houden. Ten eerste kan het eten van een maaltijd tijdens het lopen ervoor zorgen dat je minder bewust bent van wat je eet. Dit zorgt mogelijk voor een minder plezierige eetervaring, omdat je minder aandacht hebt voor de smaken en texturen van je maaltijd. Daarnaast gaat (een deel van) het bloed dat bij zittend eten door het lichaam wordt gebruikt voor het verteringsproces nu naar de spieren die nodig zijn voor het wandelen (al weegt dit nadeel niet op tegen het voordeel van de beweging).

Aan de andere kant kan eten tijdens het lopen handig zijn voor werknemers die beperkte tijd hebben tijdens de lunchpauze. Het stelt hen in staat om tegelijkertijd te genieten van een maaltijd en wat beweging te krijgen. Als je ervoor kiest om tijdens het lopen te eten, is het belangrijk om bewust te blijven eten.

 

Hoe kun je de lunchwandeling bevorderen?

Het bevorderen van de lunchwandeling onder je werknemers kan op verschillende manieren. Hier zijn enkele praktische tips:

1. Creëer bewustzijn: informeer je werknemers over de voordelen van de lunchwandeling en benadruk het belang van regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

2. Practice what you preach: niets zo krachtig als het geven van het goede voorbeeld. Door zelf tijd te nemen voor een lunchwandeling laat je je medewerkers merken dat je dit belangrijk vindt.

3. Flexibele lunchtijden: stel flexibele lunchtijden in, zodat werknemers voldoende tijd hebben om te wandelen en te eten zonder zich te hoeven haasten.

4. Stimuleer groepswandelingen: moedig werknemers aan om samen te wandelen door bijvoorbeeld lunchwandelingen te organiseren waarbij collega’s samen kunnen komen. Dit bevordert sociale interactie en maakt de lunchwandeling aantrekkelijker.

 

Alternatieven voor de lunchwandeling

Hoewel de lunchwandeling veel voordelen biedt, is het begrijpelijk dat niet iedereen hier enthousiast over is. Er zijn ook alternatieven die werknemers kunnen overwegen om hun lunchpauze actief en gezond door te brengen. Enkele suggesties zijn:

1. Lunchyoga: overweeg het organiseren van bijvoorbeeld yogalessen of ademhalingsoefeningen. Dit geeft werknemers de mogelijkheid om gezond bezig te zijn tijdens hun lunchpauze.

2. Lunch en leer: organiseer korte educatieve sessies of workshops tijdens de lunchpauze, waar werknemers nieuwe vaardigheden kunnen leren of interessante presentaties kunnen bijwonen.

3. Ontspanningsruimte: richt een speciale ontspanningsruimte voor werknemers  om te ontspannen, een boek te lezen, te mediteren of gewoon even tot rust te komen.

 

Conclusie

De lunchwandeling is bij uitstek een manier om de fysieke en mentale gezondheid van werknemers te bevorderen. Door beweging en een gezonde maaltijd te combineren, benutten werknemers hun lunchpauze optimaal. Of je nu kiest voor eten tijdens, voor of na het lopen of andere alternatieven, het belangrijkste is dat werknemers de kans krijgen om te ontspannen, op te laden en de voordelen van een actieve lunchpauze te ervaren. Dus waar wacht je nog op? Wie gaat er mee wandelen?

Verwant artikel

Zo stimuleer je bewegen op kantoor

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top