Plan gratis adviescall link
Menu link link

Stressmanagement: zo creëer je draagvlak binnen je organisatie

Speelt stress een rol onder jouw medewerkers? Hierin ben jij als HR manager helaas niet uniek. Ook wanneer ik kijk naar data van onze PMO’s blijkt dat stress vaak een groot aandachtspunt is. Maar toch gaan veel organisaties vervolgens niet direct met stressmanagement aan de slag gaan. De reden? Het vergt tijd en aandacht om hier draagvlak voor te creëren. In deze blog neem ik je mee in hoe jij toch tijdig met stressmanagement aan de slag gaat.

Verwachtingsmanagement

Vóór je het juiste inzicht hebt in stress binnen jouw organisatie, is het van groot belang om verwachtingen te managen. Je wilt van inzicht naar impact. Betrek alle stakeholders (MT, leidinggevenden en OR) en geef aan dat jij niet alleen wilt weten hoe het er op dit moment precies voor staat op het gebied van stressmanagement. Maar dat je daarna ook daadwerkelijk concrete stappen wilt nemen. Hiervoor moeten alle neuzen dezelfde kant op staan.

 

Creëer het juiste inzicht

Vervolgens is het noodzaak om te zorgen voor de juiste inzichten. Wat zijn de belangrijkste oorzaken en oplossingsrichtingen van stress binnen jouw organisatie? Zet gevalideerd vragenlijstonderzoek in en kom erachter hoe het precies zit. Jij kent jouw organisatie natuurlijk goed en weet wat er speelt. Waarschijnlijk ben je dus al in staat een grove inschatting te maken van dit vraagstuk. Onderbouw jouw onderbuikgevoel met data en concreet inzicht. Zo heb je de juiste munitie om jouw plan van aanpak uit te voeren.

 

Onderbouw met cijfers

Onderbouw jouw visie op stressmanagement met cijfers. Laat aan bovenstaande stakeholders zien wat stressmanagement oplevert. Gebruik bijvoorbeeld verzuimcijfers. Zoom hierop in en laat zien welke kostenbesparingen mogelijk zijn indien het (psychisch) verzuim afneemt. Maar ook wat het oplevert wanneer werknemers een beter werkvermogen hebben en hoger bevlogen zijn. Laat stakeholders meedenken en vraag om ideeën. Op die manier voelen zij zich eigenaar van de vervolgstappen en het beoogde doel; stress duurzaam aanpakken.

 

Betrek leidinggevenden

Leidinggevenden kunnen een grote rol spelen bij het aanpakken van stress onder medewerkers. Deze rol is tweeledig. Enerzijds dienen zij in staat te zijn stresssignalen op tijd te herkennen én tijdig actie te nemen. Anderzijds is het aan leidinggevenden om medewerkers de ruimte te geven om daadwerkelijk met stressmanagement aan de slag te gaan. Ruimte in de vorm van tijd om bijvoorbeeld een training stressmanagement te volgen. Deze tweede rol is erg belangrijk in het creëren van draagvlak. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich prettig voelen bij het bespreekbaar maken van zaken als werkdruk en werk-privébalans. De medewerker moet voelen dat hij/zij werkzaamheden kan prioriteren en dat dit geen negatieve gevolgen heeft. In dit alles kan de leidinggevende van betekenis zijn. Vooral het inzicht dat stressmanagement eerst tijd kost, maar uiteindelijk tijd en ruimte gaat opleveren is van waarde.

 

Monitor en evalueer

Tot slot raden we aan om te monitoren en evalueren. Vanzelfsprekend, maar toch wordt dit niet genoeg gedaan. Doe een herhaalmeting en krijg opnieuw inzicht in de factoren van stress in jouw organisatie. En? Wat is verbeterd en wat verdient (nog) meer aandacht? Op die manier blijft dit topic op de agenda bij de stakeholders in jouw organisatie. Zorg ook dat stressmanagement niet een eenmalige actie is en vlieg het niet aan als een project. Borg stressmanagement in je preventie- en inzetbaarheidsbeleid. Zet het op de communicatiejaarkalender. Besteed hier bijvoorbeeld aandacht aan tijdens de Week van de Werkstress en andere events. Constante aandacht is van belang om het draagvlak binnen jouw organisatie te ontwikkelen en vast te houden.

En? Gaat dit jou helpen stressmanagement op de agenda te zetten? Het is zo ontzettend belangrijk dit een terugkerend en belangrijk thema te laten zijn. Klinkt dit juist allemaal wat voor de hand liggend? Mooi! Dan ben jij al één stap verder. Jij weet dus welke acties er liggen en wat belangrijk is.

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top