Plan gratis adviescall link
Menu link link
Portretfoto van vitaliteitscoach Caroline Slikker.
Caroline Slikker 7 juli, 2021

Wat is een burn-out?

Wist jij dat de term burn-out al sinds de jaren ’70 bestaat?[1]. Vooral de laatste jaren lijkt het aantal burn-outs te zijn toegenomen. Maar wat een burn-out precies is weet eigenlijk niemand…  Zelfs de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) erkent de ziekte pas net en stoeit met de definitie. Maar waar kun je als organisatie dan op letten? En wat kun je rondom dit thema doen? Je leest er over in deze blog.

 

Overlap in symptomen

Wat is de reden dat niemand precies weet wat een burn-out is? Dit komt doordat er 80 tot 90 procent overlap bestaat tussen de symptomen van burn-out en depressie. Dit is net zoveel als tussen verschillende soorten depressies. Het is dus niet gek dat er vaak verwarring bestaat tussen burn-out, overspannenheid, angststoornis en depressie. Het gevolg: burn-out cijfers zeggen niet zoveel en een verkeerde diagnose met bijbehorende verkeerde behandeling ligt op de loer.

 

Wat is wél duidelijk?

De WHO definieert enkele klachten die burn-out gerelateerd zijn:

Er zijn drie aangetoonde symptomen van een burn-out: energietekort of totale uitputting, negatieve gevoelens ten aanzien van werk en verminderde effectiviteit op het werk.

Naar schatting heeft ongeveer 14 procent van de werkende mensen deze klachten. Signalen om in de gaten te houden, want bij sommige mensen ontwikkelen deze klachten zich daadwerkelijk tot langdurige uitval.

 

Overige mogelijke symptomen burn-out

Andere symptomen om rekening mee te houden kunnen zijn:

Wie van de mensen met dergelijke klachten een burn-out of depressie ontwikkelt, is afhankelijk van allerlei factoren. Bijvoorbeeld genetische aanleg en ervaringen uit het verleden. Maar ook een tekort of frustratie rondom onze psychologische basisbehoeften: autonomie, sociale verbondenheid en ervaren respect.

 

Burn-out versus overspannenheid

Hoewel een burn-out verdacht veel lijkt op depressie, is er wél een duidelijk onderscheid met overspannenheid. Ook hier zie je op het eerste gezicht veel overeenkomsten met eerder genoemde symptomen. Toch zijn er twee grote verschillen:

  1. In het geval van overspannenheid herstelt men een stuk sneller. Gemiddeld na elf weken. In geval van een burn-out/depressie gaat het om een aantal maanden tot meer dan een jaar.
  2. De klachten verminderen buiten het werk om bij overspannenheid.

 

Hoe achterhaal je het verschil tussen beide? Dat kan bijvoorbeeld met de volgende vraag: Stel: je vliegt morgen geheel verzorgd naar een zonnig eiland, thuis wordt alles geregeld, heb je daar dan zin in? Bij overspannenheid zal het antwoord ‘ja’ zijn, bij burn-out/depressie ‘nee’. Van een vakantie knap je bij een burn-out niet op. Bij burn-out/depressie wil je helemaal niets. Soms lukt het niet eens meer om het bed uit te komen.

 

Wat kun je als werkgever doen?

 

Vinger aan de pols

Hoewel we regelmatig horen dat iemand ‘opeens’ uitviel met burn-out, gaat het proces toch echt geleidelijk. Tegen de tijd dat iemand daadwerkelijk uitvalt zijn er al tientallen signalen gemist, of genegeerd. Het is dus slim om vinger aan de pols te houden bij je medewerkers. Wees alert op symptomen bij medewerkers en neem klachten serieus. Bijvoorbeeld in de vorm van kort-cyclisch onderzoek of met regelmatige, veilige, tact- en respectvolle één op één gesprekken.

 

Doorverwijzen naar huis- of bedrijfsarts

Daarnaast is een bescheiden houding op het gebied van burn-out verstandig. Stel zelf geen diagnose. Neem daarnaast een gezond kritische houding aan ten opzichte van mensen die suggereren te weten wat een burn-out is. Veel ervaringsdeskundigen die zich niet durven te wagen aan het behandelen van depressie, behandelen wél mensen met een burn-out. Best gek, toch? Als je bedenkt dat de diagnoses van beide voor 80 tot 90 procent overeenkomen? Daarom adviseren wij om medewerkers bij vermoeden van burn-out/depressie door te verwijzen naar de bedrijfs- of huisarts. Zij zijn in staat om een goede diagnose te stellen én zijn thuis in een passende behandeling door psycholoog of psychiater.

 

Preventie van burn-out

Werk ondertussen aan een gezond en vitaal bedrijf, waar medewerkers zich verbonden, gewaardeerd en gehoord voelen. Want hoewel het diagnosticeren en behandelen van burn-out om specialistische kennis vraagt, kun je er als organisatie wel alles aan doen om het ontstaan van burn-out te voorkomen. Focus je dus op preventie.

Note: bij Adaptics houden wij ons enkel bezig met preventie van burn-out. Indien onze vitaliteitscoaches / gezondheidsprofessionals burn-out of depressie vermoeden wordt de medewerker doorverwezen naar bedrijfs- of huisarts.

[1] Gebruikt door de Amerikaanse psychotherapeut Herbert Freudenberger en Christina Maslach

Andere interessante artikelen.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top