Plan gratis adviescall link
Menu link link

Overzicht
vitaliteitstrainingen.

Bekijk hier al onze vitaliteitstrainingen. Klik op + om meer over de training te lezen.

Navigeer naar het overkoepelende thema en lees meer over de bijpassende trainingen:
Stressmanagement
Leefstijl
Vitaal Leiderschap
Overig

 

Stressmanagement

Persoonlijke vitaliteit

Tijdens deze training ontdekken medewerkers hoe het ervoor staat met de eigen vitaliteit. Aan welke knoppen kunnen zij draaien om deze te verbeteren? We focussen ons op de basisbehoeften die bijdragen aan vitaliteit: autonomie, (sociale) verbondenheid en competentie.

Vitaal zijn betekent gemotiveerd, energiek en veerkrachtig zijn. Hoe beter je voorzien bent in je basisbehoeften, hoe gemotiveerder, energieker en veerkrachtiger je zult zijn. De psychologische basisbehoeften autonomie, binding en competentie vormen hierin de fundering. Daarnaast zijn onze basisbehoeften de voorwaarden voor zelfzorg (fysieke basisbehoeften) en gezondheid. Tijdens deze training gaat de groep aan de slag met het onderzoeken van hun psychologische basisbehoeften:
Autonomie: Waar sta je voor? Wat zijn jouw waarden?
Binding: Een waardevol en gerespecteerd onderdeel zijn van de groep leidt niet alleen tot meer vitaliteit, maar ook tot een goede sfeer en betere prestaties.
Competentie: Ontdek (nieuwe) sterke eigenschappen en leer hoe je ze optimaal benut.

In plaats van vergelijken met anderen, leidt een focus op de persoonlijke, unieke set van sterke eigenschappen tot het beste resultaat.

Stressmanagement medewerkers

Tijdens deze training ervaren medewerkers de verschillende vormen van stress en leren deze te herkennen én managen. Dit doen we door overzicht te creëren, controle te herwinnen en emoties constructief in te zetten.

Medewerkers leren dat stress niet altijd slecht is. Stress heeft namelijk een belangrijke functie; het helpt ons focussen en presteren. Pas wanneer we overzicht, en een gevoel van controle verliezen, dan verandert stress in iets negatief. We hebben dan het gevoel te worden ‘geleefd’, of niet te kunnen voldoen aan onze eigen, of andermans verwachtingen. De basisbehoefte ‘autonomie’ komt dan onder druk te staan. In deze training leren medewerkers de verschillende vormen van stress onderscheiden. Hoe zetten zij deze negatieve stress om naar flow: helemaal opgaan in het werk met optimale prestatie en eigen regie?

Stressmanagement leidinggevenden

Tijdens deze training worden leidinggevenden zich bewust van de invloed die zij hebben op de vitaliteit, stress en ontspanning van medewerkers.

Zij leren over de verschillende vormen van stress en hoe je deze kunt herkennen én managen. Dit doen we door overzicht te creëren, controle te herwinnen en emoties constructief in te zetten. Daarnaast gaan we in op de invloed die leidinggevenden hebben op de vitaliteit, stress en ontspanning van medewerkers. Welke invloed heeft het getoonde leiderschap (in cultuur, sturing en voorbeeldgedrag) op de stress(beleving) van de medewerkers? Na afloop van de training weten leidinggevenden welke tools zij in kunnen zetten om hun eigen stress te managen, stress te voorkomen en effectief te ontspannen/herstellen. De deelnemer voelt zich zelfverzekerd en bekwaam om op een effectieve en constructieve manier in gesprek te gaan met medewerkers over stress.

Leefstijl

Volhouden van (gezond) gedrag

Tijdens deze training ontdekken medewerkers hoe zij gezonder kunnen leven, hoe zij hun gedrag veranderen én dit gedrag ook daadwerkelijk volhouden in het dagelijks leven.

We verkennen samen welk gedrag de medewerkers zouden willen veranderen en wat dit hen oplevert. Vervolgens leren zij vaardigheden die nodig zijn om gedrag vol te houden. Want willen is niet hetzelfde als kunnen. Motivatie speelt hierin een belangrijke rol. Ze leren wat motivatie precies is en waarom sommige vormen van motivatie kortdurende gedragsverandering teweegbrengen en andere vormen juist langdurige. Vanuit welke motivatievorm maakt de medewerker keuzes? En hoe komt deze in de juiste motivatievorm? En wat nu als men gezond gedrag wel een paar maanden volhoudt, maar daarna toch weer terugvalt? Hoe doorbreek je gewoontes als het kenmerk van een gewoonte is dat je hem niet opmerkt? We gaan in op de zes vormen van motivatie en komen tot een concreet en persoonlijk plan om het gewenste gedrag te integreren én vol te houden.

Verhoog je slaapkwaliteit

Tijdens deze training ontdekken medewerkers concrete en praktische tips om meer uit het leven te halen door beter te slapen.

