Plan gratis adviescall link
Menu link link
Portretfoto van adviseur vitaliteit Marrit Berg.
Marrit Berg 31 maart, 2023

Persoonlijk leiderschap: de meerwaarde voor medewerkers

Sommige mensen lijken in een vloek en een zucht hun doelen te bereiken. Zonder moeite rekenen ze af met obstakels die ze onderweg tegenkomen. Of ze weten via een omweg tóch hun doel te bereiken. Zijn dit geboren go-getters? Of zijn ze gewoon erg bedreven in hun persoonlijk leiderschap? In deze blog leggen we uit wat persoonlijk leiderschap is, hoe je dit ontwikkelt en waarom je medewerkers hierin moet stimuleren.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap gaat over je bewust zijn van je waarden, drijfveren, sterke punten en talenten. Maar óók het kunnen inzetten en verder ontwikkelen hiervan. Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen leven. Door het nemen van beslissingen, het stellen van doelen, het ontwikkelen van een positieve en proactieve houding en het continu leren en aanpassen aan nieuwe situaties. Op deze manier kan iemand zichzelf leiden en motiveren naar persoonlijke én professionele groei en succes.

Zie het als het uitstippelen van je droomreis. Je bepaalt de eindbestemming en welke route je moet nemen om daar te komen. Je hebt de juiste materialen bij je, weet hoe je deze moet inzetten óf weet ontbrekende materialen te bemachtigen. Tijdens de reis ben je continu bezig met het aanpassen aan de situatie. Slechte weersomstandigheden, een lekke band of een gesloten restaurant houden jou niet tegen. Sterker nog, doordat je hier voortaan passende maatregelen voor hebt, ligt je eindbestemming binnen handbereik.

 

Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

Veel mensen hebben het idee geleefd te worden. Ze laten zich leiden door hun omgeving en alle taken die elke dag weer uitgevoerd moeten worden. De waan van de dag regeert. Door persoonlijk leiderschap ga je zelf achter het stuur zitten en neem je de leiding terug. Dit heeft meerdere voordelen.

  • Door de leiding te nemen over je eigen leven en beslissingen, word je empowered en heb je vertrouwen in je capaciteiten. Dit kan leiden tot meer succes en geluk op zowel persoonlijk als professioneel vlak.
  • Persoonlijk leiderschap is een continu proces van zelfontdekking en groei. Door doelen te stellen en continu te leren en bij te sturen, kun je continu verbeteren en de beste versie van jezelf worden.
  • Persoonlijk leiderschap kan helpen om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Door de controle over je leven te nemen, heb je meer controle over je toekomst en ben je beter toegerust om uitdagingen en kansen aan te gaan die op je pad komen.

 Ook voor werkgevers is persoonlijk leiderschap van medewerkers belangrijk. De afgelopen jaren hebben duidelijk aangetoond dat bedrijven flexibel en wendbaar moeten zijn. Pandemieën, snelle technologische ontwikkelingen, maar ook maatschappelijke problemen zoals de krapte op de arbeidsmarkt of tekorten aan materialen vragen een groot aanpassingsvermogen van bedrijven. Medewerkers die zonder moeite hun koers kunnen wijzigen zijn hierin essentieel. Ze hebben een duidelijk gevoel voor doel en richting en zijn gedreven om op een zinvolle manier bij te dragen aan de organisatie. Adaptieve bedrijven hebben adaptieve medewerkers nodig. En laat dat nou precies zijn wat goed persoonlijk leiderschap je brengt.

 

Wat houdt goed persoonlijk leiderschap in?

Persoonlijk leiderschap gaat dus eigenlijk over het bepalen van jouw bestemming, maar ook over het benutten van de juiste tools om daar te komen. Goed persoonlijk leiderschap ziet er voor iedereen anders uit, maar vraagt altijd om het inzetten van de volgende factoren:

  • Dit is eigenlijk de basis voor persoonlijk leiderschap. Alleen door bewust te zijn van je eigen sterke en zwakke punten, en waarden en doelen te begrijpen kun je jezelf richting je doelbestemming brengen.
  • Goede persoonlijke leiders zijn flexibel en kunnen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door flexibel en ruimdenkend te zijn, kun je effectief reageren op nieuwe uitdagingen en kansen en voorop blijven lopen.
  • Emotionele intelligentie. Dit is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te begrijpen en te beheersen. Door je emotionele intelligentie te ontwikkelen, kun je sterkere relaties opbouwen, effectiever communiceren en leiden met empathie.

 

Hoe train je je persoonlijke leiderschapsvaardigheden?

Ben je niet geboren met persoonlijk leiderschap? Niet getreurd, dit kun je ontwikkelen!

 

Stap 1: Kernwaarden

Het is belangrijk om bij het begin te beginnen: weet wat belangrijk voor jou is. Zoek uit wat je kernwaarden zijn, deze geven inzicht in waarom je de dingen doet die je doet. Online vind je meer dan genoeg tools en testen om erachter te komen wat jouw kernwaarden zijn. Kies vervolgens de kernwaarden die voor jou het belangrijkst zijn. Wat je persoonlijke missie ook is, zorg ervoor dat het overeenkomt met deze kernwaarden.

 

Stap 2: Talenten

Daarna is het belangrijk om inzicht te krijgen in je talenten en je sterke punten. We besteden vaak veel tijd aan het verbeteren van de dingen waar we juist niet zo goed in zijn. In de praktijk blijkt deze investering vaak onevenredig groot ten opzichte van het resultaat wat je bereikt. Besteed dus meer tijd aan het verder ontwikkelen van je talenten en sterke punten. Dit kost je minder energie en levert meer resultaat op.

 

Stap 3: Doelen

Stel concrete doelen waar je je op wilt ontwikkelen en hoe je dit gaat doen. Bijvoorbeeld door het lezen van boeken, een training te volgen of met behulp van een vitaliteitscoach.

 

Stap 4: Reflectie

Vervolgens is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij je ontwikkelingen: zelfreflectie is essentieel voor het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Neem de tijd om te reflecteren op je ontwikkelingen en of je nog de goede richting opgaat. Houd een dagboek bij, mediteer op dagelijkse basis of vraag feedback aan vrienden of collega’s.

Verwant artikel

Leiderschap: wat is dat eigenlijk?

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top