Plan gratis adviescall link
Menu link link
Portretfoto van Klantmanager Femke van Lierop.
Femke van Lierop 30 mei, 2024

Werkgeluk als sleutel tot succes voor MKB

Werkgeluk is de komende jaren aandachtsgebied nummer één binnen het MKB, zo blijkt uit onderzoek. Een goede ontwikkeling, want gelukkig personeel is productiever, creatiever en loyaler aan de werkgever. Met minder langdurig verzuim én minder verloop als gevolg. Ideaal in deze krappe arbeidsmarkt! Hoe pak je werkgeluk én preventie als MKB-bedrijf beet? Ik vertel het je in deze blog.

Belang van werkgeluk en preventie

7 op de 10 ondervraagde MKB-bedrijven gaf binnen het genoemde onderzoek, uitgevoerd door een gerenommeerde verzuimspecialist, aan dat aandacht voor werkgeluk belangrijk voor hen is. Hoofdreden hiervoor is het voorkomen van verzuim. Ook vitaliteit en aandacht voor duurzame inzetbaarheid werden door 2 op de 3 MKB-bedrijven genoemd als belangrijke thema’s. En dat werd nodig tijd…

 

Te weinig aandacht voor preventie

Over het algemeen wordt er, in het bijzonder binnen het MKB, nog te weinig tijd, geld en aandacht besteed aan preventie. En dat terwijl de impact van langdurig verzuim en verloop voor kleine bedrijven vaak heel groot is. Toch komen MKB-bedrijven vaak pas in actie wanneer het écht niet goed gaat. Bijvoorbeeld wanneer het verzuim te hoog is of het verloop onder medewerkers ervoor zorgt dat de productiecapaciteit in het geding komt. Tijd voor verandering! Een goed preventiebeleid biedt de oplossing, waarbinnen werkgeluk een belangrijke plek heeft.

 

Inzicht in werkgeluk

Wil je dat medewerkers zich kunnen (blijven) ontwikkelen, zich energiek voelen en zich binden aan jouw organisatie? Met als resultaat minder verzuim en betere bedrijfsresultaten? Top! Dan wil jij dus ook met werkgeluk aan de slag. Tijd om inzicht te krijgen in het huidige werkgeluk van je medewerkers. Weet jij bijvoorbeeld waarvoor jouw medewerkers ’s ochtends uit bed komen? Wat draagt voor hen het meeste bij aan werkgeluk? Hoe tevreden en bevlogen zijn zij? Dit zijn vragen waar je antwoord op wilt hebben, zodat je vervolgens actie kunt ondernemen om met aandachtsgebieden aan de slag te gaan.

 

Tijd voor onderzoek

Werkgeluk maak je inzichtelijk met gedegen onderzoek. En wil je het écht goed aanpakken, focus dan niet alleen op werkgeluk, maar op preventie in de breedte. Doe onderzoek in de vorm van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) én biedt medewerkers de mogelijkheid iets met hun resultaten te doen. Nu hoor ik je denken: maar dat kost toch heel veel geld? Als je het slim aanpakt niet. De afgelopen jaren zijn er namelijk veel ontwikkelingen geweest en oplossingen gekomen die kleine bedrijven helpen om makkelijker en goedkoper in te zetten op preventie.

 

Kosteneffectieve oplossingen preventie

Welke oplossingen zijn dit dan? Waar een PMO vaak een groot maatwerk project is zijn er ook oplossingen die kant-en-klaar zijn. Zo kost het jouw organisatie vrijwel geen tijd om het onderzoek uit te voeren én de uitvoerende partij minder voorbereidend werk, waardoor de kosten een stuk lager zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor minder inzicht krijgt, want je medewerker vult een gevalideerde vragenlijst in en kiest uit verschillende opties om ook een health check uit te kunnen voeren.

 

Makkelijker opvolgen van resultaten

Maar ook de opvolging van resultaten is nu makkelijker door dashboarding en interventiekoppelingen. Bijvoorbeeld door een automatische koppeling tussen onderzoeksresultaat en geadviseerde interventies. Scoort iemand slecht op stress? Dan ziet hij of zij na het onderzoek direct interventies die bij dit risico aansluiten. Je hoeft hiervoor geen uitgebreide eigen providerboog te hebben. Je kunt namelijk gebruikmaken van een uitgebreid aanbod dat is samengesteld door experts. Deze oplossingen lenen zich goed voor MKB bedrijven.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
Verwant artikel

MKB: zo zet je in op preventie

top