Plan gratis adviescall
Menu link link

Je bent vitaal als je gezond bent, toch?

Veel leidinggevenden denken dat medewerkers vitaal zijn als zij fysiek gezond zijn. Deze aanname zit ons soms danig in de weg, stelt trainer Rob van Drunen van Adaptics.

Ieder mens doet continu aannames over zichzelf, anderen en de wereld waarin we leven. Deze aannames hebben onbewust vaak grote invloed op de keuzes die we maken. Daarom starten we in onze cursus Vitaal leiderschap altijd met het ontkrachten van de overtuigingen van de deelnemers en het schetsen van het juiste kader. Eén van de overtuigingen die we eigenlijk altijd terug horen in onze training luidt: ‘Je bent vitaal als je regelmatig sport, gezond eet en voldoende slaap krijgt.’

 

Laag ziekteverzuim

Ook als we een laag ziekteverzuim op de afdeling hebben, knijpen we ons als leidinggevenden in de handjes. Maar wat als veel medewerkers weinig energie en motivatie hebben? Dan zijn ze fysiek aanwezig, maar niet automatisch productief.

Ter illustratie: na een dure selectieprocedure komt een getalenteerde young professional duidelijk bovendrijven. Hij is bijzonder intelligent en heeft een gezonde leefstijl. Toch voelt hij zich na een week werken al enigszins verslagen. De praktijk blijkt er anders uit te zien dan hij tijdens zijn jaren aan de universiteit had bedacht. Hij probeert zich aan te passen aan de mores van het bedrijf en langzaamaan vergeet hij zijn eigen drijfveren en doelen in het leven. Geleidelijk aan raakt hij uitgeblust. Deze medewerker is medisch gezien gezond, maar zeker niet vitaal.

 

Vitaal maar niet gezond

Sterker nog: mensen die iets hebben wat we in onze maatschappij duiden als ‘niet gezond’, scoren regelmatig hoger op vitaliteit. Een bekend voorbeeld hiervan is Nick Vujicic, een Australische predikant en spreker met de ziekte Tetra-amelia. Door deze ziekte mist hij armen en benen. Jarenlang worstelde Vujicic met zijn beperkingen, tot hij op zijn zeventiende zijn eigen non-profit organisatie opzette: Life without limbs. Sindsdien reist hij de wereld over met zijn inspirerende presentaties over hoop en betekenisgeving.

 

Energie, motivatie en veerkracht

Niemand zal Vujicic gezond noemen en toch is hij uiterst vitaal. Hij bruist van de energie en is bijzonder gemotiveerd en gaat veerkrachtig om met de tegenslagen die hij moet verwerken. Hij heeft een duidelijk doel in zijn leven en daarmee inspireert hij, overal ter wereld, honderdduizenden mensen.

Vitaliteit is dus geen vast gegeven maar een staat van zijn die je zelf positief kunt (leren) beïnvloeden. Het resultaat ervan is kwaliteit van leven en een hoge mate van geluk. En juist dit is de sleutel tot duurzame inzetbaarheid. Want uit verschillende onderzoeken blijkt dat gelukkige medewerkers tot 20% productiever zijn, omdat ze hun tijd effectiever en meer gefocust benutten.*

Dat vraagt van leidinggevenden dat zij met hun medewerkers durven te praten over hun energie, motivatie en veerkracht. Durf een medewerker met een flinke tegenslag vragen te stellen als: Hoe gaat het met je? Hoe ga je om met deze tegenslag? Kan ik je hierbij helpen? Of vraag de young potential: voldoet het werk aan jouw verwachtingen? Zo niet, hoe ga je hiermee om? Wat heb jij nodig om te leren omgaan met de dagelijkse werkpraktijk? En hoe kan ik jou hierin ondersteunen?

 

Bronnen

Uit onderzoek dat de Universiteit van Warwick’s Centre for Competitive Advantage in the Global Economy een jaar geleden onder 700 medewerkers uitvoerde samen met de Social Market Foundation bleek dat gelukkige medewerkers 12-20% productiever waren. Het hele onderzoek lees je hier.

top