Plan gratis adviescall link
Menu link link

Overzicht online
vitaliteitssessies.

Bekijk hier ons totale aanbod met online vitaliteitssessies. Elke sessie is beschikbaar als online training of webinar. Klik op + om meer over de sessie te lezen.

Navigeer naar de programma’s en lees meer over de aangeboden sessies:
Vitaliteit en stressmanagement
Young professionals
Leefstijl
Motivatie
Vitaal leiderschap
Hybride werken
Overig

 

Sessie: een introductie op vitaliteit

Bestaande programma’s én eigen maatwerk programma’s starten met de sessie ‘een introductie op vitaliteit’.

Een introductie op vitaliteit

Vitaliteit is de motivatie, energie en veerkracht waarmee je in het leven staat en het vermogen om jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te ontwikkelen. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Met een stevig wetenschappelijk onderbouwde structuur leren medewerkers tijdens deze introductie aan welke knoppen zij kunnen draaien om de eigen vitaliteit te vergroten. Ook ontdekken zij hoe ze er zelf voor staan op het gebied van vitaliteit. Vanuit theorie krijgen zij een concreet beeld van praktische mogelijkheden om meer uit het leven te halen.

Programma 1: vitaliteit en stressmanagement

Stress helpt ons bij de prestaties die we dagelijks moeten leveren. Het helpt ons te focussen en optimaal te presteren. Stress wordt echter negatief als prestaties minder worden of iemand dreigt uit te vallen met mentale en/of fysieke klachten. Negatieve stress kan veroorzaakt worden door allerlei situaties die in meer of mindere mate bedreigend voor ons zijn. Die dreiging ontstaat vooral door (mogelijke) beperking van de psychologische basisbehoeften: autonomie, sociale verbondenheid en competenties/respect.

Wanneer je stress opmerkt bij je medewerkers, is het raadzaam om hier op alle drie deze vlakken mee aan de slag te gaan. Wij bieden deze mogelijkheid met onderstaande online sessies:

Manage je stress en herwin eigen regie

Hebben medewerkers het gevoel dat zij (te) veel ‘moeten’? Deze vorm van negatieve stress gaat vaak gepaard met verlies van overzicht en controle. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt en de hele dag van taak naar taak rent. Dit is een beperking in de basisbehoefte autonomie. Hoe behoud, of herwin je dan een gevoel van controle? Hoe ga je vanuit chaos naar flow? Tijdens deze online sessie creëert de medewerker overzicht en maakt onderscheid tussen waar hij wel en geen controle over heeft. De medewerker ziet in wat zijn eigen verantwoordelijkheid is in dit proces en plant concrete stappen om de eigen regie over het leven te herwinnen. Deze sessie is zowel toepasbaar op de werk- als thuissituatie.

Onderhouden en verbeteren van relaties

Sociale verbondenheid is psychologische basisbehoefte nummer één. Een beperking hiervan kan leiden tot stress en dus een verlaagde vitaliteit. Tijdens deze online sessie gaan we in op het onderhouden en verbeter van relaties. Wat is écht contact? Gaat het om kwaliteit of juist om frequentie van contact? Hoe communiceer je? Wat betekent écht luisteren en gehoord worden? En welke rol spelen emoties hierin? De medewerker onderzoekt hoe je meer kunt halen uit je relaties, zowel privé als zakelijk, vanuit huis of op het werk.

Herken en benut je sterke eigenschappen

Bij een vitaal leven hoort het actief en bewust inzetten van sterke eigenschappen. Hierdoor voel je je, als het goed is, gerespecteerd en gewaardeerd. Dit gevoel van respect is de derde psychologische basisbehoefte die we nodig hebben om ons vitaal te voelen. Iedereen heeft sterke eigenschappen. Alleen (her)kent niet iedereen deze van zichzelf. Tijdens deze online sessie ontdekken medewerkers waar zij goed in zijn en of hun zelfbeeld klopt. Zij ondervinden of zij deze sterke eigenschappen voldoende inzetten of dat hier nog winst te behalen valt. Zowel op het werk als thuis.

Programma 2: Young Professionals

Millennials en betekenisvol werk

Wat beweegt millennials? Op deze vraag gaan we in tijdens de online sessie ‘Millennials en betekenisvol werk’. Deze sessie is interessant voor zowel millennials als leidinggevenden en collega’s. Millennials leren zichzelf beter te begrijpen en ontdekken waar hun krachten en ontwikkelpunten liggen. Leidinggevenden en collega’s zijn na de training beter in staat om zich in millennials te verplaatsen en hen waar nodig te ondersteunen. Daarnaast gaan we in op iets wat tekenend is voor deze generatie: de behoefte aan het vinden van betekenis in hun werk. Hoe zorg je er als millennial voor dat je voor jouw gevoel betekenisvol werk doet? En in hoeverre is het voor leidinggevenden en collega’s belangrijk om hierbij stil te staan?

