Plan gratis adviescall
Menu link link
Portretfoto van marketeer Iris Bouman.
Iris Bouman 2 november, 2022

Week van de Werkstress 2022

Van 14 tot en met 18 november 2022 is het de Week van de Werkstress. Een week waarin we landelijk stil staan bij het thema werkstress. Wat houdt de Week van de Werkstress in? Wat is dit jaar het thema? En wat kun je als werkgever doen in deze week? Je leest het op deze pagina. Daarnaast vind je hier een interessante podcast en handige tools.

Wat houdt de Week van de Werkstress in? >>
Wat is dit jaar het thema van de Week van de Werkstress? >>
Wanneer is de Week van de Werkstress in 2022? >>
Wat kun je als werkgever doen in deze week? >>
Podcast: werkstress bestaat niet >>
Informatiepakket stressmanagement >>

 

Wat houdt de Week van de Werkstress in?

Tijdens de Week van de Werkstress geven we landelijk extra aandacht aan het thema werkstress. In 2014 startte het ministerie van SZW met de organisatie van deze week. In 2018 droegen zij het stokje over aan de organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan (OVAL). Tijdens deze week biedt OVAL samen met aangesloten partners een uitgebreid informatief programma rondom het thema van dat jaar. Zij geven werkgevers concrete handvatten om samen met hun medewerkers met werkstress aan de slag te gaan. Je ziet dat de Week van de Werkstress landelijk wordt opgepakt door alle organisaties die zich met vitaliteit bezig houden. Zo heb je in deze week een rijkelijk aanbod van mooie content en activiteiten.

 

Wat is dit jaar het thema van de Week van de Werkstress?

Dit jaar is het thema van de Week van de Werkstress: Mentaal en fysiek sterk! In 2022 werden de gevolgen van de coronapandemie steeds meer zichtbaar. Zo kampen veel organisaties met een enorm personeelstekort, zoeken medewerkers binnen hybride werken naar een nieuwe werk-privébalans en ervaren steeds meer jonge medewerkers stress op het werk. Door deze veranderingen is het nóg belangrijker geworden om te zorgen voor vitale, productieve en tevreden medewerkers. Medewerkers die een goede balans ervaren tussen stressbronnen en energiegevers. Naast aandacht aan het mentale welbevinden focust deze week zich ook op fysieke klachten als gevolg van stress.

 

Wanneer is de Week van de Werkstress in 2022?

De Week van de Werkstress vindt jaarlijks plaats in de maand november. In 2022 betreft dit 14 tot en met 18 november.

 

Wat kun je als werkgever doen in deze week?

Als werkgever heb jij een verantwoordelijkheid als het aankomt op de vitaliteit en gezondheid van jouw medewerkers. Zorg daarom dat jouw organisatie een concreet vitaliteitsbeleid heeft. De Week van de Werkstress vormt een mooie kans om als organisatie op aan te haken en het thema werkstress weer even extra onder de aandacht te brengen. Wat kun je als werkgever doen in deze week? Onderstaand geven we je een paar ideeën:

  • Creëer bewustzijn rondom het thema werkstress met een (online) training. Denk aan een training persoonlijke vitaliteit, stressmanagement voor medewerkers of stressmanagement voor leidinggevenden.
  • Motiveer je leidinggevenden om met hun medewerkers in gesprek te gaan over het thema werkstress. Bijvoorbeeld tijdens een bila. Een voorwaarde om dit gesprek met een medewerker te kunnen voeren is dat er sprake is van een vertrouwensband tussen beide. Beluister deze tips voor het voeren van een goed vitaliteitsgesprek.
  • Krijg inzicht in de huidige ervaren werkstress door de inzet van vitaliteitsonderzoek. Dit kan met een traditioneel Preventief Medisch Onderzoek, een online vitaliteitsonderzoek of kort-cyclisch meten. Zorg dat je voor een mogelijkheid kiest waarbij je medewerkers direct inzicht hebben in hun resultaten én advies krijgen wat ze rondom specifieke thema’s kunnen doen om te verbeteren.
  • Weet je dat werkstress breed speelt binnen jouw organisatie en wil je hier blijvend verandering in brengen? Breng je medewerkers dan in contact met een Vitaliteitscoach. Een Vitaliteitscoach is als geen ander in staat om te achterhalen waar de oorsprong van de werkstress van jouw medewerker ligt. Ervaren zij bijvoorbeeld te weinig autonomie in hun werk? Of voelen zij zich niet gewaardeerd door hun leidinggevende of collega’s? De vitaliteitscoach zoekt verdieping in de hulpvraag. Hierdoor boeken medewerkers duurzame vooruitgang op het gebied van vitaliteit en leefstijl.

 

 

Podcast: Werkstress bestaat niet!

Begint een medewerker aan een nieuwe baan, dan is er in het begin altijd gezonde spanning, maar vooral energie en enthousiasme. Maar kijk je een jaar later, dan meten we vaak stress. Hoe komt dat? En nog belangrijker, hoe voorkomen we dat? Dat bespreken we in deze podcast met drie organisaties van Prevermo Groep: Amplooi, Onzecoach en Adaptics.

Podcast beluisteren link

 

Informatiepakket stressmanagement

Wil jij binnen je organisatie aan de slag met stressmanagement? Wij ontwikkelden een handig informatiepakket om jou op weg te helpen. Met hierin zowel tips voor medewerkers, leidinggevenden én organisatie. Scrol naar beneden en download het pakket eenvoudig. Het pakket bevat:

  • Tipboekje ‘Stressmanagement’ (medewerkers)
  • Tips om te ontspannen (medewerkers)
  • Tipsheet ‘In gesprek als vitale leider’ (leidinggevenden)
  • Infographic ‘Stappen van stressmanagement’ (leidinggevenden)
  • Whitepaper ‘Stressmanagement’ (organisatie)

 

Download het informatiepakket hier link

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top