Vind snel de info waar jij naar op zoek bent:
Ins en outs van een veilige werkomgeving >>
Creëren van een veilige werkomgeving >>
Verantwoordelijkheid van werkgever >>
Een veilige werkomgeving zorgt voor medewerkers die zorgeloos hun werk kunnen doen, een goede bedrijfscultuur en meer werkplezier. Ontdek op deze pagina wat een veilige werkomgeving precies is, hoe je een veilige werkomgeving creëert en wat hierin de verantwoordelijkheid van een werkgever is.
Vind snel de info waar jij naar op zoek bent:
Ins en outs van een veilige werkomgeving >>
Creëren van een veilige werkomgeving >>
Verantwoordelijkheid van werkgever >>
De ideale werkomgeving is voor iedere sector verschillend. In het algemeen is het belangrijk om een veilige, efficiënte en ergonomische werkomgeving te hebben. Daarnaast is het fijn als de werkplek aangenaam is: geen tocht, goede temperatuur, voldoende licht, etc.
Fysieke veiligheid gaat over de werkomgeving zelf: de stoelen, tafels, apparatuur, draden, etc. Het is tastbaar. Sociale veiligheid gaat over hoe de medewerker zich voelt. Bijvoorbeeld of hij zich veilig voelt binnen het team en niet bang hoeft te zijn om fouten te maken.
In een veilige werkomgeving kunnen medewerkers zonder zorgen hun werk doen. Dat zorgt voor een goede bedrijfscultuur en meer werkplezier.
Een veilige werkomgeving voor kantoorfuncties kan bestaan uit verstelbare bureaus, stoelen en computerschermen, een ergonomische muis en toetsenbord, voldoende lichtinval, weinig tocht en weinig geluidsoverlast. Zo kunnen kantoormedewerkers op een veilige en gezonde manier werken.
Een veilige werkomgeving voor uitvoerende medewerkers kan bestaan uit ergonomische apparatuur, verstelbare werkbanken, voldoende lichtinval, geen losse kabels of andere dingen waar je over kunt vallen, weinig tocht, gehoorbescherming, veiligheidsbrillen en veiligheidsprotocollen. Zo kunnen uitvoerende medewerkers op een veilige en gezonde manier werken.
In een gezonde werkomgeving gebeuren minder ongelukken. Door een veilige werkomgeving te creëren is de kans op bijvoorbeeld aanrijdingen, struikelen of vallen kleiner. Met minder arbeidsongevallen als gevolg. Door te zorgen voor een werkomgeving met onder andere voldoende frisse lucht, een prettige temperatuur en ergonomische apparatuur zijn medewerkers langer inzetbaar.
Toxische werkomgevingen zijn omgevingen met bijvoorbeeld veel losse draden om over te struikelen, dode hoeken, tocht, stof etc. Het lokt ongelukken uit of geeft risico op gezondheidsklachten voor de medewerker.
Veiligheid op de werkvloer wordt gemeten in de RI&E. Als uit de RI&E naar voren komt dat dit thema speelt, kun je hier aandacht aan geven tijdens een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld met vragenlijstonderzoek in te gaan op blootstelling aan gevaarlijke stoffen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Een veilige werkomgeving creëren kan op verschillende manieren. Ten eerste de fysieke veiligheid: stoelen, tafels, apparatuur, draden, uitgangen, gevaarlijke stoffen etc. Om de fysieke veiligheid te waarborgen is het belangrijk dat veiligheidsprotocollen en noodprocedures bekend zijn onder alle medewerkers. Denk ook aan een goed opgeleide BHV’er die in geval van nood weet hoe te handelen.
Op de werkplek zelf is het belangrijk om aan ergonomische richtlijnen te voldoen om fysieke klachten te voorkomen. Ook het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is belangrijk voor de fysieke veiligheid op de werkplek. Daarbij helpt een aanspreekcultuur, waarbij medewerkers elkaar aanspreken op onveilige situaties.
Ten tweede de sociale veiligheid: voelt de medewerker zich veilig binnen de organisatie. Daarbij is beleid tegen ongewenste omgangsvormen zoals pesten en discriminatie essentieel. Denk hierbij ook aan een cultuur waarin medewerkers mogen leren van hun fouten. Een RI&E kan helpen om risico’s over de fysieke en sociale werkomgeving in kaart te brengen.
De werkgever heeft een zorgplicht en moet er dus voor zorgen dat een medewerker zowel thuis als op kantoor op een veilige manier kan werken. Denk bijvoorbeeld aan:
Ongelukken kun je voorkomen door het creëren van een veilige werkomgeving, het aanbieden van voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen van goede kwaliteit, duidelijke veiligheidsprotocollen en goed opgeleide BHV’ers.
Voorkom verzuim en ongelukken door een onveilige werkomgeving met deskundig advies.
De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit bestaat uit veilige werkplekken volgens ergonomische richtlijnen, maar ook veilige werkomgevingen buiten het kantoor. Daarnaast dient de werkgever voldoende informatie te geven over risico’s en hoe daarop te handelen met bijvoorbeeld veiligheidsprotocollen.
De ‘veilige werkomgeving wet’ is onderdeel van de Arbowet. Het is een zorgplicht: een organisatie is verplicht om ervoor te zorgen dat medewerkers op een gezonde en veilige manier hun werk kunnen doen.
Onregelmatig werken vraagt nogal wat van je medewerkers. Daarom is het belangrijk dat jij medewerkers met onregelmatige werktijden ondersteunt en faciliteert om zo vitaal mogelijk te blijven. Te veel organisaties staan nog niet genoeg stil bij dit onderwerp. Dit komt vaak doordat leidinggevenden zelf geen ervaring hebben met onregelmatige werktijden. Start daarom bij bewustwording. Bewustwording bij leidinggevenden én bij medewerkers met onregelmatige werktijden. Zo leren beide groepen wat de gevolgen en risico’s van onregelmatig werken zijn.
Geef medewerkers vervolgens de handvatten en tools om met de facetten van onregelmatig werken om te gaan.
Waar valt de winst te behalen en zijn er stappen te zetten om de verstoring van de werking van de biologische klok tegen te gaan? Ja, die zijn er. Hoewel we het probleem van werken in onregelmatigheid hier niet mee oplossen, delen we graag een aantal tips die helpen de negatieve effecten zoveel mogelijk te beperken:
Wij helpen je graag om medewerkers handvatten te geven bij onregelmatig werken. Daarom ontwikkelden wij een handig tipboekje om te delen met je medewerkers.
Voorkom verzuim en ongelukken door een onveilige werkomgeving met deskundig advies.