Offerte aanvragen link
Menu link link
Portretfoto van senior vitality consultant Caroline Slikker.
Caroline Slikker 12 mei, 2021

Versoepeling coronamaatregelen: meer vrijheid en dus meer blijheid?

We hoeven niet meer op de klok te kijken als we ’s avonds op visite zijn, we kunnen weer deels op het terras zitten en winkelen zonder afspraak. En er zijn nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in aantocht. Iedereen blij, toch?! Dat is niet altijd het geval. Voor veel mensen blijft het gevoel van vrijheid nog even uit. Hoe dit komt vertel ik je in deze blog.

Effect versoepelingen

Autonomie en sociale verbondenheid behoren tot onze psychologische basisbehoeften. Deze basisbehoeften motiveren ons. Door corona en de maatregelen werden de basisbehoeften voor iedereen voor lange tijd ingeperkt. Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, ervaren sommige mensen meer vrijheid. Maar het écht vrije gevoel blijft voor veel mensen uit. Dat heeft te maken met de verschillende motivatievormen: autonome motivatie en gecontroleerde motivatie.

We onderscheiden twee vormen van motivatie: autonome motivatie en gecontroleerde motivatie.

Gecontroleerde of autonome motivatie

Bij gecontroleerde motivatievormen handel je vanuit schuld, schaamte of angst voor consequenties. Een gevoel van ‘moeten’ overheerst. Op tijd naar huis vanwege de avondklok, met minder mensen bij elkaar zitten en niet naar het buitenland op vakantie. Deed je dat omdat het moest (gecontroleerd)? Of omdat je het belangrijk vond en het bij je waarden past (autonoom)? Dat maakt een verschil in de invloed die de versoepelingen op je hebben. Want het echte probleem, corona, is nog niet weg. Daarnaast is het natuurlijk van invloed hoe leuk of belangrijk je winkelen en een terras pakken überhaupt vindt.

 

Minder vrijheid ervaren

Meer vrijheid en blijheid gaat nu vooral op voor mensen die zich vooral aan de regels hielden vanuit gecontroleerde motivatie. Anderen vragen zich misschien af of de versoepelingen op dit moment verstandig zijn. Zij ervaren daarom minder vrijheid en blijheid. Het voordeel voor deze groep is dat zij zich waarschijnlijk altijd al aan de maatregelen hielden vanuit een autonome motivatievorm. Dat maakte de maatregelen ook voor hen niet leuk, maar wél veel beter vol te houden.

 

Nieuwe normaal

Er zijn ook mensen die (al dan niet achteraf gezien) de maatregelen prettig vonden: niet weg hoeven in de avond, lekker op tijd naar bed en een goed slaapritme pakken, meer rust, meer in de natuur, meer tijd met de partner of het gezin. In dit geval kan het dat je door de versoepelingen weer meer sociale druk voelt. Dit is voor iedereen anders en dat zal nu we naar het ‘nieuwe normaal’ gaan voorlopig ook nog wel even zo blijven.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
Verwant artikel

Tips om op te laden na een thuiswerkdag

top