Goed en voldoende slapen heeft een positieve invloed op ieder aspect van ons leven. Toch gaan veel mensen (te) laat naar bed, worden ’s nachts wakker, hebben moeite met uit bed komen of voelen zich overdag moe. Hoe kan dat? In deze training gaan we op zoek naar bekende en minder bekende aandachtspunten rondom slaap. En bespreken we fysieke en mentale manieren om beter te kunnen ontspannen.

We geven concrete en praktische tips om beter te slapen. Zoals de do’s en don’ts van slapen. En de kunst van het dutten: wat is het ideale dutvenster? Is iemand een ochtend- avondmens of geen van beiden? En hoe pas je deze kennis toe om beter te slapen? Daarnaast leert de medewerker van de verhalen van andere deelnemers die vaak zorgen voor herkenning.

Zet jezelf in beweging

Tijdens deze training ontwikkelen medewerkers een persoonlijk, praktisch plan om meer te gaan bewegen. Ze ervaren dat bewegen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk kan zijn.

Iedereen weet dat bewegen belangrijk is. En de meeste mensen weten dat ze eigenlijk iets méér aan beweging zouden moeten doen. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? En waarom doen we het te weinig? In deze actieve training definiëren we persoonlijke obstakels die medewerkers ervan weerhouden om meer te bewegen. Is het hen eerder wel gelukt om meer te bewegen? Wat zorgde er toen voor het wél lukte om dit te doen? Van deze succesverhalen leren we. Tot slot onderzoeken we waarom het de moeite waard is om tóch meer te bewegen.

Bewust omgaan met voeding

Tijdens deze training ontdekken medewerkers wat zij kunnen doen om bewuster om te gaan met voeding en zo hun persoonlijke doel te bereiken.

Bewust omgaan met voeding bestaat uit twee elementen: voeding en gedrag. We weten meestal wel wat we wel en niet zouden moeten eten. Maar waarom is het dan zo lastig om dit ook echt te doen? Tijdens deze training maken medewerkers voor zichzelf inzichtelijk wat hun valkuilen op voedingsgebied zijn. Daarnaast behandelen we vragen als: wat heeft je lichaam nodig én waarom heeft je lichaam dat nodig? Ze ontdekken óf en waar zij andere keuzes in hun voedingspatroon kunnen maken. Dit koppelen we aan hun specifieke wens of doel. Tot slot worden de smaakpapillen getest: herkennen medewerkers de primaire smaken nog?

Vind de balans tussen werken en ontspannen

Tijdens deze training ontdekken medewerkers hoe zij beter ontspannen en zo meer energie overhouden gedurende de dag.

Vitaal zijn betekent energiek, gemotiveerd en veerkrachtig door het leven gaan. Het is dus nodig om een balans te vinden tussen hard werken en ontspannen. Ben je te lang alleen bezig met hard werken? Dan mis je de signalen van je lichaam die aangeven dat het teveel wordt. Tijdens deze training leren medewerkers wat het nut is van spanning (stress) versus ontspanning. Waarom is het van essentieel belang om goed te kunnen ontspannen? Hoe kan het dat sommige mensen snel in de stress schieten en anderen juist onder grote druk nog goed functioneren? Hoe ontspan je nu eigenlijk? En wat moet je juist wél en niet doen? Dit leren medewerkers tijdens deze training, zodat zij energieker hun dag doorkomen.

Vitaliteit bij werken in onregelmatigheid

Tijdens deze training ontdekken medewerkers wat zij kunnen doen om de gevolgen van onregelmatig werken te herkennen en hun voeding en slaap zo optimaal mogelijk in te richten.

Werken in onregelmatigheid is topsport. Er wordt veel van lichaam en geest gevraagd om de werking van onze biologische klok tijdens de onregelmatige diensten op orde te houden. Lichaamsprocessen kunnen namelijk verstoord worden als je eet of slaapt op tijden dat je interne klok wat anders aangeeft.Tijdens deze training gaan we in op de fysieke basisbehoeften voeding en slaap. Wat kan de medewerker zelf doen om gevolgen van onregelmatigheid te herkennen? Ze leren zelf de regie te nemen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Helaas kunnen we het verstoren van lichaamsprocessen niet oplossen in het geval van werken in onregelmatigheid. Wél geven we de handvatten om het effect hiervan zo klein mogelijk te houden.

Code95 U-19 Leefstijl training

Wil je chauffeurs binnen jouw organisatie helpen hun functie zo gezond mogelijk uit te voeren? Ga dan voor de Code95 U-19 Leefstijl training. Door chauffeurs mee te nemen in de onderdelen van leefstijl én het thema stress vergroten we hun inzetbaarheid. Het resultaat voor jouw organisatie? Minder kans op ziekte en uitval en medewerkers die meer plezier ervaren in hun werk.

Inhoud training

Tijdens deze Code95 training gaan we in op de onderwerpen voeding, beweging, slaap, ontspanning en stress(signalen).

