Plan gratis adviescall link
Menu link link
Portretfoto van Daan de Boer.
Daan de Boer 13 juni, 2022

Verzuimpreventie: zo zit je korter op de bal

Stressmanagement, werkplezier en vitaliteit als preventie: enkele thema’s die bij HR-professionals hoog op de agenda staan. Want: voorkomen is beter dan genezen. Echter plakken veel organisaties, in veel gevallen onbewust, pleisters op iets wat in beginsel al te ver is doorgeslagen. Wil je écht inzetten op verzuimpreventie? Zorg dan dat jouw organisatie korter op de bal zit. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Preventie in de vorm van onderzoek

Onder preventie verstaan we: het voorkomen van. Maar als we kijken naar verzuimpreventie, doen we daar dan wel echt alles aan? Binnen organisaties gaat nog altijd de meeste aandacht en het meeste geld naar de mensen die aan het verzuimen zijn. Niet naar de mensen van wie je wilt voorkómen dat ze gaan verzuimen. Het geld dat wél wordt uitgegeven aan preventie, spenderen de meeste organisaties aan onderzoek. Denk aan een PMO of PAGO. Onderzoek dat veelal wordt uitgevoerd vanwege de wettelijk verplichting (artikel 18 arbowet). Vaak belandt de rapportage in een lade en wordt deze er na 3 jaar weer uitgevist om de resultaten te vergelijken. Met als conclusie: medewerkers die iets ouder en minder vitaal zijn geworden. Dat is zonde, want de effecten van inzetten op preventie zijn groot. Zo draagt preventie onder andere bij aan meer bevlogenheid, een beter werkvermogen en meer vitaliteit.

 

Opvolging van risicoprofielen

Gelukkig zijn er ook al veel organisaties die daadwerkelijk iets met de resultaten van onderzoek doen. Zij passen hun vitaliteitsbeleid voor de komende jaren aan op de risicoprofielen die in hun onderzoek naar voren zijn gekomen.

Maar wanneer er al uitdagingen binnen jouw organisatie aanwezig zijn, zet je dan wel daadwerkelijk in op preventie?

Eigenlijk niet, toch? En hoe signaleer je in de tussentijd nieuwe ontwikkelingen binnen je organisatie die invloed hebben op de vitaliteit en inzetbaarheid van je medewerkers?

 

Korter op de bal zitten

Om écht op verzuimpreventie in te zetten wil je als organisatie korter op de bal zitten. Dat doe je door, naast de grote meetmomenten, ook tussentijds vinger aan de pols te houden bij je medewerkers. Bijvoorbeeld door maandelijks een korte vragenlijst uit te zetten onder medewerkers, die de belangrijkste vitaliteitsthema’s uitvraagt. Zo ziet de medewerker het direct wanneer iets zich negatief ontwikkelt. Ook voor de organisatie is het aan de hand van een anonieme groepsrapportage op deze manier gemakkelijker om tussentijds bij te sturen. Zo zijn organisatie én medewerkers dus in staat om nog voordat iemand in een risicoprofiel valt actie te ondernemen.

 

Gepersonaliseerde opvolging

Bied medewerkers daarnaast ook een gevarieerd interventieaanbod. Het liefste gepersonaliseerd per medewerker. Ervaart een medewerkers veel negatieve werkstress? Toon hen dan direct de interventies die hen hierbij kunnen helpen. Zo maak je het hen gemakkelijker om de regie te nemen over de ontwikkeling van de eigen vitaliteit. Ook het effectief inzetten van een eventueel beschikbaar duurzaam inzetbaarheidsbudget wordt zo makkelijker.

 

Luister de podcast

Ik ging uitgebreid over dit onderwerp in gesprek tijdens de HR Podcast van HR Praktijk. Luister hem hier:

 

Wil je hier als organisatie mee aan de slag?

Kort-cyclisch meetinstrument: Vital Cycle
Gepersonaliseerd interventieaanbod: Adaptics Interventieportaal

 

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top