Offerte aanvragen link
Menu link link

Zo blijf je betrokken bij medewerkers in tijden van thuiswerken

Steeds meer medewerkers werken (verplicht) thuis en dit heeft gevolgen voor de werkbeleving. De een ervaart minder werkdruk en een betere werk- en privébalans. Voor de ander wordt de werkbeleving juist negatief beïnvloed (van Veldhoven & van Gelder, 2020). Hier wil je als organisatie inzicht in hebben. Maar hoe realiseer je betrokkenheid met medewerkers ten tijde van thuiswerken? In deze blog geven we enkele tips.

Transformationeel leiderschap

Dus… hoe blijf je betrokken bij je medewerkers in een tijd dat je elkaar maar weinig écht ziet? Er is veel onderzoek gedaan naar goed leiderschap in een wereld zonder pandemie. In Google Scholar vind je bijna 4,5 miljoen artikelen die aansluiten bij dit thema. Uit deze onderzoeken blijkt transformationeel leiderschap steeds belangrijker te worden. Deze leiderschapsstijl kenmerkt zich door (Bass & Avolio, 1990):

 • Een inspirerende visie, waarden en doelstellingen;
 • Het uitdagen van medewerkers om buiten de gebaande paden te denken;
 • Betrokken te zijn met alle individuele werknemers;
 • Medewerkers op een charismatische wijze te sturen.

 

Betrokkenheid tijdens thuiswerken

Transformationeel leiderschap prikkelt de intrinsieke motivatie van medewerkers. Helemaal goed! Maar hoe pas je dit principe toe op afstand?  Hoe ben je in deze situatie als organisatie of leidinggevende écht betrokken bij je medewerkers? En hoe stuur je medewerkers charismatisch aan? Ik geef je enkele tips:

 • Stuur medewerkers af en toe een attentie toe, zodat ze weten dat je aan hen denkt;
 • Medewerkers waarderen de mogelijkheid om relevante webinars en workshops te mogen volgen die bijdragen aan hun vitaliteit;
 • Introduceer kort-cyclisch meten. Laat medewerkers wekelijks of maandelijks een korte vragenlijst invullen (5 tot 15 vragen) over hun vitaliteit. Hiermee heb jij niet alleen inzicht in de gezondheid en vitaliteit van medewerkers, maar kun je ook nog trends en onderliggende verbanden herkennen.
 • Wees persoonlijk. Neem als leidinggevende écht de tijd om in gesprek te gaan met je medewerkers. Vraag door hoe het met hen gaat. Het helpt om zelf open te vertellen hoe het met jou gaat.
 • Maak het leuk! De meeste mensen genieten van sociaal contact, maar toch ontstaat er tijdens online communicatie al snel het gevoel dat je zo snel mogelijk weg wil. Hoe maak je het dan wél leuk? Doe iets onverwachts. Denk aan een 5 minuten beweegbreak of vergaderen vanuit je tuin.
 • Deel je successen en geef complimenten. Niets zo frustrerend en demotiverend als het continue moeten aanhoren wat nog niet goed gaat.
 • En tot slot: daag jezelf en anderen uit met een challenge waarbij je door samenwerken probeert concrete stappen te zetten.

 

Focus op alle medewerkers

Ondanks deze tips blijft het voor iedereen wennen en dit zal ongetwijfeld nog wel even zo blijven. Belangrijk is dat je in tijden van crisis goed contact houd met je medewerkers, maar óók met leidinggevenden. Hoe kun je hen ondersteunen bij het betrokken blijven bij hun medewerkers? Dit kan met de cursus Vitaal Leiderschap. Deze training helpt leidinggevenden niet alleen om de intrinsieke motivatie van medewerkers te prikkelen, maar ook om zélf vitaler in het leven te staan. Want zoals John C. Maxwell al benoemde:

“a Leader is one who knows the way, goes the way and shows the way”

Ansichtkaarten voor verbinding

Wij helpen je graag om ook in het geval van thuiswerken binding met medewerkers te behouden. Hier draag je al aan bij met kleine acties. Daarom ontwikkelden wij een pakket met ansichtkaarten die je hier gratis kunt downloaden.

Ansichtkaarten aanvragen link
Verwant artikel

Thuiswerktips bij corona: het verschil tussen willen en kunnen

Vitaler personeel? Ontvang eens per kwartaal de laatste inzichten in onze gratis nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrieflink
Werknemer
background
top