Op een praktische en begrijpelijke wijze bespreken we de effecten van voeding.

  • Wat neem je mee onderweg?
  • Welke keuzes maak je?
  • Welke effecten hebben die keuzes?
  • Wat zou je anders kunnen doen?

Wil je je gewicht op peil houden? Dan is de combinatie met bewegen ook belangrijk. Bewegen heeft namelijk een directe invloed op je fitheid en gezondheid. Maar wat moet je dan doen? Wanneer en hoe? We bespreken de mogelijkheden van bewegen tijdens en na het werk.

Voldoende en op de juiste wijze bewegen heeft weer positieve effecten op de kwaliteit van slaap. Waar loop je tegenaan als je vroeg moet beginnen en wat kun je dan zelf doen? Daar gaan we praktisch mee aan de slag.

En tot slot kan een goede slaap helpen je beter te ontspannen en beter of anders om te gaan met (werk)stress.

Dit levert de training op
  • Minder risico op ziekte of uitval, zowel op de korte als lange termijn
  • Deelnemers zijn in staat betere keuzes te maken en de gezondheid op peil te houden of verbeteren
  • Meer plezier, voldoening en geluk in het werk
  • Praktische en makkelijk toepasbare tips
  • Kortom: deelnemers zijn fitter en gezonder onderweg
Code95 training

De Leefstijl training Gezond(er) Onderweg is geschikt voor alle beroepschauffeurs uit de EU. Beroepschauffeurs zijn verplicht  jaarlijks nascholing te volgen voor Code95. Dit is een aanduiding op het rijbewijs. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Het volgen van deze training levert deelnemers 7 punten op.

Vitaal Leiderschap

Cursus Vitaal Leiderschap

Tijdens onze 3-daagse cursus ontdekken leidinggevenden de kracht van persoonlijk leiderschap. Deze verdiepingsslag in hun persoonlijke ontwikkeling resulteert in een versterkte vitaliteit. Op basis van deze ervaring en uitstraling zijn leidinggevenden in staat om de vitaliteit van medewerkers te managen. Zij krijgen handvatten voor een goede dialoog, leren écht te luisteren en een vertrouwensrelatie op te bouwen.

Meer informatie

Overig

Overgang: luister naar je lichaam

Tijdens deze training leren vrouwen wat zij kunnen verwachten tijdens de overgang en ontdekken zij wat zij kunt doen om deze aangenamer te maken.

De overgang, een onderwerp waarop nog steeds een taboe rust. Terwijl het juist zo belangrijk is om erover te lezen en met elkaar in gesprek te gaan. Want wat kunnen vrouwen in de overgang verwachten? Opvliegers kennen we wel, maar welke klachten kunnen er nog meer optreden? Wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam? Wat betekent het voor jezelf en voor je omgeving? Tijdens de training doorbreken we een stukje van het taboe en leren vrouwen wat zij kunnen verwachten van de overgang.

Het delen van informatie met elkaar, in een veilige omgeving, staat centraal. Deelnemers leren van elkaar, herkennen de signalen en ontdekken wat je zelf kunt doen. De trainster luistert, vat samen, vraagt door en creëert het bewustzijn dat de overgang geen ziekte is.

Vitaal ouderschap

Tijdens deze training ontdekken medewerkers met (net nieuwe) kinderen hoe zij zo vitaal mogelijk blijven en wat zij kunnen doen om hiervoor te zorgen.

De komt van een nieuw gezinslid brengt flinke verandering met zich mee. Veranderingen die invloed hebben op de psychologische basisbehoeften autonomie en binding. Autonomie, het gevoel van (keuze)vrijheid, neemt -zeker in de eerste jaren- flink af. Tegelijkertijd ontstaat er vaak een bijzonder gevoel van verbinding met de kleine. De relatie met de partner verandert, en vaak ook relaties met vrienden en familie.

Daarnaast worden (meestal) de fysieke basisbehoeften nog jarenlang overhoop gegooid. Denk aan: minder slaap, minder tijd voor lichaamsbeweging en vaak ook een veranderd eetpatroon. Tel daarbij het schuldgevoel dat de meeste werkende ouders in meer of mindere mate voelen op en het is duidelijk: de vitaliteit wordt uitgedaagd.

Door ervaringen te delen en tips uit te wisselen over het ouderschap, valt er zichtbaar een last van de schouders van de deelnemers: ‘ik ben niet de enige’. Ook leren deelnemers wat voor ouder ze willen zijn, waar ze de lat voor zichzelf wat lager mogen leggen, hoe ze zo vitaal mogelijk blijven en welke stappen ze daarvoor kunnen zetten.

Kom meer te weten over onze vitaliteitstrainingen

 

  • Onze visie op vitaliteitstrainingen
  • Inhoudelijke toelichting per training
  • Tijdsduur van trainingen
  • Kosten van trainingen
  • Formulier om trainingen aan te vragen

 

Download brochurelink
Meer weten over deze dienst? Wij sparren graag met je over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

Onze diensten.

top