Vitaal ouderschap

Ouderschap kan veel invloed hebben op je vitaliteit. Maar ook op zelfcompassie, waarden en dankbaarheid. Tijdens deze online sessie leren medewerkers aan welke knoppen zij kunnen draaien om zich vitalere ouders te voelen. Wanneer is het bijvoorbeeld tijd om de lat wat lager te leggen? Door hierover in gesprek te gaan, en dit bij zichzelf te erkennen, merken zij dat ook anderen het soms lastig vinden om alle ballen hoog te houden. En het niet gek is dat je af en toe een bal laat vallen…

Programma 3: leefstijl

Verhoog je slaapkwaliteit

Het gaat niet om de vraag hoeveel uur je slaapt, maar of je uitgerust wakker wordt. Doezel je overdag of houd je jezelf overeind met koffie of energydrink? Dan is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van slaap en hoe deze verbeterd kan worden. Tijdens deze online sessie leren medewerkers waarom slaap zo belangrijk is. Ook gaan we in op de fases die je doorloopt om te komen tot kwalitatieve slaap. We brengen in kaart welke belemmeringen er zijn en gaan in op het effect van het doen van een dutje. Want wist je dat een dutje al vanaf 6 minuten een aangetoond effect heeft op wilskracht? En dat er voor ieder een ideaal dutmoment is? Tot slot leert de medewerker wanneer hij of zij het beste kan pieken.

Zet jezelf in beweging

We zitten graag en veel. Zeker wanneer je een kantoorfunctie hebt en/of vanuit huis werkt. Wat heeft je lichaam eigenlijk nodig aan beweging? Welke stappen kun je zetten om meer te bewegen? Tijdens deze praktische online sessie leren medewerkers hoe je de dag op een juist manier doorbreekt met beweging. Is het mogelijk om elkaar hierin te ondersteunen? Hoe zorg je op een juiste manier voor voldoende beweging tijdens een werkdag? De sessie is praktisch en direct toepasbaar.

Bewust omgaan met voeding

Een gezond voedingspatroon draagt bij aan een goede gezondheid, meer focus, meer energie en prettig in je vel zitten. Maar wat is een gezond voedingspatroon? Tijdens deze online sessie gaan medewerkers aan de slag met een stukje theorie: waarom we eten, wat heeft je lichaam eigenlijk nodig en waarom eten mensen veel minder gevarieerd dan ze zelf denken? En hoe kun je zorgen dat je op gewicht blijft? Daarnaast zoomen we in op de medewerker zelf. Wat is de basis van het eetpatroon? Voldoet dit aan wat je lichaam nodig heeft? Ten slotte krijgt de medewerker de kans om met een aantal concrete actiepunten aan de slag te gaan.

 

Vind de balans tussen werken en ontspannen

Vitaal zijn betekent energiek, gemotiveerd en veerkrachtig door het leven gaan. Het is dus nodig om een balans te vinden tussen hard werken en ontspannen. Ben je te lang alleen bezig met hard werken? Dan mis je de signalen van je lichaam die aangeven dat het teveel wordt. En hoe drukker je bent, hoe moeilijker het wordt om te ontspannen. Het is dus de kunst om hier de juiste balans tussen te vinden. Tijdens deze online sessie leert de medewerker concrete methoden om fysiek te ontspannen, grenzen op tijd te herkennen en hoe belangrijk het is om te ontspannen.

Programma 4: motivatie

Verkennen van zingeving

Waarden zijn de basis van wie iemand is. Als je iemand vraagt wie hij of zij is, dan gaat het niet om kwaliteiten of handelingen, maar om de waarden die bij iemand passen. Om te weten wie je bent en waar je voor staat in het leven, is het van belang dat je aan de slag gaat met waarden. Het (leren) kennen van je persoonlijke waarden is de basis voor focus, wilskracht en duurzame motivatie. Het is waar je ’s morgens je bed voor uit komt. Tijdens deze online sessie ontdekken medewerkers wat hun persoonlijke waarden zijn. Waar sta je voor? Dit helpt bij het maken van keuzes, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en respect, wilskracht doorzettings- en incasseringsvermogen.

Volhouden van (gezond) gedrag

Willen is niet hetzelfde als kunnen. Om (gezond) gedrag te veranderen én vol te houden zijn vaardigheden nodig. Vaardigheden die je op school niet leert, maar die essentieel zijn voor een gezond en vitaal leven. Er is meer nodig dan een goed bedoelde aansporing van buitenaf. Motivatie is hierin van groot belang. Tijdens deze online sessie ontdekken medewerkers binnen welke vorm van motivatie hun gedrag valt. Vinden ze het gedrag leuk, past het bij hun waarden of bij een persoonlijk doel? Of ervaren zij schuldgevoel of schaamte, ervaren ze geen vrije keus of zijn ze simpelweg niet gemotiveerd om iets te doen? Wanneer je hier inzicht in hebt kun je concrete, praktische stappen zetten op het gebied van wilskracht, gewoontes doorbeken en de kunst van het volhouden.

