Plan gratis adviescall link
Menu link link
Portretfoto van marketeer Iris Bouman.
Iris Bouman 3 augustus, 2021

“Ik heb nu de handvatten om betere keuzes in het leven te maken”

Van dry january naar vijf maanden alcoholvrij. Dat was de sterke start van het vitaliteitscoachtraject van Niels. “Ik startte zonder verwachtingen, maar werd direct gemotiveerd en uitgedaagd door mijn Vitaliteitscoach.” Vijf maanden later is Niels energieker, 10 kilo afgevallen en heeft goede gezondheidswaardes. “Ik heb een leefstijl gevonden die bij mij past én die ik vol kan houden. Hierdoor kan ik betere keuzes in mijn leven maken.”

Opvallende waardes

Niels, 30 jaar, werkt als Junior Controler bij Wagenborg Nedlift. In januari kreeg hij de kans om deel te nemen aan een Gezondheidscheck. Niels: “Mijn werkgever biedt ons ieder jaar de mogelijkheid om mee te doen aan een Gezondheidscheck. Een mooie kans, waar je alleen maar iets positiefs uit kunt halen.” Tijdens de check kwamen er wat opvallende waardes naar voren. “Deze waren niet heel zorgelijk, maar er zaten wel waardes tussen waarvan ik dacht dat ik ze goed op orde had. Zoals BMI, vetpercentage en glucose.” Toen zijn werk de kans bood om in gesprek te gaan met een Vitaliteitscoach was Niels enthousiast. “Ik was benieuwd hoe een coach naar deze waardes keek, wat beter kon, waarom dat beter kon en wat dat op zou leveren”, vertelt Niels.

 

Bring it on!

Voorafgaand aan het eerste gesprek had Niels nog geen duidelijke hulpvraag. Hij vertelt: “Ik had niet echt een doel. Ik vind het altijd leuk om nieuwe inzichten te krijgen en wist dat ik die van een Vitaliteitscoach zou krijgen. Tijdens mijn eerste sessie werd mij duidelijk dat ik op zoek wilde naar een gezonde leefstijl die ik vol kan houden”, vertelt Niels. Eerst keken ze naar wat Niels zelf al deed. “Elk jaar doe ik mee aan Dry January en daarnaast fitneste ik al met vrienden. Mijn vitaliteitscoach Jacco wees mij erop dat je met één maand alcoholvrij geen patronen doorbreekt. Hij daagde mij uit om ook in februari niet te drinken.” En toen kreeg Niels de smaak te pakken. “Ik merkte veel voordelen van het niet drinken. Ik sliep beter en had veel meer energie, waardoor ik meer tijd had voor andere dingen. Zoals sporten. Uiteindelijk heb ik t/m mei geen alcohol gedronken.

Juiste motivatie

Jacco had al snel door hoe hij Niels kon motiveren. Niels: “Jacco kwam telkens met nieuwe uitdagingen en ideeën. Hij bleef mij triggeren. Daardoor werd ik enthousiaster en gemotiveerd. We focusten ons niet op alles in één keer, maar werkten in kleine stapjes. Ook gingen we aan de slag met beweging en voeding. Ik kreeg de uitdaging om naast mijn middagwandelingen ook na het eten 45 minuten te gaan wandelen. Omdat het zo laagdrempelig was hield ik het vol en vond ik het leuk. Op het gebied van voeding kreeg ik tips voor gezondere alternatieven. Zoals pindakaas van 100% pinda’s en overstappen naar 30+ kaas. Het geen alcohol drinken, meer bewegen en gezonder eten zorgden voor positieve effecten. Hierdoor kon ik de volgende keer weer positief nieuws brengen wat weer goed werkte in het voortgangsgesprek.”

 

De grote reset

Om deze stappen te zetten had Niels wel een duwtje in de rug nodig. “Toen ik begon met werken stond ik nog met één been in mijn studentenleven. Elke zaterdag was nog lang leven de lol. Corona is een soort reset knop voor mij geweest. Ik merkte dat ik rust ook heel fijn vond. Dat gaf mij het zetje om van het studentenleven naar het werkleven te gaan. In combinatie met de tips van Jacco is dit mij gelukt. Ik beweeg meer, slaap beter en eet gezonder. Inmiddels drink ik af en toe weer een biertje, maar ik heb nu geleerd dat ik dat niet elk moment hoef te doen. Ik maak nu vaker de keuze om eerder te stoppen met drinken zodat ik de dag erna nog fit ben om te gaan sporten.”

 

Het resultaat

Door niet te drinken, meer te bewegen en bewuster te eten is Niels 10 kilo afgevallen in 4,5 maand tijd. Zijn BMI, vetpercentage en glucose zijn nu gezond. “Ik heb veel meer energie. Voorheen was ik vaak moe na een werkdag. Nu heb ik nog de energie om te gaan sporten of iets anders leuks te doen. Door een traject te volgen bij een Vitaliteitscoach heb ik de tips en tricks gekregen om betere keuzes te maken in mijn leven. Ik heb nu een gezonde leefstijl die bij mij past en die ik vol kan houden. En daar ga ik mijn hele leven iets aan hebben.”

Verwante artikelen.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top