Tips om op te laden na een thuiswerkdag
Werk en vrije tijd spelen zich tegenwoordig voor een groot deel van Nederland op één plaats af. Dit heeft invloed op de grens tussen werk en privé. Voor sommige mensen maakt dit het lastiger om na een werkdag te herstellen en op te laden. Hoor jij deze geluiden binnen jouw organisatie? In deze blog geven we tips om je batterij weer op te laden en herstel te bevorderen. Handig voor jezelf én voor je medewerkers.



Ontwikkel nieuwe rituelen
Voorheen zorgde reistijd voor een duidelijke scheiding tussen de werkdag en privé. Even je hoofd leegmaken in de auto, trein, op de fiets of tijdens een wandeling. Dit ritueel is voor veel mensen weggevallen. Waardoor ‘de werkdag nu zo overloopt in vrije tijd’. Hoe los je dit op? Bouw nieuwe rituelen in! De functie en kracht van een ritueel is dat je telkens hetzelfde doet. Bedenk een nieuwe activiteit die jij elke werkdag direct na het sluiten van je laptop in kunt bouwen. Kies hiervoor iets wat haalbaar is en goed bij je past. Enkele ideeën: pak een goed boek, maak een wandeling, luister naar een podcast of muziek, haal je fiets uit de schuur voor een ritje of ga lekker in bad. Kies vooral iets wat je leuk vindt om te doen. Zo houd je het namelijk makkelijker vol om dit in jouw dag in te bouwen.
Iets om naar uit te kijken
Je laptop uitschakelen en opbergen is veel moeilijker wanneer het alternatief ‘niks doen’ is. Zorg er dus voor dat je naast je werk iets leuks hebt om naar uit te kijken. Dit is natuurlijk lastiger nu veel activiteiten door de maatregelen niet mogelijk zijn. Een bioscoopje pakken zit er nog even niet in. Maar er zijn altijd alternatieven. En laten we eerlijk zijn, je hebt nu alle tijd om dingen uit te proberen. Heb je altijd al een instrument willen leren spelen? Heb je altijd al eens een schilderij willen maken? Of wil je graag eens 10 km hardlopen? Nu is de tijd! Of spreek simpelweg af met een vriend of vriendin. Wat het ook is, zorg dat het iets is waar je naar uitkijkt. Plaats een reminder op je laptop of telefoon om van werk af te sluiten en ga iets leuks doen.
Ontdek positieve emoties
Positieve emoties maken ons veerkrachtig. Het maakt je meer open, ontvankelijk en creatief en stimuleert oplossingsgericht denken. Oftewel: het help je beter omgaan met de veranderingen door corona. Positieve emoties overkomen je niet alleen, je kunt ze ook actief opzoeken. Leer het spectrum aan positieve emoties kennen en experimenteer waar je deze kunt vinden. Denk bijvoorbeeld eens terug aan een moment uit de afgelopen dagen dat je je gelukkig voelde. Probeer dit moment zo helder mogelijk voor de geest te halen. Waar was je? Wie waren bij je? Wat gebeurde er? Wat voelde je toen en hoe voelt het nu je hier aan terugdenkt? De kans is groot dat je hierdoor weer positieve emoties ervaart. Door dit regelmatig te doen krijg je meer inzicht in welke gebeurtenissen bij jou zorgen voor positieve emoties. Een andere oefening is om elke dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
Leer nieuwe dingen
Eentonigheid is momenteel de meest gehoorde klacht. Probeer die eentonigheid te doorbreken door nieuwe dingen te doen. Dit is een belangrijk onderdeel van volhouden. Dus ook van het volhouden in deze periode van coronamaatregelen. Wacht niet op die stip aan de horizon die steeds verder verschuift. Ontdek zelf nieuwe dingen! Wandel dus eens een compleet nieuwe route, bezoek een gebied in Nederland dat je nog niet kent of koop een nieuw bordspel.
Kortom, om te herstellen na een dag thuiswerken is het belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken. Probeer het leven zelf wat leuker te maken. Ondanks de huidige beperkingen zijn er genoeg opties. Hoe leuker je leven buiten het werk, hoe makkelijker het wordt om je laptop om 17.00 uur dicht te klappen. Of gewoon een keer een uurtje eerder 😉
Tips om te ontspannen
Meer tips om zowel mentaal als fysiek te kunnen ontspannen? Download dan onze tipsheet met 8 tips en deel deze eenvoudig met je medewerkers.