Programma 5: Vitaal Leiderschap

Vitaal Leiderschap op afstand: de basis

In de online training ‘Vitaal Leiderschap op afstand: de basis’ wordt de leidinggevende in twee uur meegenomen in een aantal basisprincipes van ons gedachtegoed over Vitaal Leiderschap. Zij ontdekken aan welke knoppen je kunt draaien om vitaal te blijven als mens. We gaan in op zogenaamde vroeg signalen die een teruglopende vitaliteit van je medewerkers kunnen verraden. Waar kun je als leidinggevende op letten zodat je deze herkent? Deze basisprincipes worden aangevuld met tips en tricks voor het huidige digitale tijdperk waarin je als leidinggevende vooral op afstand bent van je medewerkers. Hoe houd je dan vinger aan de pols bij je medewerkers en waarborg je hun vitaliteit?

Vitaal Leiderschap op afstand: blijf verbonden

De online training ‘Vitaal Leiderschap op afstand: blijf verbonden’ is het vervolg op de basistraining. In twee uur tijd leren leidinggevenden hoe je de optimale voorwaarden creëert om zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van wat er bij je medewerkers speelt. Hoe kun je er beter voor je medewerkers zijn, zowel fysiek als digitaal? We gaan in op de verschillende niveaus van luisteren en oefenen met een luistertechniek die zich heel goed leent voor videobellen. Tot slot bespreken we hoe je ook nu stil kunt staan bij levensgebeurtenissen van medewerkers. Deze hebben namelijk een grote invloed op hun motivatie en (daarmee) op hun energieniveau. Momenten waarvan we gewend zijn om ze fysiek met elkaar mee te maken. Denk aan gebeurtenissen als: onboarding, afscheid, jubilea en teamborrels.

Programma 6: Hybride werken

Vind de balans tussen werken en ontspannen

Vitaal zijn betekent energiek, gemotiveerd en veerkrachtig door het leven gaan. Het is dus nodig om een balans te vinden tussen hard werken en ontspannen. Ben je te lang alleen bezig met hard werken? Dan mis je de signalen van je lichaam die aangeven dat het teveel wordt. En hoe drukker je bent, hoe moeilijker het wordt om te ontspannen. Het is dus de kunst om hier de juiste balans tussen te vinden. Tijdens deze online sessie leert de medewerker concrete methoden om fysiek te ontspannen, grenzen op tijd te herkennen en hoe belangrijk het is om te ontspannen.

Onderhouden en verbeteren van relaties

Sociale verbondenheid is psychologische basisbehoefte nummer één. Een beperking hiervan kan leiden tot stress en dus een verlaagde vitaliteit. Tijdens deze online sessie gaan we in op het onderhouden en verbeter van relaties. Wat is écht contact? Gaat het om kwaliteit of juist om frequentie van contact? Hoe communiceer je? Wat betekent écht luisteren en gehoord worden? En welke rol spelen emoties hierin? De medewerker onderzoekt hoe je meer kunt halen uit je relaties, zowel privé als zakelijk, vanuit huis of op het werk.

Overig

De kracht van emoties

Emoties liggen aan de basis van goede communicatie én alle acties en beslissingen die we nemen. Of we ons daar bewust van zijn of niet. Door emoties te herkennen, begrijpen en deze constructief te gebruiken, kunnen we de uitkomst van die beslissingen en communicatie positief beïnvloeden. Dit managen van emoties noemen we emotionele intelligentie. Tijdens deze online sessie nemen we de medewerker mee in de basisprincipes van emotionele intelligentie. Na de sessie kan de medewerker direct aan de slag met de nieuwe kennis.

Overgang: luister naar je lichaam

De overgang: een onderwerp waarop nog steeds een taboe rust. Terwijl het juist zo belangrijk is om erover te lezen en met elkaar in gesprek te gaan. Want wat kun je als vrouw in de overgang verwachten? Opvliegers kennen we wel, maar welke klachten kunnen er nog meer optreden? Wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam? Wat betekent het voor jezelf en voor je omgeving? Tijdens deze online sessie doorbreken we een stukje van de taboe en leren vrouwen wat zij kunnen verwachten van de overgang. Ze leren van elkaar en ontdekken wat zij zelf kunnen doen.

Kom meer te weten over onze online sessies

Wil je meer informatie over onze online sessies? Via onze informatieaanvraag ontvang je:

  • extra informatie over de online sessies;
  • een kostenoverzicht van de verschillende mogelijkheden;
  • een formulier om, indien gewenst, online trainingen of webinars aan te vragen.

 

Download brochurelink
Meer weten over deze dienst? Wij sparren graag met je over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact op met adviseur Sam.

Onze diensten.

top