Plan gratis adviescall link
Menu link link
Een portretfoto van adviseur Joske Duifhuizen.
Joske Duifhuizen 8 januari, 2020

6X waarom persoonlijke ontwikkeling binnen jouw organisatie achterblijft

Een organisatie ontwikkelt zo goed en snel als haar medewerkers dat doen. Wil je als organisatie groeien en verbeteren, dan ligt de sleutel bij jouw mensen. Ben jij HR-professional? Dan zal je dit ongetwijfeld erkennen en hopelijk zelfs hérkennen in de organisatie waar je werkt. Maar toch is er binnen veel organisaties te weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling of grijpt de medewerker gegeven kansen niet aan. Hoe komt dit? Ik geef je 6 mogelijke oorzaken.

Laat personeel tot bloei komen

Bij persoonlijke ontwikkeling gaat het er niet om dat de medewerker het allemaal radicaal anders moet gaan doen. En al helemaal niet van de ene op de andere dag. Het is een proces van ontdekken en groeien, van beetje bij beetje beter worden en tot bloei komen. Een mooie metafoor is te vinden in de natuur. Een boom of bloem staat nooit stil: hij ontkiemt, groeit, geeft kleur, raakt bestand tegen veranderend weer en beweegt mee wanneer nodig.

 

Gezonde ontwikkelcultuur

Om de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers te stimuleren is het noodzakelijk dat er binnen je organisatie een gezonde ontwikkelcultuur heerst. Van het inzetten van het opleidingsbudget tot flexibele werktijden om werk en privé beter te kunnen combineren. Van het meelopen bij een andere afdeling tot het voeren van een aandachtig ontwikkelgesprek. Dit zijn allemaal ‘symptomen’ van een gezonde ontwikkelcultuur.

 

Waarom persoonlijke ontwikkeling binnen jouw bedrijf achterblijft

Hoe is dat in jouw organisatie? We zien vaak dat wat er bij HR geloofd, gedacht, bedacht en besloten wordt niet altijd allemaal of helemaal doorsijpelt naar de werkvloer. Of het sijpelt wel een beetje, maar wordt nog niet in iedere vezel van de organisatie gevoeld. Hoe dit komt licht ik toe aan de hand van onderstaande punten.

 

  1. De waan van de dag

Oh… Die intense, ons voortstuwende, vaak zo energiegevende waan van de dag. Jazeker, persoonlijke ontwikkeling ís belangrijk, maar even niet zo urgent. Klantvraag, targets en mailbox moeten tevreden, gehaald & opgeschoond worden. Dus volgende maand maken we er tijd voor, echt! Mogelijkheden om medewerkers (en jezelf!) hiermee te ondersteunen zijn bijvoorbeeld Work Design, hulp bij stressmanagement en deep work voor meer mentale focus.

 

  1. Het L-woord

Leidinggevenden zijn de brug tussen strategie en uitvoering. Tussen hoofd en hart aan de ene kant, en handen aan de andere kant. Een leidinggevende die het belang van persoonlijke ontwikkeling niet inziet, zit gezonde bedrijfsgroei en -ontwikkeling in de weg. En een leidinggevende die dit geloof wél heeft, moet in staat zijn om medewerkers hierop te motiveren. Dat dit niet altijd gebeurt: zie reden 1.

 

  1. Hardnekkig wantrouwen

Wat als mijn medewerker vertrekt en onze organisatie flink geïnvesteerd heeft in zijn of haar ontwikkeling? Nou: dan heb je de markt, werkend Nederland of jouw sector een beetje beter gemaakt. Erg? En draai het eens om: wat als je medewerker zich niet ontwikkelt en blijft…?

 

  1. Niet nodig voor de huidige werkzaamheden

Is dat écht zo? Als de medewerker níks zou doen, en we zijn 2, 5 of 15 jaar verder, kan hij of zij dan nog steeds met a) net zoveel energie, b) de juiste set aan competenties en c) mentale en fysieke veerkracht deze job uitvoeren? In deze snel veranderende, veeleisende wereld? Kleine kans!

 

  1. HR krijgt niet voldoende (financiële) middelen

Er zijn organisaties waar het eerste beknibbeld wordt op HR-budget als er bespaard moet worden. Kortetermijndenken pur sang. Zonde, want juist in barre tijden kun je de energie en slagkracht van je medewerkers goed gebruiken!

 

  1. Medewerker wil zelf niet

Zie reden 2. Oké, dat is wat kort door de bocht. Maar een medewerker die de handschoen niet oppakt en geen stappen zet om zichzelf te ontwikkelen; daar kunnen legio oorzaken achter liggen. Niet goed weten wat hij of zij wil, een gebrek aan overzicht en controle (negatieve stress), een gebrek aan inzicht in de mogelijkheden… Of iemand heeft al jaren niet aan het roer van de eigen ontwikkeling gestaan, en heeft dus gewoon een duwtje in de goede richting nodig.

 

Ontwikkel je eigen aanpak

De verschillende redenen komen in meer en mindere mate, vaak gecombineerd, voor. En de aanpak om dan wél die ontwikkelcultuur te stimuleren en te laten bloeien, is dan ook voor iedere organisatie anders. Ga maar eens na waar bij jullie de schoen wringt. Of kijk juist naar de succesverhalen en zie waar deze hun bron vinden. Misschien wel bij die ene motiverende, vitale leider, of bij een ingezette flinke dosis job crafting.

Adaptics denkt graag mee. Schroom niet om contact te zoeken om eens vrijblijvend met elkaar van gedachten te wisselen!

Andere interessante artikelen.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top